Koccintson a Prosztatáért - avagy miért utálnak a férfiak orvoshoz járni?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!
Miért utálnak a férfiak orvoshoz járni?

Egy amerikai közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a nők háromszor nagyobb valószínűséggel járnak rendszeresen orvoshoz, mint a férfiak. Annak ellenére, hogy férfiak átlagosan fiatalabb korban halnak meg, mint a nők, és körükben nagyobb a szívbetegség, a rák, a stroke és az AIDS okozta halálozás aránya, nehezebb elrángatni egy férfit az orvoshoz, mint kihúzni egy fogat.

Miért utálják ennyire a férfiak?


Timothy Vavra, a Loyola Egyetem belgyógyásza szerint ennek annyi oka lehet, ahány beteg, de többnyire az a lényeg, hogy nem tartják elsődleges dolognak. Nem hajlandók változtatni az életmódjukon, ezért időpocsékolásnak tartják végighallgatni az orvost, aki azt javasolja, hogy étkezzenek másképp, kezdjenek el mozogni, szokjanak le a dohányzásról, ha úgysem fogják követni a tanácsokat. Vavra szerint azonban ennek a gondolkodásnak semmi értelme. Minél tovább halogatja ugyanis valaki az orvosi vizsgálatokat, annál nagyobb az esélye, hogy később rendszeresen orvoshoz kell majd járnia. "A megelőzés természetesen nem 100 százalékos, de legalább odafigyelhetünk dolgokra, és figyelemmel követhetjük az előjeleket" – mondja Vavra. "Vannak olyan betegeink, akik ha rendszeresebben jöttek volna el, apróbb változtatásokat tehettünk volna, amik megelőzték volna azt a később bekövetkezett egészségügyi válságot, amely viszont teljes életmódváltást eredményezett.

A legfontosabb szűrővizsgálatok férfiaknak

Az orvos azt javasolja minden férfinak, hogy még fiatalon és egészségesen alapozza meg orvosánál a megfelelő ellátást, hogy minden alapvető adatát, például a vérnyomását rögzíteni lehessen. Így az orvos és a beteg is tudhatja, mikor kezd rosszabbra fordulni a helyzet. Ez pedig nem csak az egészségnek, hanem a pénztárcánknak is jót tesz. Ha ugyanis megvárjuk egy egészségügyi válság bekövetkezését, már nem megelőző ellátást kell alkalmazni, hanem másodlagos ellátást, amely műtétet vagy kórházi kezelést tehet szükségessé. Ahelyett, hogy egyszerű életmódbeli és étrendi változtatásokat tenne, a betegnek jelentős mértékű változtatásokat kell bevezetnie, és gyakran gyógyszereken kell élnie.

Íme, a legfontosabb szűrővizsgálatok, amelyekre minden férfinak érdemes odafigyelnie:

  • Vérnyomásmérés, legalább évente egyszer.
  • Diabétesz: a családi kórtörténet, túlsúly vagy diabéteszes tünetek miatt kockázatnak kitett férfiak számára.
  • Koleszterin: a szív-érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező, például cukorbeteg 20-35 éves férfiak esetében kell ellenőrizni. 35 éven felül normál koleszterinszint esetén évente egyszer, magas koleszterinszint esetén pedig még gyakrabban kell végezni a szűrővizsgálatot.
  • Vastag- és végbélrák: 50 éves kortól kezdve kolonoszkópiát kell végezni. Amennyiben az eredmény normális, egy szűrés körülbelül tíz évre jó.
  • Prosztatarák: 50 éven felüli férfiak esetében, akik legalább 10 év várható élettartammal rendelkeznek, évente kell PSA tesztet és rektális digitális vizsgálatot végezni.

(A cikk forrása: drinfo.hu Eredeti cime: A prosztata. Miért utálnak a férfiak orvoshoz járni?)

A Jó Közérzet Vitamin®
webáruház szerkesztőjének kiegészítése:


Tisztelt Olvasóm!

Elnézést kérek mindazon Kedves Olvasóimtól, akiket ezen fenti problémák bármelyike érint, nem szeretném elbagatelizálni a dolgokat, kívánom mielőbbi gyors gyógyulásukat, vagy állapotuk javulását, a lehetőségek szerint. Az általam adott címmel illetve ezen kiegészítésemmel csak mosolyt szeretnék fakasztani, jó kedvre szeretném deríteni Kedves Olvasóimat.

A fenti cikk is mutatja hogy a megelőzésre kell öszpontosítani. Magyarul, az egészségre. Nem pedig a betegségre. A cikk szerint mi férfiak szeretjük játszani a kemény macsót, ezért nem megyünk el orvoshoz... hát én sem vagyok mondjuk ezzel másképpen, a jogosítványom hosszabbítását leszámítva 10 éve voltam utoljára orvosnál.

Persze erre lehet azt mondani, hogy fiatal vagyok még, de azért már én is pont abban a korban vagyok, hogy most kell odafigyeljek, hogy később is rendben legyen minden. Belül akkor is annak fogom magam érezni... Ebbe nem engedek beleszólást, így döntöttem. :)

Pont mostanában számolgattam, hogy 11 éve szedek nagy dózisú multivitaminokat és más táplálékkiegészítőket. Ebből mostmár - fennálása óta - lassan 7-8 éve a Jó Közérzet Vitamin® termékeket. Néhány szakvélemény szerint ilyen mennyiségtől már nem is kéne élnem, de ez ugye más téma.
Nem azért mondom, de a múltkor - kivétel erősíti a szabályt alapon - lementem a háziorvoshoz, méretni egy vérnyomást meg egy vércukrot... Hát mit szépítsem, az eredmények láttán kiröhögött a Doktornő és az asszisztense is, hogy mit keresek ott, de ha már 10 év után odakeveredtem, megvizsgált rendesen... Azt mondta, mostmár nem ereszt, ki tudja mikor lát legközelebb. Mondtam neki hogy majd néha udvariassági látogatást teszek.

Természetesen most az "apróbetüsbe" írom, nem akarok ezzel senkinek semmit sugallni, a vitaminfogyasztás nálam is csak 1 fontos része annak, amit megelőzés címszóval teszek az egészségemért, de azért fontos része. A változatos táplálkozást azért fontosnak tartom, és igazán szerencsésnek is mondhatom magamat, azáltal, hogy Apósom jóvoltából lehetőségem van igazán vegyszermentes, bio háztáji zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, korlátlan mennyiségben. Végre a sport is újból része az életemnek amellett, hogy igen sokat ülök, miközben mindenféle hírleveleket fabrikálok.

A koleszterinre az én válaszom a ellenőrzött forrásból, nevelésből és saját vágásból származó mangalicaszalonna, füstölt sonka, kolbász és töpörtyű... Apósom hagymájával verhetetlen.

A cikk címében utalt prosztatát meg csak akkor szoktam hallani, amikor Apósom jóizűen poharát emeli és különös elégedettséggel ámde annál kajánabb vigyorral az arcán, "Proszit" helyett "Prosztata" felkiáltással leöbliti a kert porát. Nála ez helyettesíti a gyógyszerreklámok után elhadart "apróbetűst".

Jó egészséget és jó közérzetet kívánok!

Szívélyes üdvözlettel,

Vági Péter

A Jó Közérzet Vitamin®
Webáruház szerkesztője

Publikálva: 2011. július 4.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár