Amikor csomókban hullik...

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A tavasz beköszöntével a hajhullás is természetes, bizony, sokunknál több marad a fésűn és a párnán a szokásosnál. De sajnos az esetek nagy részében nem lehet az új évszakra fogni azt, ha ritkul a haj. Szakembert kérdeztünk.

Bár a kopaszodás a férfiak körében általában elfogadott és természetes dolog, a nőknél - érthető módon - már korántsem az. A nők hajhullásának hátterében több tényező is állhat: a szervezetben zajló gyulladásos folyamatoktól, a hormonháztartás problémáitól, sőt a stressztől és egy rosszul megválasztott hajfestéktől is potyoghatnak a hajszálak. Megmutatjuk a főbb kiváltó okokat és természetesen azt is, hogy mit lehet tenni ellenük.

Akik veszélyeztetettek

Változó kor, nem megfelelő hajfesték kilőve, jöhetnek a diétázók és a vegetáriánusok, azon belül is a csak tejterméket fogyasztók tábora, ugyanis azok a nyomelemek és vitaminok, amelyek hajhagymáink egészségéért felelnek, például a B6 és B12, leginkább belsőségekben, sovány húsokban és halakban található meg. A húst elhagyó emberek sokszor nem tudnak megfelelő mennyiséget bevinni ezekből a vitaminokból, tehát nekik igen fontos a mesterséges pótlás, amit szakértőnk is megerősített: "A szilícium, cink és vas egyaránt nagyon fontos, ezért fontos a mesterséges pótlás. A megfelelő táplálkozásnak alapvető szerepe lehet a hajhullás megelőzésében, kezelésében. Az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok hiánya, az egyoldalú vagy nem kielégítő táplálkozás hajvesztéshez vezet. A túl sok cukor, só és állati zsiradék sincs jó hatással hajunk minőségére."

Miután valószínűleg rendesen elrettentettünk benneteket, most jön a megnyugtatás, ugyanis könnyen lehet, hogy a szokásosnál egy kicsivel több kihullott haj semmi mást nem jelent, egészen egyszerűen csak annyit: itt a tavasz. "Fontos tudnunk, hogy bizonyos mértékű hajhullás mindig természetes. Tavasszal, a hajváltás időszakában ez fokozódhat, de optimális esetben néhány hét alatt magától normalizálódik. A természetes hajhullás 100-150 hajszálat jelent naponta, mértéke egyénenként különböző: függ az életkortól és a haj eredeti állapotától is" - mondja Dr. Kriston Renáta.

Fésülködés

A nők hajhullásának hátterében ugyanakkor az esetek egy részében a szervezetükben zajló gyulladásos folyamat tehető felelőssé - akár egy rossz fog is előidézheti a bajt, de ennél nagyobb problémára is utalhat az, amikor a kezünkben marad egy maréknyi haj. "Kiderült, hogy van egy tályog az egyik fogam gyökerén. Én ugyan nem éreztem semmit, csak azt vettem észre, hogy a hajam egyre inkább hullik. Próbálkoztam ugyan hajszeszek használatával, de nem hoztak megfelelő eredményt. Végül felkerestem az orvost, és kiderült, hogy gyulladás van a szervezetemben. Ahogy megoldódott a tályogos probléma, szép lassan elkezdett alábbhagyni a hajhullás, és újra sűrűvé vált a hajam" - meséli el hajhullásának kiváltó okát a 36 éves Erika.

Hormongondok

Egy nőnek nem nagyon kell mesélni az életét érintő hormonális változásokról - a fogamzásgátló szedésétől a terhességen át egészen a változókorig - és az ezekkel járó kellemetlen mellékhatásokról. Bár sokan nem gondolják, hogy az, de a tartós hajhullás is lehet a hormonális változás mellékhatása.

"A szülést követően jelentkezhet komolyabb hajvesztés, amit az ösztrogénszint csökkenésével magyarázhatunk, és általában vitaminok és vas bevitelével tudunk kontrollálni. A szervezet regenerálódásával a probléma általában rendeződik - ritka a jelentős hajvesztés. A fogamzásgátlók szedése, a hormonális eltérések és a menopausa időszaka szintén eredményezhet hajhullást" - magyarázta Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász, ám mivel a változókorban eleve egyre gyakoribbá válik a hajhullás, az életkort is figyelembe kell venni.

Szép marad?"Ugyanakkor az idő előrehaladtával egyre több külső károsító hatás éri a szőrtüszőket, a szervezet regenerációs képessége és a szőrtüszők vérellátása csökken" - folytatja szakemberünk. "A női nemi hormonok - egészen a menopausa megváltozott hormonális státuszáig - védelmet nyújthatnak a hajhullás ellen. Változókor idején azonban csökken az ösztrogén- és progeszteronszint, ugyanakkor megnő a tesztoszteron lebontásából származó dihidrotesztoszteron-szint. Ez az anyag hozzákapcsolódik a szőrtüszők sejtjein lévő speciális receptorokhoz, amelyeknek a száma és a hormon iránti érzékenysége is befolyásolja a hajvesztés mértékét. Szerepe lehet a folyamatban a tesztoszteron lebontásáért felelős hormon aktivitásának is. Hormonális hatásra a hajszálak növekedési ciklusa lerövidül, a szőrtüszők kisebbek lesznek. Elsősorban a fejtetőn figyelhető meg a hajvesztés, ami mellett a hajas fejbőr sorvadttá, fénylővé válik."

Szép lesz a színe,
viszont kihullik

Aki nem tudta vagy nem sejtette volna, eláruljuk, hogy a hajfestékben található anyagok, különböző vegyszerek is károsan hathatnak a hajhagymák sérülékeny sejtjeire. Nyilván mindenkinek van olyan ismerőse, aki Melinda történetéhez hasonló sztorival tudna előállni: "Sötétbarna, majdnem fekete színt választottam, otthon estem neki a színváltoztatásnak, amihez egy sima, drogériában kapható közép árkategóriás festéket választottam. Az árnyalat szép lett, viszont minden előzmény nélkül elkezdett hullani a hajam. Pár hét múlva ugyan megszűnt a hajhullás, de többet nem használtam azt a festéket. Azóta nincs ilyen problémám" - meséli a 32 éves Melinda.

"Elképzelhető, hogy a hajhullás oka egyszerűen egy nem megfelelően megválasztott hajápoló kozmetikum, vegyszer vagy hajformázási művelet" - állítja Dr. Kriston Renáta. "Itt gondolhatunk nem a hajtípusunknak megfelelő, adalékanyagokat tartalmazó samponok, balzsamok, hajlakkok, túlzásba vitt hajhab vagy hajzselé szerepére. A vegyszerek közül a hajfestékek és dauervizek kártékony szerepe merülhet fel. A gyengébb minőségű, műanyag fésűk, kefék kiránthatják, eltörhetik hajszálainkat, a forró levegővel történő hajszárítás és a hajvasalás pedig az extrém hőhatás miatt vékonyíthatja el, törheti le hajszálainkat. Vizes állapotban különösen sérülékeny a haj, így ilyenkor a törölközővel történő erős dörzsölés szintén károsító hatást fejthet ki."

A természet erejével

Ha kizárhatjuk az orvosi problémákat, és a hajhullást a stresszre, a fejbőr megfázására, esetleg egy - már megszüntetett - gyulladásra vezethetjük vissza, akkor érdemes kipróbálni néhány módszert, amelyek a bőrgyógyász szakember szerint is hatásosnak bizonyulnak: "Gyógyteákkal, homeopátiás készítményekkel méregteleníthetünk is. Léteznek olyan komplex táplálékkiegészítő készítmények is, amelyek kifejezetten a hajunkon igyekeznek jótékony hatást kifejteni. A szervezetre ható "általános intézkedések" mellett helyileg is alkalmazhatunk gyógynövényeket - legismertebb közülük a csalán. A samponokon túl a gyógynövényekből helyi vérbőséget okozó hajszeszeket is alkalmazhatunk. Ilyenkor nemcsak az oldat hatását használjuk ki, hanem a bejuttatásuk során alkalmazott masszírozás is sokat segíthet: javítja a vérellátást, és hozzásegít a méregtelenítéshez. Vannak olyan hajszeszek is, amelyeket csak szakorvos javasolhat: ezek a hámképletekre ható pantenolon túl vérbőséget okozó alkotórészeket (paprikaszesz, koffein), szteroidot vagy akár hormonokat is tartalmaznak."

Szerintünk érdemes először a - már nagyanyáink életében is bizonyított - csalánnal és a többi gyógynövénnyel próbálkozni és kísérletezni, a vegyi anyagokat hagyjuk meg arra az időre, ha a természetes hajápolók már nem segítenének.

(a szerk. megjegyzése)

Forrás: www.noilapozo.hu

Legyen szép a haja,
pótolja a vitaminokat!

A Jó Közérzet Vitamin lágy zselatin kapszulás multivitaminokban nincsen ízfokozó, ragasztóanyag, vagy tartósítószer. Pótolja a vitaminokat, ásványi anyagokat az Alap-, Közepes- és a Nagy Energia multivitaminok segítségével!

Rendelje meg a vitamint és legyen jó a közérzete!
Kattintson a képre, vagy erre a szövegre!

Jó Közérzet Központ - Alap Energia multivitamin


Publikálva: 2010. november 23.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár