Gyors módszert találtak őssejtek előállítására

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Meglepően gyors és egyértelműen biztonságos utat találtak amerikai kutatók arra, hogy közönséges bőrsejtekből őssejteket vagy izomsejteket állítsanak elő.

A csütörtöki bejelentés szerint a módszer új utat nyithat a regeneratív orvoslásban, amelyben az orvosok célja, hogy a sérült vagy elpusztult szöveteket helyreállítsák, esetleg teljes szerveket pótoljanak.

A Cell Stem Cell című szakfolyóirat online kiadásában közzétett tanulmányban Derrick Rossi, a bostoni Harvard egyetem orvosi fakultásának munkatársa és kutatócsoportja arról számolt be, hogy bőrsejtekből sikeresen hoztak létre pluripotens őssejteket, úgynevezett iPS-sejteket.


Három-négy gén megváltoztatásával el tudják érni a tudósok, hogy a bőrsejt vagy más testi sejt biológiai órája visszaálljon a kezdetekre, és úgy viselkedjen, mintha őssejt lenne, amely még sokféle irányban képes átalakulni. A legtöbb módszerben azonban a gének sejtmagba juttatására "szállítójárműként" ártalmatlanított vírusokat használnak, amelyek a későbbiekben problémát okozhatnak, például tumort válthatnak ki.

Rossi és munkatársai azonban másik megközelítést alkalmaztak, amelyben RNS-molekulákat használtak az átalakításra. Meglepetésükre a négy "őssejtgén" RNS-e sikeresen változtatta át a közönséges bőrsejteket iPS-sejtekké. További kísérletükben a bőrsejtből izomsejtet is képesek voltak előállítani.

Az iPS-sejtek felnőtt testi sejtekből kiinduló előállítása azért is fontos, mert így nincs szükség embrionális őssejtekre, amelyek kinyerése a feleslegessé vált embriókból évek óta nem nyugvó etikai viták középpontjában áll.

A Jó Közérzet Központ kiegészítése:

Kedves Olvasónk!

A cikket eredeti formájában a vitaminbank.hu oldalról vettük át, ez a cikk nem a mi írásunk.

Az össejt kutatás eléggé felkapott téma, ám még meglehetősen úttörő terület. Nagyon szélsőséges véleményeket, érzelmi megnyilvánulásokat vált ki. Egyesek szentségtörésnek tartják, mások hatalmas lehetőségnek. A kutatások módszereit és a felhasznált eszközöket is támadják, etikai, erkölcsi vonatkozásban.
Az őssejt kutatást sokan a betegségek, transzplantáció jövőbeni lehetséges megoldásának tartják.

Az azonban a fenti cikkből is kivehető, hogy ezek a módszerek még kísérleti stádiumban vannak, és nem lehet tudni milyen mellékhatásaik vannak, tehát jobb ha egyenlőre nem erre alapozzuk hogyan gazdálkodunk testünk egészségével, hanem addig is a már bevált módszerekkel teszünk a megelőzésért.

Publikálva: 2012. február 10.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár