Csak illúzió a kávé élénkítő hatása

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Legjobb, ha üres.A rendszeres kávéfogyasztóknak koffeinre van szükségük ahhoz, hogy éberségük visszatérjen a normál állapotra és hogy ne jelentkezzenek a koffeinmegvonás jellegzetes tünetei, például a fejfájás. Ez ellentmond annak a népszerű hiedelemnek, hogy a kávé élénkítő hatású.

"Bár a koffeinfogyasztók éberebbnek érzik magukat a koffeintől, ez valójában azért van, mert éberségük a koffeinmegvonás miatti alacsonyról normál szintre tér vissza" - mondta el Peter Rogers, a brit Bristol University kísérletes professzora, a tanulmány szerzője. "Valójában semmivel nem lesznek éberebbek, mint a koffeint nem fogyasztók."

A koffeint gyakran nevezik a világ legnépszerűbb drogjának. A vegyület a központi idegrendszer adenozinreceptoraira hat, amely a vérnyomás, továbbá az alvás-ébrenlét, az éberség és a szorongásos válasz szabályozásában játszik szerepet.

A vizsgálat során 379 önkéntest kértek arra, hogy 16 órára függesszék fel a koffeintartalmú italok fogyasztását, majd felerészben 100 milligrammnyi, ezután másfél órával még 150 mg koffeint adtak nekik, amely megfelel egy-két csésze kávénak. A kontrollcsoport placebót kapott. A résztvevőket aszerint is csoportosították, hogy mennyi koffeint fogyasztanak naponta: a kis mennyiséget fogyasztók közé kerültek azok, akik napi 40 milligrammnál kevesebbet vittek be a szervezetbe (maximum egy csésze kávé). Egy adag instant kávé körülbelül 54 mg koffeint tartalmaz, bár ez függ a termék márkájától és az elkészítés módjától is.

Nem a koffein függőség a megoldás!

A koffeinfogyasztók éberebbnek érzeték magukat a koffein elfogyasztása után, a kis mennyiséget fogyasztók azonban a többiekkel ellentétben nem tudtak különbséget tenni a placebó és a koffein között. A nagy koffeinfogyasztók a placebó hatására gyakrabban számoltak be fejfájásról. Ezt nevezik a szakemberek koffein-másnaposságnak, amely azonban egy csésze kávé elfogyasztásával megszüntethető.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogyan függ össze a koffein okozta szorongás a korábban felfedezett ADORA2A gén egyik változatával. A résztvevők körülbelül 20 százaléka hordozta ezt a variánst, ők egy kicsivel több kávét fogyasztottak, mivel ez a szorongással járó izgalom valószínűleg nem volt kellemetlen számukra, ez azonban a rendszeres fogyasztók között nem jelentkezik.

Nem minden koffeinfogyasztó tapasztal elvonási tüneteket, továbbá a koffein hatása a többi kábítószerhez képest enyhe. A kávé és a tea emellett számos kedvező hatást is gyakorol egészségünkre. A cikk a Neuropsychopharmacology folyóirat honlapján olvasható.

Forrás: lifenetwork.hu

Legyen éber kávé nélkül, fogyasszon vitaminokat!

Multivitaminokat egész évben (tavasszal és nyáron is!!!) érdemes fogyasztani, mert tartalmazzák az alapvetően szükséges vitaminokat. Ilyenek a Jó Közérzet Vitamin - Alap-, Közepes- és a Nagy Energia multivitaminok.

Rendelje meg a vitamint és legyen jó a közérzete!
Kattintson a képre, vagy erre a szövegre!

Jó Közérzet Központ - Alap Energia multivitamin


Publikálva: 2010. november 22.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár