A D-vitamin hiány lehet a túl korán kezdődő havi vérzés oka

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A Michigen Egyetem Egészségügyi Tanszékének kutatói összefüggést találtak a fiatal lányok alacsony D-vitamin szintje és a korai menstruáció között, ami számos későbbi egészségügyi problémának lehet a gyökere.

A szakemberek 242 öt és tizenkét év közötti kolumbiai kislány D-vitamin szintjét mérték meg, majd 30 hónapon keresztül megfigyelték őket. A vizsgálatok során kiderült, hogy azok a lányok, akiknél alacsony D-vitamin szintet mértek, kétszer nagyobb valószínűséggel kezdtek el menstruálni a vizsgálat időtartama alatt, mint azok, akiknek a D-vitamin szintje kielégítő volt.

Eduardo Villamor, az Egyetem tanársegédje szerint, ez azért fontos adat, mert világszerte megfigyelhető, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek a lányok menstruálni, aminek nyilvánvalóan valamilyen környezeti oka kell legyen, mivel a pubertást kiváltó genetikai tényezők nem változtak.

A túl korán kezdődő havi vérzés amellett, hogy viselkedési és pszichológiai gondokat is okozhat a tiniknél, a kardiometabolikus megbetegedések és a rák – főleg a mellrák – kockázatát is növeli.

A mostani tanulmány megerősíti egy korábbi vizsgálatnak az eredményeit, ahol arra derült fény, hogy az Egyenlítőhöz közelebb élő lányok később kezdenek menstruálni, mint az északi országokban élők, hiszen az utóbbi helyen nyilván kevesebb napfény éri őket a téli hónapokban, ezért ilyenkor kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezetük.

A nyilvánvaló összefüggések ellenére további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, vajon a lányok D-vitamin szintjének feljavítása ténylegesen későbbre tolná-e az első havi vérzés jelentkezését.

Ez a cikk nem a mi írásunk, a natursziget.com oldalról vettük át.

A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház
szerkesztőjének kiegészítése


Kedves Olvasó!

Már-már megszokottak az ilyen cikkek. Mondanak valamit aztán a végén kiderül hogy "azért még kell ezt tovább vizsgálni". Az elmúlt időszakok hírei a D vitamin "újkeletű" fontosságáról beszélnek, amelyek szinte berobbantak a köztudatba. Lehet, hogy túlságosan is jól sikerült a hírverés, így aztán most bevetik a szakértőket, akik elhintik, hogy lehet, hogy nem is úgy van...

A lányok szexuális érése nyilván összefüggésben van a testük érési folyamataival, és ahogy a felnőtt hölgyeknél is, a hormonok is befolyásolják ezt, amelyet az endokrin rendszer termel, szabályoz.

Az endokrin rendszer a belső elválasztású mirigyek rendszere, (endokrin mirigyek) melyek olyan mirigyek, amelyek az életműködéseket szabályozó hormonjaikat közvetlenül a sejtközötti térbe, és ezáltal a véráramba juttatják. A hormonok így a mirigytől távoli szerveken fejthetik ki hatásukat. Az endokrin mirigyek összessége a Belső elválasztású mirigyek rendszere, az endokrin vagy hormonális rendszer.

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Szervezet) által kiadott listában - mely szabályozza, hogy az egyes hatóanyagokkal kapcsolatosan milyen állítások közölhetők termékeken - is megtalálható a következő állítás a D vitaminról. (Ezt az állítást egyébként a végleges listáról törölték, 2012.12.14-től már nem állíthatjuk ezt):

A D-vitamin szükséges a pajzsmirigy normál/megfelelő működéséhez. A D vitamin szükséges a vér kalciumszintjének megfelelő szabályozásához.
Több szakértő publikációban olvasható, a pajzsmirigy működését is szabályozó - az agyalapi mirigy által termelt TSH hormon szintje és a D vitaminhiány közötti összefüggésekről. A THS hormon szabályozza, hogy a pajzsmirigy által termelt T3 és T4 hormonok termelődését és véráramba kerülésének mértékét. A pajzsmirigyhormonok résztvesznek a szénhidrát és a lipid anyagcserében.

Az Amerikai Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ (NCBI) weboldalán olvasható publikáció szerint összefüggés található a véráramban található alacsony D vitamin szint és a magas TSH hormon szint között. A pajzsmirigybetegségek tünetei és következményei között számos oldalon olvashat szakértők által írt cikkekben a pajzsmirigy működése és a menstruációs funkció összefüggéseiről.

Lipidek:
A lipidek az élőlények azon létfontosságú szerves vegyületei, amelyek glicerinből, zsírsavakból állnak. A sejthárgyák szerkezeti elemeiként töltik be az egyik legfontosabb biológiai szerepüket a terek elválasztásában.
Referencia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lipidek

A D-vitamin a fentiek mellett további nagyon fontos és hasznos funkciókat tölt be:

  • A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, hasznosulásához.
  • A D-vitamin hozzájárul a vér normál kalcium szintjének fenntartásához.
  • A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához.
  • A D-vitamin hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához.
  • A D-vitamin hozzájárul a normál fogazat fenntartásához.
  • A D-vitamin hozzájárul az immunrendrendszer normál működéséhez.
  • A D-vitamin szerepet játszik a sejtosztódásban.

Referenciák:

"Cellular and Molecular Immunology"; Vitamin D and Autoimmune Thyroid Diseases; S. Kivity, et al.; May 2011 / "Sejtszintű és molekuláris immunológia": D vitamin és az Autoimmun pajzsmirigy betegségek: S. Kivity

Vitamin D Council: Vitamin D and Hypothyroidism / D vitamin és a pajzsmirigy alulműködés

Wikipedia: Lipidek

Webbeteg.hu: Pajzsmirigy betegségek és tünetei

Fontos Figyelmeztetés:
A Fenti információk nem tekinthetők utalásnak, sugalmazásnak, iránymutatásnak vagy tanácsnak betegségek kezelésére, nem tekinthető gyógykezelési gyakorlatnak. A fentiekben közölt állítások kizárólag ismeretterjesztés célját szolgálják, hivatkozva a megjelölt referenciákra, szakirodalmakra. Betegségek megfelelő kezelését minden esetben Orvos kell előírja. Amennyiben Ön úgy úgy gondolja, vagy diagnosztizálták valamilyen betegséggel, a gyógykezelésről konzultáljon szakorvossal, endokrinológussal.

Publikálva: 2012. július 20.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár