A C-vitamin csökkenti a vérnyomást? Érvek és ellenérvek

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A California Egyetem kutatói összefüggést fedeztek fel a C-vitamin és a vérnyomás között. Azt tapasztalták, hogy egészséges fiatal felnőtt nőkben a vérplazma C-vitamin koncentrációja minél alacsonyabb, annál magasabb a vérnyomás. Az eredménnyel kapcsolatban többen is kétségüket fejezték ki.

A vizsgálatot vezető orvos felhívta a figyelmet arra, hogy azoknál az embereknél, akiknél fennáll a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, jobban oda kell figyelni a helyes táplálkozásra.

Az eredménnyel kapcsolatban többen is kétségüket fejezték ki. Elismerték ugyan, hogy a helyes életmódra és a megfelelő táplálkozásra a fiatal generációnak jobban oda kell figyelnie, mint elődeiknek, hogy a jövőben csökkenhessen az anyagcsere betegségek előfordulási aránya, de nem tartották elég hitelesnek a vizsgálatot. Az egyik probléma az volt, hogy kevés volt a beteganyag és csak egészséges nőket vontak be a vizsgálatba, emellett azt is kifogásolták, hogy nem volt placebo kontroll is.

Az ugyan nem meglepő, hogy az egészséges életmódot folytatók között kisebb eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek, de a C-vitamin mellett még több tényező is szerepet játszik ebben. Ha valaki odafigyel a táplálkozásra, akkor nemcsak vitamindús ételeket fogyaszt, hanem alacsony zsír- és sótartalomra is figyelmet fordít, ezek pedig köztudottan szerepet játszanak a magas vérnyomás megelőzésében.

A bizonyítékok

Sikerült azt a mechanizmust is feltérképezni, hogy a C-vitamin milyen módon befolyásolhatja a vérnyomást. Ennek alapján a C-vitamin csökkenti az F2-isoprostane szintjét, mely az oxidatív stressz markere, valamint a CRP szintjét, mely a gyulladásos folyamatok jelzője.

A magas vérnyomás kialakulásában a gyulladásos folyamatoknak és az oxidatív stressznek is szerepe van. A kísérleti eredmények egyelőre ellentmondanak egymásnak, ugyanis állatkísérletek igazolták már, hogy a C-vitaminnak értágító hatása is van, de egy újabb vizsgálat során a nagy mennyiségben elfogyasztott C-vitamin akut, érrendszerre gyakorolt hatásait nem sikerült újból bizonyítani.

A kutatók újabb vizsgálatokat terveznek a közeljövőben. A vizsgálat elrendezését módosítva azt remélik, hogy a kettős vak elrendezés (sem a vizsgálati alany, sem a vizsgáló orvos nem tudja, hogy a vizsgálati készítmény placebo vagy valódi hatóanyag-e) és az így prezentált eredmények meggyőzik a kétkedőket.

A Jó Közérzet Központ kiegészítése:

Kedves Olvasónk!

A cikket eredeti formájában a webbeteg.hu oldalról vettük át, ez a cikk nem a mi írásunk.

Az ilyen cikkeket olvasva mindíg felmerül a kérrdés, hogy az ilyen cikkek a médiában... segít nem segít... vajon a tájékoztatást, vagy az összezavarást szolgálják-e. Valahogy sosem derül ki az ilyen hírek végére az igazság, vagy hogy valami beigazolódott, vagy hogy valamilyen állítás megkérdőjeleződött. Újjabb kutatásra van szükség... Végülis a kutatóintézetek ezért kapnak pénzt nem?
A fenti cikk sajnos nem tér ki arra, hogy ki finanszírozta a kutatást, és ki vizsgálta utána a kutatásban összegyűjtött eredményeket, így elég nehéz eldönteni, hogy az érdekelteknek mi volt az érdeke, a kutatás során tapasztaltakra.

Mivel a fenti cikkben jónéhány szakkifejezés található, szeretnénk ezekhez egyszerűen érthető magyarázatot adni.

Az F2 Isoprostane egy olyan anyag, amely a sejtek anyagcseréjének a végtermékeként hirtelen végbemenő oxidációs folyamatokkor szaporodik fel a vérben. Jelenléte arra utal hogy nem megfelelő módon, zajlik egy bizonyos anyagcsere folyamat. Ez az F2 Isoprostane egy savas anyag, ilyen formán nem kivánatos a jelenléte. A fenti cikk szerint a C vitamin ennek az anyagnak a mennyiségét csökkenti a vérünkben.

CRP a gyulladásos eredetű betegségek jó jelzője, a vérplazmából mért koncentrációja utalás egy a testben lévő gyulladásos elváltozás mrétékére.
A májsejtek termelik ezt a fehérjét gyulladás esetén. A CRP-nek, másnéven C-reaktiv fehérjének az a feladata, hogy segítse a szervezet nagy falósejtjeinek (makrofág) munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor.

Akut hatás: az orvostudományban azt jelenti hogy egy folyamat hirtelen, rövid idő alatt alakul ki és többnyire hamar elmúlik.


Publikálva: 2012. február 14.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár