28 kávéskanál cukor van egy gyorséttermi menüben

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A gyorséttermi láncok olyan ételeket kínálnak a fogyasztóknak, amelyek az egész napra előírt zsír-, cukor- és sómennyiséget tartalmazzák, ám erről nem adnak megfelelő tájékoztatást - derül ki egy brit vizsgálatból.

A brit Nemzeti Fogyasztótanács élesen bírálja azokat a nagy gyorsétteremi láncokat, amelyek nem nyújtanak megfelelő tájékoztatást a vendégeknek az ételek tápanyagtartalmáról.

Kiderült ugyanis, hogy a gyorséttermi ételek egész napra elegendő telített zsír-, só és cukormennyiséget tartalmaznak, ezzel azonban a fogyasztók nincsenek tisztában. A tanács most azt szorgalmazza, hogy az éttermek a menük mellé nyomtassák ki a részletes tápanyag-információkat is.

A szervezet vizsgálata szerint ezek az ételek nagy mennyiségben tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek elhízáshoz, magas vérnyomáshoz és szívproblémákhoz vezethetnek.

Egy sajtburgerből, közepes sültkrumpliból, közepes vanília shake-ból és egy csokoládés muffinból álló menü összesen 1745 kalóriát tartalmaz - ez közel 90 százaléka egy felnőtt nő számára ajánlott napi kalóriabevételnek.

Ez a menü 25 gramm telített zsírt tartalmaz, ami 25 százalékkal több, mint amennyit egy nőnek ajánlanak napi fogyasztásra. A cukortartalom pedig 114 gramm, ami több mint 28 kávéskanál cukrot jelent - ez 27 százalékkal több a napi ajánlott adagnál.

A tanács kifogásolja, hogy kevés az olyan gyorsétterem, ahol a fogyasztókat pontosan tájékoztatják az ételek tápanyagtartalmáról. A jelentésben az áll, hogy csak a Burger Kingben lehet rendelés előtt megismerni az ételek összetevőit, mert ott az adatokat a pulton található röplapokon lehet elolvasni.

A McDonald's éttermeiben viszont csak rendelés után, a tálcára helyezett papíralátét hátoldalán olvashatóak az ételek adatai.

 

Forrás: inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár