A férfiak egészséges életmódja segíthet a betegségek megelőzésében

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A férfiak nem szeretnek orvoshoz járni. Míg a nők jóval nagyobb arányban fordulnak orvoshoz szűrővizsgálatok céljából is, a férfiak általában csak akkor szánják rá magukat, ha nagyon muszáj. Pedig számos megbetegedés időben felfedezhető és jobb eséllyel gyógyítható szűrővizsgálatokkal (pl. 50 év felettiek prosztata rákszűrése). Emellett az egészséges életmód is nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy ne alakuljon ki a férfiakat gyakran érintő elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség, rosszindulatú daganatok, merevedési zavar, meddőségi problémák. És az egészséges életmód kialakításához nincs szükség orvosra, csak elhatározásra.

Dohányzás

A dohányzás tüdődaganatot okozó hatása széles körben ismert. Azt is sokan tudják, hogy a dohányzás érszűkítő hatása révén szív - és érrendszeri betegségekhez, a végtagok érszűkületéhez vezethet, ennek ellenére még mindig nagyon sok férfi dohányzik. Az már kevésbé ismert, hogy az érszűkület miatt a dohányzás merevedési zavarokat, meddőségi problémákat is okozhat, ezért azok megelőzésében is nagy szerepe van a dohányzásmentes életmódnak.

A mozgás hiánya

A mozgásszegény életmód elhízáshoz, az elhízás pedig cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezethet, de a mozgás hiánya önmagában is fokozza a keringési megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Pia, cigi, ücsörgés...

Hiba azt hinni, hogy a rendszeres testedzés csak a fiatalok kiváltsága. A rendszeres mozgásra minden életkorban szükség van, mivel az jó hatással van a szív és a tüdő teljesítőképességére, csökkenti a vérnyomást, a vérben lévő káros zsírsavak mennyiségét. A rendszeres mozgás jó hatású a férfi nemi hormonok termelődésére, ezáltal a nemzőképesség csökkenést, a férfi hormonhiányos állapot kialakulását is segít megelőzni.

A környezeti ártalmak

A környezetünk állapota igen nagy befolyással van egészségünkre. A környezetet szennyező anyagok nem csak a növény- és állatvilágra, hanem - a levegőből, a táplálkozással a szervezetünkbe bejutva, beépülve - az emberi egészségre is káros hatással vannak. Az ivóvizekben pl. több olyan káros szennyező anyag van, amelyet ki lehet szűrni, ám ennek ellenére szennyezés következtében maradhatnak benne olyan vegyi molekulák, melyek az emberi szervezetben felhalmozódva hosszútávon káros hatással lehetnek a testi- és az ivarsejtekre. Ilyenek pl. az un. hormonháztartást befolyásoló anyagok (endocrin disrupting chemicals - EDCs), melyek képesek módosítani a szervezet hormonháztartását és ezáltal károsítják az érintettek egészségét, megtermékenyítő képességét. A káros anyagok nem csak közvetlenül az ivóvízből, hanem az azt fogyasztó állatok húsának fogyasztásával is bejuthatnak az emberi szervezetbe. Súlyos gondokat okozhat a légszennyezés is. A rengeteg káros anyag az ipari tevékenység, a városi közlekedés okozta légszennyezés során kerül a levegőbe. A légszennyezés légúti -, allergiás megbetegedéseket okozhat az emberi szervezetben, sőt, akár az anyaméhben lévő magzatot is károsíthatja.

A környezetszennyezés káros hatásait nehéz elkerülnünk, de az egészségtudatos életmóddal, valamint a környezetszennyező tevékenységek (gépjárművek túlzott használata, szennyező anyagok vízbe juttatása, stb.) tudatos elkerülésével hozzájárulhatunk magunk és környezetünk egészségesebbé tételéhez.

Stressz

Napjaink aktív embere folyamatosan stressz hatásoknak van kitéve. A folyamatos elvárások a munkahelyen és a családban, az állandó rohanás, a megélhetési hajsza, a konfliktusok mind mind próbára teszik a mai kor férfiját. A stressz gyengíti az immunrendszert, gyomorfekély, magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség alakulhat ki, csökkennek a nemi funkciók is.

A stresszhelyzetek elkerülése a modernkori férfiak számára gyakorlatilag lehetetlen, de meg lehet tanulni olyan konfliktuskezelő technikákat, melyek segítségével a károsító pszichés terhelés lecsökkenthető. A testedzés, a rendszeres pihenés szintén jó hatású, a szabadgyökök károsító hatásainak ellensúlyozása céljából pedig az egészséges, vitaminokban és gyökfogókban dús étrend segíthet.

Étrend

Jellemző életmód.

A helyes táplálkozáshoz számos táplálék-összetevő és azok helyes egyensúlya szükséges. A jól megválasztott étrendnek - az alapvető táplálási funkción túl - egészség- és jó közérzet megőrző funkciója is van. A szakirodalomban ezt nevezik járulékos értéknek (added value).

A kutatások több egyértelmű összefüggést mutattak ki az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők, valamint a csökkent megbetegedési kockázatok között. A mai kor férfija számára a tudatosan helyes táplálkozás a rost- és vitamindús, alacsony zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztását jelenti. A zsír- és szénhidrát dús étrend elhízáshoz, cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri betegséghez vezethet, a vitaminhiány pedig fáradékonyságot, depressziót okozhat. Bizonyos vitaminok rendszeres, kellő adagban történő szedése csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát (pl. C-vitamin) az E-vitamin a B6 és a B12 vitamin hozzájárulhat a szívinfarktus és agyvérzés megelőzéséhez. Nem csak a vitaminoknak, hanem bizonyos, az étkezéssel a szervezetbe juttatott ásványi anyagoknak (pl. kalcium, magnézium), mikroelemeknek (pl. réz, szelén) is ismert az emberi sejtek működésében kifejtett jótékony hatása.

Ezek mellett újabban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az úgynevezett bioaktív anyagoknak. Ezek, a bizonyos növényi eredetű élelmiszerekben előforduló anyagok képesek a sejtpusztító, rákkeltő szabadgyököket semlegesíteni és elősegítik a káros anyagok szervezetből való kiválasztását. A legfontosabb bioaktív anyagok a karotinoidok (pl. a paradicsomban lévő likopin), a terpének (pl. citrus-olaj) a fokhagymában előforduló szulfidok és a vörösborban, szőlőben lévő polifenolok (pl. resveratol). Fontos, hogy a különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket tartalmazó étrendkiegészítőket csak meghatározott adagban, a vegyes, jól összeállított étrend kiegészítéseként alkalmazzuk, valamint pl. a vörösbor fogyasztását se vigyük túlzásba a benne lévő hasznos anyagokra való hivatkozással.

Forrás: fer14.hu

Csányi Henrietta kiegészítése:

Na végre egy cikk, amivel nagyrészt egyet tudok érteni. Azért kiemelném a környezet ártalmassága mellett azt is, hogy ez rajtunk múlik, tehetünk érte. Ha vigyázunk a környezetünkre, óvjuk, akkor azért hatással tudunk lenni rá.

Ha a összeszedjük a szemetet az utcán, az a környezet okozta stressz ellen jó alternativ megoldás!

Javítsa az egészégét multivitaminokkal!

Multivitaminokat egész évben (tavasszal és nyáron is!!!) érdemes fogyasztani,
mert tartalmazzák az alapvetően szükséges vitaminokat.
Ilyenek a Jó Közérzet Vitamin - Alap-, Közepes- és a Nagy Energia multivitaminok.

Rendelje meg a vitamint és legyen jó a közérzete!
Kattintson a képre, vagy erre a szövegre!

Jó Közérzet Központ - Alap Energia multivitamin


Publikálva: 2010. november 26.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár