A diétás üdítők sem csökkentik a szívbetegség és a cukorbaj veszélyét

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A szénsavas üdítőitalok - még a diétásak is - növelik a szív- és a cukorbetegség kockázatát - állapították meg amerikai kutatók. Napi egy üdítő elfogyasztása már 50 százalékkal növeli a metabolikus szindróma kialakulásának veszélyét.

A metabolikus szindróma olyan gyakori állapot, amelyre elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel jellemző. Akik ebben szenvednek, azok kétszer nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek, illetve kapnak agyvérzést.

Azt már korábban kimutatták, hogy a cukortartalmú szénsavas üdítőitalok fogyasztása növeli a szívbetegségek kockázatát, a bostoni orvosegyetem kutató viszont most azt is megállapították, hogy igaz ez a diétás üdítőkre is.

A kutatók hatezer középkorú férfi és nő egészségi állapotát követték figyelemmel négy éven keresztül. Közülük azok, akik legalább napi egy cukros üdítőt ittak, 31 százalékban nagyobb eséllyel híztak el - ráadásul deréktájban, ami nagyobb veszélyt jelent a szívbetegség kialakulása szempontjából.

A cukros üdítőt ivók körében 25 százalékkal nőtt a magas vércukor-szint kialakulásának és 32 százalékkal a jó koleszterin-szint csökkenésének veszélye.

Ezután megvizsgálták azokat, akik naponta legalább egy diétás üdítőt isznak. Kiderült, hogy a körükben 50-60 százalékkal magasabb a metabolikus szindróma kialakulásának veszélye.

A kutatás egyik vezetője, Ramachandran Vasan szerint az üdítőital-fogyasztók - függetlenül attól, hogy cukros vagy diétás ital isznak-e - hasonlóan táplálkoznak: több kalóriát, valamint telített és transzzsírt, viszont kevesebb rostot fogyasztanak, nem mozognak eleget, és ülő életmódot folytatnak.

További kutatások szükségesek még annak megértéséhez, mi az összefüggés a metabolikus szindróma és a diétás üdítők között. Addig is az amerikai kardiológusok szövetsége figyelmeztetett: az emberekkel meg kell értetni, hogy a diétás üdítő önmagában nem okoz szívbetegséget, és még mindig jobb, ha cukros üdítő helyett ezt fogyasztják.

Forrás: inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 23.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár