A D-vitamin felvidít

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!
A D-vitamin átsegít a tél végi depresszión, és olyan krónikus betegségek megelőzéséhez és szabályozásához is hozzájárul, mint a cukorbetegség. Az első tavaszi napsugarak segítenek a szervezetnek vitamin jobb hasznosításában.

A Chicagói Loyola Egyetem és a Marcella Niehoff Egészségügyi Iskola munkatársai szerint a D-vitamin megfelelő adagolása átsegít a téli és kora tavaszi hideg, borongós időszakon, amikor a nappalok még rövidebbek, és több időt töltünk a szobában, mint odakint. Főként az ilyenkor gyakran előforduló téli depresszió ellen hatásos. A nap, mint természetes D-vitamin forrás, ilyenkor még nem juttat bennünket elég vitaminhoz, és a táplálékkal sem mindig juttatunk a szervezetünkbe eleget. Az orvosok nagy része azt javasolja, a hiányzó mennyiséget pótoljuk táplálékkiegészítőkkel, mert nem csupán a hangulatunkon javít, hanem sok komolyabb betegséget is segít megelőzni.

Fontos a napi adagok betartása
A D-vitamin hiánya azonban még a tavaszi-nyári időszakban is gyakori, annak ellenére, hogy ma már rendelkezésre állnak a megfelelő táplálékkiegészítők. Sokan nem töltenek elég időt a szabadban, napon. A D-vitamin beépüléséhez szükség van a napfényre és komplex D2- és D3- vitamin kiegészítésre is. A D-vitamin a zsírokkal együtt szívódik fel a vékonybélből. Mennyiségét nemzetközi egységekben (NE) vagy mikrogrammokban (µg) mérik. 1 NE D-vitamin = 0,025 µg kolekalciferol (D3-vitamin). Felnőtt részére a javasolt napi felvétel 400 NE (=10 µg). A füstköd (szmog) csökkenti a D-vitamin keletkezéséhez szükséges napfényt, ezért a városlakóknak fokozattan ügyelni kell a pótlásra. Azt is fontos tudni, hogy a már lebarnult bőrben megszűnik a D-vitamin képződése.

A D-vitamin túl is adagolható, a napi 25 000 NE-t meghaladó D-vitamin adagok huzamos idő után felnőtteken mérgezési tüneteket, az arra érzékeny embereken a napi 5000 NE-nél nagyobb adagok nemkívánatos mellékhatásokat okoznak. A mérgezés tünetei: szomjúság, begyulladt szem, viszkető bőr, hányás, hasmenés, vizelési inger, kóros kalciumlerakódás az erek falában, a májban, a tüdőben, a vesében és a gyomorban.

A D-vitamin segíthet a cukorbetegeken és a depresszión is

A Loyola egyetem munkatársai új kutatáson dolgoznak, azt vizsgálják, hogy a D-vitamin kiegészítők mennyiben befolyásolják a vércukorszintet. Az eddigi eredmények azt mutatták, hogy leginkább a felismert cukorbetegségben szenvedő nőbetegek inzulinszabályozásán és hangulatán javítottak a kiegészítők. A depresszió az inzulinnal szembeni fokozott ellenállással is összefüggésbe hozható, így azoknál a betegeknél, akik depressziótól szenvednek, nagyobb a diabétesz kialakulásának a veszélye. A nőket gyakrabban sújtja a depresszió, mint a férfiakat, ezért náluk nagyobb a cukorbetegség kialakulásnak kockázata is.

A kutatók ezek alapján arra következtetnek, hogy a D-vitamin pótlása segít a cukorbetegség megelőzésében és a felismert betegség kontrollálásában is. Ha beigazolódik, hogy ez igaz, sokkal egyszerűbb lesz a diabéteszes és depressziós betegek kezelése is. Olyan, 18 és 70 év közötti, 2-es típusú diabéteszben és depresszióban szenvedő betegeket vizsgálnak, akiknek nincs egyéb krónikus betegségük. A kísérletben önként résztvevő nőknek megemelt heti D-vitamin adagokat (heti 50 000 NE) adnak fél éven keresztül, és mindhárom szempont szerint értékelik az eredményeket.

Ha a kísérletek sikeresnek bizonyulnak, az emberek millióinak életén változtathat. A kutatásban résztvevő intézetek évtizedek óta az élen járnak a táplálkozástudományi és diabétesz kutatásokban, valamint kiemelten kezelik az ápolás etikai és spirituális szempontjait.

(Forrás: Loyola University Health System, angolból fordította; G. Á.; A D-vitamin)

Publikálva: 2011. szeptember 16.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár