Túlsúlyos és buta gyerekeket nevelünk?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Magyarországon az 1-3 éves gyerekek táplálási szokásai bizonyítottan hiányosak - derül ki egy felmérésből. Legnagyobb probléma, hogy gyerekek a szellemi fejlődésükhöz nélkülözhetetlen vasból messze nem fogyasztanak elegendő mennyiséget, sóból viszont négyszer annyit, mint kellene.

Magyarországon hiánypótlónak számító, városi reprezentatív felmérést készített a Magyar Gyermekorvosok Társasága, amely során 211 édesanya egy háromnapos táplálási napló kitöltésével segített az 1-3 éves magyar gyermekek tápláltsági állapotának felmérésében. "Egyértelműen kirajzolódott a kutatásból, hogy a magyar lakosság rossz táplálkozási szokásai már kisgyermekkorban tetten érhetők, ugyanis minden harmadik gyerek biztosan vashiányos, és 80 százalékuk nagyon kis mennyiségben kap szervezetének szükséges vasat" - kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. "Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, a vashiányos étrend visszafordíthatatlan következményekkel is járhat: negatív irányba befolyásolja a szellemi fejődést, viselkedési zavarokat okozhat, és háttere lehet a későbbi rossz iskolai teljesítménynek is - magyarázta Dr. Zonda Igor, házi gyermekorvos. - Épp ezért egyetlen megoldás a csecsemő-, illetve kisdedkori vashiány megelőzése vasban dús ételekkel."

Túlsúlyos és buta lesz?

Naponta 8 milligramm az ajánlott vasbevitel, ám ezt a mennyiséget 13 liter tej, 6 kilogramm brokkoli vagy egy kilogramm vörös hús elfogyasztásával lehetne elérni. "Mivel ez lehetetlen, érdemes a szigorúan ellenőrzött bébiételeket és tejtartalmú gyermekitalokat is beiktatni a kisgyermek étrendjébe" - fejtette ki Schmidt Judit, dietetikus szakember. Hozzátette továbbá, hogy otthoni kíméletes főzéssel is meg lehet őrizni az ételek, például a brokkoli, lencse vagy spenót vastartalmát, de magas rosttartalmuk miatt csak kevés vas képes belőlük felszívódni. Ezért is ajánlja valamennyi szakember napi 4 deciliter, valamilyen tejalapú ital fogyasztását a gyermekek számára, mert ez a mennyiség pontosan fedezi a napi 8 milligrammnyi vasszükségletet, és 1-3 éves korban kiemelt szerepe van a gyermekek tejalapú táplálásában. "Kerülni kell azonban a tehéntejet, és 2-3 éves kor előtt nem ajánlott rendszeresen kínálni vele a kisgyereket, mert korai időszakban fokozza az allergia és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát" - egészítette ki Dr. Szabó László.

Továbbá problémát jelent, hogy a gyermekek négyszer annyi sót esznek meg különböző élelmiszerek - mint például a fehér kenyér, sajt, felvágottak, üdítő italok - fogyasztása által, mint amennyire szükségük lenne. Ezáltal pedig nagyobb eséllyel lesznek majd szív- és érrendszeri betegek, valamint magas vérnyomással küzdő felnőttek, mint a normál nátriumfogyasztó társaik. "Hozzáadott cukorból is sokat kapnak a kicsik - mondta Dr. Szabó. - Megdöbbentő az adat, melyet a hiánypótló felmérés mutat: nincs olyan 1-3 éves gyerek, aki naponta minimum egyszer ne enne édességet, és 70 százalékuk naponta legalább két alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert - emelte ki az MGYT elnöke. - Így pedig folyamatosan nő a korai elhízottak és a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők száma."

Épp ezért a kutatás eredményei megerősítették a Gyermekorvosok Társaságának tagjait, hogy frissíteni kell az érintett szakemberek és szülők tudását: "Kisbögre és Tudomány" címmel felvilágosító programot indítanak még az idén, melynek célja, hogy korszerű táplálási ismeretekkel segítse a kisgyermekek egészséges fejlődését védőnők és gyermekgyógyászok ismereteinek bővítésével. "Hosszabb távú célunk pedig elkészíteni az 1-3 éves korosztályra szabott hivatalos táplálási ajánlást - tette hozzá Dr. Szabó. - Valamint a reprezentatív kutatást a következő években is elkészítjük, hogy fel tudjuk térképezni a táplálási hiányterületeket, és nyomon tudjuk követni a remélhetőleg pozitív változásokat."

Forrás: noilapozo.hu

Gyermekkorban is
pótolni kell a vitaminokat!

Multivitaminokat egész évben (tavasszal és nyáron is!!!) érdemes fogyasztani, mert tartalmazzák az alapvetően szükséges vitaminokat. Ilyenek a Jó Közérzet Vitamin - Alap-, Közepes- és a Nagy Energia multivitaminok.

Rendelje meg a vitamint és legyen jó a közérzete!
Kattintson a képre, vagy erre a szövegre!

Jó Közérzet Központ - Alap Energia multivitamin


Publikálva: 2010. november 22.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár