A világjárvány elmaradt, a botrány nem!

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Világméretű botrány van kibontakozóban, miután egy brit orvosi lap megírta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly júniusi bejelentése a H1N1 influenza-világjárványról megalapozatlan volt. A WHO illetékes bizottságának munkájában a vírusellenes készítményeket gyártó cégek fizetési listáin szereplő szakértők is részt vettek, a gyógyszercégek degeszre keresték magukat, a brutális influenzajárvány elmaradt. Az ÁNTSZ kitolná a nyakán maradt egymillió vakcina szavatosságát.

7-10 milliárd dollár a gyógyszergyártóknak.

7-10 milliárd dollár

A JP Morgan becslése szerint ennyit profitáltak a nagy gyógyszergyártó cégek 2009-ben az újinfluenza-járvány miatt kitört világméretű hisztériából. Az Európa Tanács közgyűlésének egészségüggyel foglalkozó bizottságának jelentéstervezete (pdf) szerint rengeteg közpénz veszett pocsékba, miután a WHO, az uniós hivatalok és a nemzeti kormányok félrekezelték a H1N1-járványt.

Gyógyszergyárak fizették a WHO-bizottság tagjait

A bizottsági dokumentum megállapítja: meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy a WHO túldimenzionálta a járvány veszélyességét. A közgyűlési jóváhagyásra váró jelentést jegyző brit Paul Flynn szerint "ez a járvány valójában sosem létezett", az oltási programot pedig hatalmas léptékű placebo-gyógyászatnak nevezte.

A dokumentum rávilágít a döntéshozatal súlyos hiányosságaira is. Miként az a British Medical Journal című szaklap egy nappal az ET-jelentése előtt publikált tényfeltáró újságcikkéből kiderült, a vakcinák felhalmozásáról szóló WHO-irányelvek kidolgozásában közreműködő szakemberei korábban a gyártásban érdekelt gyógyszercégeknek dolgoztak. Az ET-jelentés ennek nyomán súlyos kritikával illeti a WHO-t és az EU egészségügyi intézményeit, amiért máig nem hajlandók hivatalosan megnevezni a járvánnyal kapcsolatos ajánlásokat kidolgozó bizottságok tagjait.

Világjárványról szó sem volt

Az Európa Tanács egy másik jelentésében megállapítja, hogy januárig Franciaországban 263 halálos áldozata volt a vírusnak, miközben a szezonális influenza miatt 4-6000 ember vesztette életét. Az Egyesült Királyságban 360-an haltak meg a H1N1 vírus miatt, pedig az egészségügyi minisztérium tavaly még 65 ezerre becsülte a halottak várható számát. Januárig kevesebb mint ötezren betegedtek meg, akkor a britek 1000-re csökkentették az áldozatok számára vonatkozó becslést.

A valós helyzet...

A WHO azonban nem hajlandó tudomásul venni vagy megerősíteni, hogy a járvány terjedése, veszélyessége nagyságrendekkel marad el a júniusi bejelentésben foglaltaktól. Margaret Chan, a szervezet főigazgatója a brit lapnak küldött keddi levelében kijelentette, hogy a járványriasztási szint emelésének világosan meghatározott szakmai kritériumai vannak, amiket a szándéktól függetlenül igen nehéz megváltoztatni.

A WHO szerint tiszta volt az eljárás

Amint az év elején indított belső vizsgálat lezárul, a világszervezet az eredeti terveknek megfelelően publikálja döntéshozó testületeinek névsorait és az ülések jegyzőkönyvét - állítja levelében Chan. Szerinte ezek az információk eddig nem titkolózás, hanem a tagok védelme érdekében nem voltak nyilvánosak.

A WHO főigazgatója megalapozatlannak tartja azt a vádat, hogy a járványügyi döntések kritériumait a profitorientált gyógyszergyártók igényeihez szabták, de nem nyilatkozott a bizottsági tagok összeférhetetlenségéről.

Lejárt vakcina nem vén vakcina!

Az ügy előzménye az az indítvány, amit 2009 decemberében Wolfgang Wodarg, az Európa tanács közgyűlésének távozó egészségügyi szakértő tagja nyújtott be "Hamis járvány - egészségügyi vészhelyzet" címmel. Wodarg már gyanította, hogy a WHO-bizottság pandémiás döntései szakmailag megalapozatlanok.

Az ÁNTSZ kitolná a vakcinák lejártát

Oroszi Bea, az országos tisztifőorvos epidemiológus tanácsadója szerint a járvány kitörése után könnyebben diagnosztizálták a megbetegedéseket és hamarabb bejelentették a haláleseteket, ezért nehéz a H1N1-járvány súlyosságát a szezonális influenzáéval összehasonlítani. A védőoltással mindenesetre sok halálesetet sikerült megelőzni.

Az ÁNTSZ által vásárolt négymillió vakcinából bő egymillió maradt a szolgálat nyakán. Az elfekvő készlet értéke mintegy kétmilliárd forint. A hatóság Oroszi szerint most azon ügyködik, hogy engedélyeztesse az oltások nemsokára lejáró szavatosságának meghosszabbítását, így azok a következő szezonban is felhasználhatók lennének.

Az Országos Epidemiológiai Központ május végén leállította a 2009/2010-es influenza szezonra vonatkozó figyelőszolgálat működtetését, mivel a szezonális időszakon kívüli szintre csökkent az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága. Az ÁNTSZ – mint Oroszi elmondta – bárminemű következtetés levonásával megvárja az Európa Tanács és a WHO vizsgálatainak végét.

Forrás: index.hu

Erős immunrendszerrel a betegségek megelőzhetők !

Multivitaminokat egész évben (tavasszal és nyáron is!!!) érdemes fogyasztani, mert tartalmazzák az alapvetően szükséges vitaminokat.
Ilyenek a Jó Közérzet Vitamin - Alap-, Közepes- és a Nagy Energia multivitaminok.

Rendelje meg a vitamint és legyen jó a közérzete!
Kattintson a képre, vagy erre a szövegre!

be_500_200.jpg


Publikálva: 2010. november 26.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár