A leghatékonyabb edzés cukorbetegeknek

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Az már jó ideje köztudott, hogy a rendszeres mozgás segít a cukorbetegség karbantartásában, de azt eddig nem vizsgálták, hogy pontosan mely típusú edzés a leghatékonyabb ebből a szempontból. Dr. Apor Péter egyetemi tanár, sportorvos, kutató, az Oxygen Medical szakértője beszélt a témáról.

Kombinált edzés a diabétesz ellen

Eddig nem volt egészen világos, hogy mely típusú mozgásforma a leghatékonyabb a 2. típusú cukorbetegeknek. Volt olyan irányzat, amely az aerob mozgást ajánlotta, mások az úgynevezett rezisztenciaedzést preferálták, elemzi a helyzetet dr. Apor Péter.
A Louisiana State University System kutatásai azonban arra mutattak rá, hogy a két edzéstípus kombinációjának mérhetően pozitívabb hatása van a cukorbetegségre, mint a külön-külön végzett mozgásformának. A kutatásokba 262 ülő életmódot folytató cukorbeteget vontak be, és a hemoglobin A1c szintjüket mérték izomfejlesztő edzés, aerob mozgás és a kettő kombinációjának hatására (ezt az összetevőt rendszeresen monitorozzák diabetes mellitus esetén). A résztvevők – akiknek 63 százaléka nő – átlagéletkora 57 év volt, átlagosan 7,1 éve éltek cukorbetegként, és a hemoglobin A1c szintjük átlaga 7,7 százalék volt.

A vizsgált személyek egy 9 hónapos programban vettek részt, 73-an izomfejlesztést végeztek, 72-en aerob edzést folytattak, 76-an a kombinált program részesei voltak, míg 42 személy alkotta a nem mozgó kontrollcsoportot.

Az eredmények szerint a kizárólag rezisztenciaedzést végző személyeknek 0,16 százalékkal csökkent a hemoglobin A1c szintjük, az aerob edzésben részt vevőknek 0,24 százalékkal, míg a kombinált edzésformával 0,34 százalék volt a csökkenés a nem mozgókhoz képest.

Sőt, míg a nem mozgók 39 százalékának volt szüksége hipoglikémiás gyógykezelésre, addig a rezisztenciaedzést végzőknek csupán 32, az aerob módon mozgóknak 22, és a kombinált edzést folytatóknak csupán 18 százaléka igényelt gyógyszerelést. Mindez dr. Ronald J. Sigal és dr. Glen P. Kennya, JAMA című szaklapban megjelent cikkéből derült ki.

Előnyben a tudatosan élők

A kontrollcsoporthoz képest a kombinált edzésmódszerrel dolgozók oxigén felhasználó képessége nőtt a legnagyobb mértékben. Ugyanakkor a sportolóknak minden esetben csökkent a derék kerülete, bár a legtöbbet szintén a kombináltan edzők fogytak.

Vagyis nem csak a hemoglobin A1c szint csökkent a rendszeres edzést végzőknél, hanem kevesebb gyógyszerre is volt szükségük, fogytak és a közérzetük is javult. Minden tekintetben előnyökkel járt az izomfejlesztő és az aerob edzés is, de a leghatékonyabbnak mégis a kettő ötvözése bizonyult. Vagyis a 2. típusú cukorbetegeknek ez a leginkább ajánlható edzésforma, amely rendszeresen végezve jelentősen javítja az életminőségüket és betegségük kilátásait.

A mozgás és általában a tudatos életvitel fontosságát – amelybe az étkezés épp úgy beletartozik, mint a mentális és lelki egészség – nem lehet eléggé hangsúlyozni. Különösen akkor kell változtatnunk a korábbi életvezetésen, ha már jórészt ennek köszönhetően kialakult a 2. típusú cukorbetegség. A diabétesz ma hazánkban közel 7-800 ezer embert érint, és további 200 ezerben lappang a betegség. Természetesen a megelőzés lenne a leghatékonyabb módszer, a diagnózis után viszont elengedhetetlen lenne a tudatos életmód – figyelmeztet dr. Apor Péter, az Oxygen Medical szakértője.

forrás: natursziget.hu

A rendszeres testmozgás alapvető része az egészséges életmódnak!
Az edzések hatását fokozza rendszeres vitaminfogyasztással!

Publikálva: 2011. március 20.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár