Ne engedje a gyereket TV előtt enni!

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Tévénézés közben többet eszünk a szokásosnál, mert nem az evésen jár az eszünk. A gyerekek például 228 extra kalóriát vesznek magukhoz, ha evés közben a tévét nézik - derült ki egy kanadai kutatásból.

Harvey Anderson, a Torontói Egyetem táplálkozástani szakembere a gyermekkori elhízást tanulmányozva azt észlelte, hogy azok, akik evés közben tévét néznek, átlagosan 228 kalóriával többet vesznek magukhoz, mint azok a kortársaik, akik tévé nélkül falatoznak.

Ennek az lehet az oka, hogy tévénézés eltereli a gyerek figyelmét, aki így egyszerűen nem veszi észre, hogy jóllakott. "Az esztelen tévézés esztelen evéshez vezet" - összegezte Anderson a problémát, de mindjárt megoldással is szolgált: felszólította a szülőket, hogy étkezések idejére kapcsolják ki a tévét.

A gyermekkori elhízás valóságos járvány a fejlett országokban. Leggyakoribb okaként a genetikai örökséget - az étvágyat szabályozó hormonok zavarát -, valamint a helytelen életmódot szokták felhozni.

Anderson az első, aki az úgynevezett "jóllakottsági faktort" vizsgálta - vagyis azt, mitől jön rá a gyerek, hogy a hasa tele van, vagyis ideje abbahagyni az evést.

A tévénézést korábban csak abból a szempontból vizsgálták, hogy mennyi időt töltenek az emberek egy nap átlagosan a képernyő előtt. A kanadai kutató két csoportra osztotta a gyerekeket, akiket különböző körülmények között vizsgált.

Valamennyi gyerek otthon reggelizett, két órával a vizsgálat előtt, majd egy egyik csoport tagjainak kalóriamentes, de édes üdítőt, a másikénak cukrozottat adtak, majd fél óra elteltével megebédeltették őket. Az egyetlen különbség az volt, hogy mindkét csoport tagjai közül egyesek evés közben nézhettek tévét, mások nem.

Azok hagyták abba az evést, mihelyt jóllaktak, akik a cukrozott üdítőt ittak, majd tévénézés nélkül kellett ebédelniük. A tévét néző gyerekeknél viszont nem számított az ebéd előtt bevitt extra kalória - ők átlagosan 228 kalóriával többet ettek ebédre.

Ez ugyan nem tűnik túl soknak, de akkor már jelentős mennyiségnek számít, ha minden nap a szervezetbe kerül - figyelmeztet Anderson. Tehát, ha valaki nem akarja, hogy elhízzon a gyereke, akkor ne engedje, hogy tévét nézzen evés közben.

Forrás: inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 23.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár