Naponta egy hal az orvost távol tartja?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Az EuroPRevent 2012 konferencia résztvevői azt az általános következtetést vonták le a kutatásokból, hogy az emberek többségének, akár egészséges, akár valamilyen szív-érrendszeri betegségben szenved, hasznára válik az olajos halak fogyasztása. Persze a halfogyasztás mellett mindenkinek törekednie kell arra is, hogy egészségesen étkezzen, ne dohányozzon és eleget mozogjon.

Bár az optimális védelmet az omega-3 zsírsavak szintjének növelése révén kétségtelenül a friss hal fogyasztása nyújtja az elsődleges és a másodlagos védekezésben egyaránt, az étrendkiegészítők is jelentős szerepet játszhatnak az omega-3 zsírsavak növelésében a halat nem kedvelő emberek esetében. Az EuroPRevent 2012 konferenciát a European Association for Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR) tudományos társaság szervezte Dublinban. (Európai Kardiovaszkuláris Megelőzés és Rehabilitáció Szövetség)

A konferencia középpontjában az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) a szív-érrendszeri megbetegedésekre gyakorolt hatása állt. A résztvevők azt az ellentmondást próbálták feloldani, amit az váltott ki, hogy a kezdeti kutatások szerint a halfogyasztás/omega-3 zsírsav tartalmú kiegészítők fogyasztása szív-érrendszeri előnyökkel jár, a legújabb kutatások viszont azt mutatták, hogy a kiegészítők nem fejtenek ki ilyen jótékony hatást.

"Az omega-3 zsírsavak nagyon fontosak az emberi egészség szempontjából, legyen szó akár a szív-érrendszeri betegségekről, az agyról vagy az immunegészségről. Az egészségügyi szakemberek felelőssége, hogy felvilágosítsák a közvéleményt a hal az étrendjükbe történő beillesztésének jótékony hatásairól" – nyilatkozta Philip Calder, a Southamptoni Egyetem szakértője.

A kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzéséről szóló legújabb európai irányelvek azt javasolják, hogy mindenki hetente legalább kétszer fogyasszon halat, és ezek közül az egyik adag legyen olajos hal. Azoknak, akik inkább étrendkiegészítőt választanak, az omega-3 zsírsavak gyógyszerészeti minőségű készítményei ajánlottak, mert a vény nélkül kapható készítmények a zsírsavak eltérő dózisait tartalmazzák.

A szakértők szerint a hal fogyasztása jótékonyabb hatást gyakorol, mint az omega-3 tartalmú kapszulák szedése. Ez azzal magyarázható, hogy a hal számos más tápanyagot, például D-vitamint, szelént és jódot is tartalmaz, amelyek szintén jót tesznek a szív-érrendszernek. Ráadásul egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a halfogyasztás előnyei ténylegesen az omega-3 zsírsavakból származnak.

Szójegyzék:

Kardiovaszkuláris betegség: A kardiovaszkuláris betegség (Cardiovascular disease, CVD) olyan kórkép, amely érinti a szívet (kardio), és/vagy a szervezet teljes érrendszerét (vaszkuláris). Részletesebb meghatározás itt olvasható

eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA): A többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavak közé tartozik az eikozapentaénsav (EPA, és a dokozahexaénsav (DHA). Az emberi szervezet nem képes ezeknek zsírsavak de novo (latin kifejezés, jelentése: újra, ismét, megint; újonnan) előállítására, tehát nem képes arra, hogy önmaga előállítsa ezeket a létfontosságú zsírsavakat.
Ahogy bővültek az ismeretek az omega-3 zsírsavak az egészség megőrzésében betöltött szerepével kapcsolatban, úgy nőtt az omega-3 zsírsavakkal dúsított élelmiszeripari termékek száma. Sok cég halolajjal vagy lenolajjal dúsítja a termékét, növelve annak omega-3 tartalmát. Néhány állati termék, például a tej és a tojás omega-3 zsírsavtartalma természetes úton is növelhető, ha az állatokat omega-3 zsírsavakban gazdag takarmánnyal etetjük.

Ez a cikk nem a mi írásunk, a natursziget.com oldalról vettük át.

A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház
szerkesztőjének kiegészítése


Kedves Olvasó!

Széles körben bejárja ez a cikk az online sajtót. Több oldalon megtaláltam a cikket.
Azért szeretem az ilyen cikkeket, mert tartalmazzák egy állítás helyességét is, és tagadását is.

Nem tudom Ön hogy érezte magát a cikk olvasása során, után, de valahogy az az érzésem amikor egy ilyen cikket elolvasok, hogy a leírtak alapján nem lehet tudni mi a helyzet, mi az igazság. Természetesen minden táplálékkiegészítő készítmény csak úgy hozható forgalomba, hogy ki kell nyilvánitani azt hogy a készítmény fogyasztása nem helyettesíti a változatos és egészséges étrendet. Ez még rendben is van, fontos hogy betartsuk a törvényeket. De hogy ezt ilyen szinten kelljen bizonygatni... az minimum érdekes, vagy méginkább elgondolkodtató. És persze a konferencián megállapították, hogy az omega-3 zsírsavak nagyon fontosak, a kiegészítők szedése nem fejt ki igazolhatóan jótékony hatást, és "persze" csak azok a készítményeket javasolják fogyasztani amelyek gyógyszerészeti minőségűek. És ugye ki gyártja ezeket a készítményeket? Gyógyszergyárak... Úgy látszik már nagyon nehéz palackban tartani a szellemet....

üdvözlettel,
Vági Péter
Szerkesztő

Publikálva: 2012. május 19.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár