Hogyan alakítjuk át a kalóriát hájjá már három órával az étkezés után?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Gyakran azt hiszik, hogy ez csak egy klisé, amit a fogyókúrázóknak mondogatnak, pedig lehet valami igazság abban az angol mondásban, amely körülbelül így hangzik: "Egy pillanatig a szádban, egy életen át a csípődön (a moment on the lips, a lifetime on the hips)." Amint megettük, a zsír a kutatók szerint már néhány órán belül elraktározódik a derekunkon – sokkal gyorsabban, mint eddig hittük.

A mondásnak ezek szerint inkább így kellene hangzania: "Egy pillanatig a szádban, három órával később a csípődön." Már három-négy órával az étkezés után akár két-három teáskanálnyi zsír rakódhat le ezen a területen. Ha nemsokkal ezután újra eszünk, a derekunknál lerakódott zsírpárna tovább nő és nő. Különösen oda kell figyelniük azoknak, akik előszeretettel laknak be este, mert a későn elfogyasztott ételekből származó zsír még nagyobb valószínűséggel raktározódik el deréktájon.

A felfedezés ellentmond annak a korábban széles körben elfogadott feltételezésnek, hogy a testsúlygyarapodás fokozatosan következik be. Korábban úgy gondolták, hogy az ételből származó zsír a belekből a véráramba kerül, hogy az izmaink igény szerint felhasználhassák. Az elmélet szerint a felesleg lassanként eltávolítódik, és elraktározódik a csípőt, a derekat és a lábszárat övező zsírszövetekben.

Az Oxfordi Egyetem kutatói azonban úgy vélik, összetettebb és gyorsabb folyamatról van szó. Kísérletük során az alanyok olyan zsírt fogyasztottak, amelyet nyomon lehetett követni a szervezetben. Kiderült, hogy körülbelül egy óra alatt lebomlott a bélrendszerben, majd apró cseppecskék formájában a véráramba került. A cseppecskék egy rövid ideig keringenek a testünkben, de a szervezet hamarosan "elfogja" és elraktározza ezeket. "A folyamat nagyon gyors" – számolt be Fredrik Karpe professzor. "A zsírszövetben lévő sejtek elfogják a véráramban keringő zsírcseppecskéket, és a sejtekbe beépítve elraktározzák."

A reggelikor elfogyasztott zsír csupán kis része teszi meg ezt az utat, de vacsorakor az arány 50 százalékra emelkedik. Ez a nap későbbi szakaszában bekövetkező hormonális változásokkal magyarázható, amik megkönnyítik az "úszógumiban" lévő raktáraknak az elhaladó zsírcseppecskék elfogását. Egy 30 gramm zsírt tartalmazó vacsorából például két-három teáskanálnyi rakódik le a derekunkon.

A jó hír az, hogy a tárolórendszer csak ideiglenes, a lerakódott zsírt gyorsan mozgósítjuk az izmok táplálása érdekében. Ha viszont túl sokat eszünk, egészen más a helyzet. Ilyenkor nem történik mozgósítás, a lerakódás folytatódik, és hízni kezdünk.

Ez a cikk nem a mi írásunk, a natursziget.hu oldalról vettük át.

Publikálva: 2012. május 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár