Újabb "megoldás" a cukorbetegséggel kapcsolatban... cikk fényképe

Újabb "megoldás" a cukorbetegséggel kapcsolatban...

Magyarországon, ahogy a világ többi országában, egyre súlyosbodó tendenciát mutat a cukorbetegek számának drasztikus növekedése. Lehet ezzel kapcsolatban tenni valamit, vagy csak végig kell nézzük hogy egyre rosszabb a helyzet? Újabb megoldásokra van szükség, vagy hogy kezeljük végre a kiváltó okokat?

Magyarországon először fejlesztettek pénzügyi, biztosítási terméket kifejezetten cukorbetegek számára. Az üzleti innováció lényege, hogy a biztosító a cukorbetegség súlyos szövődményeinek kialakulása esetén fizet. Közel 800 ezer regisztrált cukorbeteg él Magyarországon, a biztosítók többsége túlzott kockázatként értékeli állapotukat.

A biztosító a cukorbetegség súlyos szövődményeinek kialakulása esetén fizet

A vakság, a veseelégtelenség és az érszűkület a cukorbetegség legrettegettebb szövődményei. A Magyarországon végzett évente 5.000 amputáció felének is ez a betegség az oka. A diabéteszes vesekárosodás, a legalább 25 éve cukorbetegek 35%-ánál bekövetkező szövődmény.

"A cukorbetegekre ma Magyarországon többnyire csak a gyógyszer- és táplálék-kiegészítő forgalmazók gondolnak, az életbiztosítási piac nem számol velük. Pedig a betegséggel járó extra anyagi terhek és a korábbi halálozás miatt különösen fontos számukra biztosítási megoldást találni" – mondta dr. Orosz András, a Dimenzió Biztosító ügyvezető igazgatója.

Mennyit fizet?
A biztosítási díjtól függően 300 ezer és 5 millió forint között fizet a biztosító, ha a biztosítottnál bekövetkeznének a cukorbetegség súlyos szövődményei: alsó végtag legalább 50%-os mértékű amputációja, teljes és végleges vakság, vagy krónikus veseelégtelenség.

A cukorbetegekre általában nem, vagy csak nagyon magas kockázati felárral kötnek életbiztosításokat. Az új magyar biztosítási innováció, a cukorbetegség biztosítás éppen erre épít. 70 éves korig köthető biztosítást fejlesztett ki a Dimenzió arra az esetre, ha a biztosítottnál bekövetkeznének a cukorbetegség súlyos szövődményei.

A Dimenzió Biztosító a kifejezetten a cukorbetegeknek fejlesztett életbiztosítási megoldást. A Dimenzió tavaly szeptember óta egy konkrét lakossági szegmens, az 50 felettiek életbiztosítási megoldásaira fókuszál: elsősorban az ő igényeikre, élethelyzeteikre fejleszt biztosítási megoldásokat.

Ez a cikk nem a mi írásunk, a diabetesonline.hu oldalról vettük át.

A Jó Közérzet Központ
szerkesztőjének kiegészítése:

Kedves Olvasóm!

Joggal kérdezheti, hogy miért közöltük le ezt a cikket. Hát nem a biztosítónak akartunk reklámot, az egyszer biztos.
A célunk inkább a figyelemfelkeltés, és hogy elgondolkodtassuk olvasóinkat.

A fenti cikket szándékosan, változtatás nélkül közöltük le. Ezt a cikket azok figyelmébe is ajánljuk, akik érintettek a cukorbetegséggel, és azok számára is, akik nem érintettek.
Nem célunk véleményezni vagy kritizálni a cikkben leírtakat, vagy azt akiről a cikk szól. Szeretnénk ezúton kifejezni tiszteletünket mindazok iránt, akiknél bár diagnosztizálták a cukorbetegség valamilyen formáját, nem adták fel, elkezdtek tenni magukért, és nap mint nap megvívják a küzdelmüket a cukorbetegséggel.

Szeretnénk azonban egy nézőpontot mutatni ezzel kapcsolatban.

Vegyünk először néhány adatot, definiciót, a cukorbetegséggel kapcsolatban.

"A cukorbetegség (diabétesz) a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevü hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, relativ inzulinhiány, vagy mindkettő" forrás: wikipedia

Amikor cukorbetegségről beszélünk, meg kell különböztessük az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséget.

1-es típusú cukorbetegség:
Az 1-es típusú diabetes mellitus (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus[12] egy autoimmun betegség,[13] amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Az 1-es típusú diabétesz általában a diabéteszes esetek 10%-át teszik ki. Forrás: wikipedia

2-es típusú cukorbetegség:
A 2-es típusú diabetes mellitust (más néven nem inzulinfüggő diabétesz)[17] az izolált szénhidrátok fogyasztása (cukor, fehér liszt stb.) a magas glikémiás index (GI)[18] miatt okozza. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet.
Az éveken át tartósan magas inzulinszint, pontosabban étkezésenként egy-egy hatalmas inzulinhullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek ellenállnak az inzulinnak a sejthártya cukortranszportját[19] fokozó hatásainak. Ám mivel az agy érzékeli, hogy a vérben ott a sok cukor, utasítja a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, a sejtek viszont egyre jobban ellenállnak. Egy ponton azonban a hasnyálmirigy feladja a küzdelmet, és a tartósan magas vércukorszintnek vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia lehet a következménye.
A világon a 2-es típusú betegek száma drámaian növekszik (az összes cukorbeteg 90%-a a 2-es típusú betegségben szenved), a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt.

Hogy ezeket mennyire kell komolyan venni, azt jól szemlélteti, hogy ha a google keresővel rákeres a "cukorbetegség" szóra, akkor 1.740.000 találatot kapunk.




Kiemeltem néhány cikk címét is:

"A cukorbetegség járványszerű terjedése és megelőzési lehetőségei" - mindentudas.hu
"Járványszerűen terjed itthon a cukorbetegség" - vg.hu
"A cukorbetegség terjedése a világon és Magyarországon" - gyorgytea.hu


Ha esetleg a fenti számok meg nem győzték meg, akkor érdemes ránézni, hogy mennyi megoldás, hányféle cég, termék, készítmény érhető el a piacon, azért hogy a cukorbetegeket segítse, kiszolgálja a szükségleteit. Természetesen nem azt akarom ezzel mondani, hogy ezek mind szükségtelenek, hiszen egy cukorbetegséggel diagnosztizált személynek szüksége van a segítségre, hogy az állapota ne romoljon. Viszont azt szeretném ezzel mondani, hogy a probléma mértéke és a tény hogy egyre több embert érint a cukorbetegség, és a tendencia csak romlik, talán érdemes lenne megváltoztatni a jelenlegi működési alapot.

Nem áll szándékomba beállni azok sorába, akik rendszeresen korholják Önt, hogy "ezt ne csináljon, azt ne csináljon", vagy hogy a kockázati tényezőkkel sokkoljam .

Arra szeretném rávenni, hogy nézzen rá a jelenlegi életmódjára, táplálkozási szokásaira, mennyit és mit eszik - iszik, mennyit pihen, mennyit mozog...

  • Nézze meg, hogy mennyi cukort, feldolgozott szénhidrátot fogyaszt mostanában.
  • Szokott-e lenni esetleg olyan érzése, hogy ennek mértéke problémát okozhat.
  • Szokott-e lelkiismeretfurdalása lenni, a táplálkozásával kapcsolatban?
  • Szokta-e úgy érezni, hogy változtatni kéne, de... ?
  • Előfordult már olyan eset, amikor valamilyen Önmagának megnyugtató magyarázatot, választ adott, hogy miért van rendben, ahogy, amit eszik?

Lehet hogy ideje lenne változtatni?

Van az a mondás: "Ha úgy érzed gödörben vagy, hagyd abba az ásást"

Amennyiben érdekli Önt ez a téma, hogyan lehetne tenni ezzel kapcsolatban valamit, kérem irja meg nekem a fentiekben leírt témával, cikkel, kérdésekkel kapcsolatos gondolatait a webshop (kukac) jkvitamin.hu e-mail címre.

üdvözlettel,
Vági Péter
A Jó Közérzet Vitamin
Webáruház szerkesztője

Néhány korábbi cikkünk, a témával kapcsolatban gondolatébresztőnek:

Tízszeresére emelik a D-vitamin-ajánlást a magyar orvosok
Elősegítheti a cukorbetegség kialakulását a D-vitamin hiánya
Félelmek helyett kockáztatás
C- és E-vitamin a cukorbetegek szemének védelmében
D-vitamin hiány miatt elhízás!?
A nélkülözhetetlen C-vitamin

Publikálva: 2012. április 17.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár