Aminosavak - az élet építőkövei

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Aminosavak nélkül nincs élet. Ami banálisnak hangzik, de szó szerint veendő. Ugyanis az aminosavak a fehérjék alapját képezik, és a testben folyó számos folyamatért felelősek. A stressz, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és a krónikus betegségek az aminosavak hiányához vezethetnek a szervezetben, ami gyenge immunrendszert és kimerültséget eredményezhet.

Egyes aminosavak elősegítik az izomnövekedést, a fogyást, befolyásolják a bőr és haj szerkezetét. Mik is pontosan az aminosavak, és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek?

Aminosavak és fehérjék

A proteinek, melyeket fehérjéknek is nevezünk, fontos funkcióknak tesznek eleget az emberi szervezetben. Majdnem minden szervnek elemei, és enzimként szabályozzák az anyagcserét. (Az enzimek olyan anyagok amelyek a szervezetünkben lejátszódó folyamatok reakciósebességét szabályozzák, növelik.) Ugyanakkor minden fehérje életfontosságú aminosavakból áll. Minden egyes aminosav láncba kapcsolódik más aminosavakkal. Attól függően, hogy az egyes aminosavak hogyan kapcsolódnak, specifikus funkciókkal és tulajdonságokkal rendelkező különböző fehérjék képződnek. Az egyes aminosavak azonban nem véletlenszerűen kapcsolódnak egymáshoz, hanem azok sorrendjében a megfelelő gén játszik szerepet. Három aminosav-pár felel meg egy rögzített kódnak. Ez a kód határozza meg az egyes, különböző méretű, aminosavak szerkezetét.

20 fehérjealkotó aminosav

Több mint 20 fehérjealkotó, és több mint 250, úgynevezett nem-fehérjealkotó aminosav ismert. Ez utóbbiak ugyanis nem mutathatók ki a fehérjékben, hanem a szervezetben mutathatók ki. A 20 fehérjealkotó proteinsav legtöbbjét a szervezet maga is elő tudja állítani. Nyolcat azonban nem, ezek az ugynevezett esszenciális aminosavak Ezeket táplálék formájában kell élelmiszerekből bevinni. Az esszenciális aminosavakhoz tartoznak: izoleucin, valin, metionin, leucin, triptofán, lizin, treonin és phenylalin. Az újszülöttek szervezete további két aminosavat nem tud termelni: arginint és hisztidint. Noha az aminosavak a fehérje legkisebb építőkövei, a szervezet működéséhez nélkülözhetetlenek.

Kis aminosavak nagy hatással

Amint hiányzik egy aminosav a szervezetből, ez érinti az összes fehérje működését. Aminosav tartós hiánya negatív következményekkel van a szervezetre, s ez által az egészségre. A leggyakoribb következmény fertőzésekre való fogékonyság, teljesítménycsökkenés, izületi panaszok vagy az izomzat leépülése lehet. Sok egészségügyi panasz, melyek a civilizációs betegségekhez tartoznak, mint pl. az elhízás vagy a cukorbetegség is lehet következménye az anyagcsere zavarának, és ezek visszavezethetők az aminosav hiányára. Annak tesztelésére, hogy fennáll-e aminosav-hiány, az orvos aminosav-elemzést végezhet, mely megadja a szervezet jelenlegi aminosav-koncentrációját. Egyébként nemcsak az aminosav-hiány, hanem annak túladagolása is árthat az egészségnek. Amennyiben az aminosavakat hosszabb időn át magas koncentrációban adagoljuk a szervezetnek, ez máj, vagy vesekárosodáshoz vezethet.

Az élelmiszerek nemcsak az éhségérzet csökkentését szolgálják, hanem az életfontosságú esszenciális aminosavakat is szállítják a szervezetnek. Ezért az élelmiszerválaszték döntő fontosságú abban, hogy valóban minden szükséges aminosavat megkapjon a szervezet.

Esszenciális aminosavak. és azok tulajdonságai

Az izoleucin szállítja a központi idegrendszernek a különböző neurotranszmittereket. (A neurotranszmitterek ingerületátvivő anyagok - speciális kémiai hírvivő molekulák, amelyeknek az a feladata hogy egy idegsejttől üzenetet szállítsanak. Legtöbbször az idegrendszerben termelődnek és ott fejtik ki hatásukat, de vannak amelyek a vérben szétterjedve fejtik ki a hatásukat, pl.: Adreanalin)

Ezen túlmenőleg az izoleucin elengedhetetlen az izomnövekedéshez. Leucint nagyobb koncentrációban tartalmazó élelmiszerek a kesudió, mogyoró, lencse, borsó, marha, csirke, rák és a sajt. A valin feladata a vércukor szabályozása, valamint a neurotranszmitterek agyba juttatása. Ezenkívül a valin támogatja és erősíti az immunrendszert. Nagy valintartalmú élelmiszerek a tönkölybúzaliszt, zabpehely, tonhal, élesztő, tojás, sajt, csirke. A metionin a legfőbb segítője a szervezet fehérjealkotásának, továbbá segít a húgyutak fertőzésének megelőzésében. Metionin van a brazil dióban, halban, májban, valamint a tojásban. A leucin is részt vesz az izomépítésben. Nagy koncentrációban van jelen a leucin a földimogyoróban, mandulában, szójababban, borsóban, sajtban, tonhalban, csirkemellben valamint a marhamájban.

Az aminosavak magatartása

A triptofán termeli a szerotonin boldogsághormont, valamint a alvásért felelős melatonin nevű hormont. Ezen kívül a triptofán fontos a máj funkciójában is. Ez az aminosav megtalálható a répában, paradicsomban, banánban, valamint a spenótban. A lizin felelős a kötő- és izomszövet állapotáért. A szintézis során a lizinből karotin keletkezik, amit előszeretettel használnak a fogyásnál és a testépítésnél. Triptofánt tartalmaznak a babfélék, narancs, mandarin, valamint a zeller. A phenylalin támogatja a vörösvértestecskék és fehérvérsejtek képződését, valamint a veseműködést. Nagymennyiségű phenylalin van a szójában, sertéshúsban, lazacban, tojásban, tökmagban, továbbá a tehéntejben. A treonin glicinné metabolizálódik (metabolizálódás azt jelenti hogy vaalmilyen anyagcsere folyamat révén átalakul) a szervezetben, amely nyugtatja az idegeket. Ezen túlmenőleg segíti a csontképződést, valamint az antitestecskék képződését. A treonin megtalálható a papayában, sárgarépában és spenótban.

Szemiesszenciális: arginin és tirozin

A tirozin valamint az arginin az újszülöttek szervezetében nem képződik, ezért nevezik ezeket az aminosavakat szemiesszenciálisnak. Az arginin az izomszerkezet támogató funkciójáról ismert. Ezen túlmenőleg az arginin ösztönzi a testnövekedést. A tirozinból képződnek a pajzsmirigy fontos hormonjai.

Különösen a sportolóknál nagyon kedvelt az aminosav-pótlás. Ugyanis az izmok gyors növekedésében és állományuk megtartásában ugyancsak a proteinek felelősek. Így egyenes kívánalom a testépítőknél és teljesítmény-sportolóknál bizonyos aminosavak célzott bevitele.

Izomnövekedés elősegítése

Különböző kereskedők porokat és italokat ajánlanak sportolóknak azzal az ígérettel, hogy a bennük lévő aminosavak az izomzatot fejleszteni fogják.

Az aminosavak nélkülözhetetlenek a szervezet számára, de nem csodaszerek. Testmozgás nélkül az aminosavak sem varázsolják elő a kívánt izomzatgyarapodást. Azonban az aminosav-kombináció, megfelelő koncentrációban segíthet a sportolóknak. Éppen intenzív edzés után a test jobban megterhelt, mint előtte. Közvetlenül egy ilyen terhelési szakasz után képes a szervezet a szükségesnél háromszor nagyobb mennyiségben aminosavakat felvenni az izomzatba, mint előtte. A regeneráció szakaszában meg kell lennie a vérben az összes szükséges aminosavnak, hogy az az izomzatot lehetőség szerint támogassa.

Aminosavak és fitnesz

Éppen közvetlenül az edzés után lenne ideális időpont a sportolók számára a szervezetet aminosavakkal ellátni. Persze edzés előtt is hasznos lehet aminosav-fogyasztás, az idő előtt elfáradás lehetőség szerinti elkerülése érdekében. Azonban a szakértők javasolják a táplálék-kiegészítőket jobban szemügyre venni és a bennük lévő aminosav-profilt ellenőrizni. Egyidejűleg tanácsos sok vizet is inni, mert a test a nagy mennyiségű proteint nem tudja kellően hasznosítani. Ezeket karbamidként választja ki aztán a vese. A vese felesleges terhelésének elkerülése céljából, valamint funkciója támogatására kell ilyenkor több folyadékot inni.

Fogyás aminosavakkal

Nemcsak az izomépítésben, hanem a fogyásban is fontos szerepük van az aminosavaknak. Egyes aminosavak szelektíven serkentik a szervezet abban, hogy megfelelő hormonokat termeljenek. De pontosan úgy, mint az izomfejlesztésnél, a fogyásnál sem lehet ördöngösséget elvárni az aminosavaktól. A fogyás érdekében pontosan adagolt aminosavak támogatólag hatnak. Követelmény a folyamatos fogyás és a zsír izomtömeggé konvertálásában a sporttevékenység és az étrendváltoztatás. A fogyást segítő aminosavakat vagy közvetlenül táplálékként, vagy táplálék-kiegészítőként por és tabletta formában lehet bejuttatni a szervezetbe. Kedvelt a célzott fogyásnál a lizin aminosav szintéziséből származó karnitin. Ez az izomzat felépítésén túl a zsírtartalékok elégetésében is pozitívan befolyásolja a szervezetet. Ezek közé tartozik az arginin aminosav is, mely a lizinnel együtt támogatja a növekedési hormont. Ez alakítja át az alvás regenerációfázisában a zsírt energiává.

Befolyásolható az éhség érzet?

A phenylalin aminosav hatással lehet a cholecystokinin hormonra a gyomor-bél tápcsatornában. Ez részese a jóllakottság érzésének, amivel az éhségérzet is befolyásolható. A pajzsmirigyben is termelődnek különböző hormonok, melyek szintén átveszik a zsírégetés feladatát. Ehhez e hormonok folyamatosan a vérbe kerülnek. Ennek következtében nő a test hőmérséklete, növekszik a szívvérkeringés-rendszer teljesítménye, valamint fokozódik a zsírégetés. A fontos hormonok pajzsmirigyben történő képződésében a jód mellett a tirozin aminosavnak is szerepe van. Következtetés: még a táplálkozáshoz és fogyáshoz is fontos, hogy minden szükséges aminosavat elegendő mennyiségben rendszeresen megkapjon a szervezet.

A cikk forrása: natursziget.hu

A cikk eredeti forrás: Aminosäuren – Bausteine für das Leben, németből fordította: Koncz László

Publikálva: 2012. január 24.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár