A súlyfelesleg (túlsúly) egészségügyi kockázatai

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Minden túlsúlyos ember vágyakozik az ideális testsúlyra, de nem csak az ideális külső, a jó megjelenés miatt. Valamennyire mindenki tisztában van azzal is, hogy az egészség és a hosszú élet is az ideális testsúlyhoz kötődik, a súlyfeleslegnek pedig komoly egészségügyi kockázatai vannak. Ha a családban valaki túlsúlyos, nem árt számára tudatosítani, hogy melyek ezek az egészségügyi kockázatok.

Szív- és érrendszeri káros hatások

A testsúly növekedése számos olyan következménnyel jár, amely a szívre nagyobb megterhelést ró. Nő a sejten belüli és sejten kívüli folyadék mennyisége, a vér mennyisége, nő az oxigénfogyasztás. A tartósan fennálló terhelés következtében a szív megnagyobbodik, vastagsága nő. A folyamatok végeredményeként szívelégtelenség alakulhat ki.

A testsúly növekedésével gyakran nő a vérnyomás is. Fontos tudni, hogy a magas vérnyomás nem csak önmagában, hanem esetleges súlyos következményei miatt is rontja a túlsúlyosak állapotát: agyvérzéses bénulásokat, szívelégtelenséget vagy koszorúér elmeszesedést okozhat.

Légző rendszer

A hasi és mellkasi zsírszövetek növekedése miatt maga a légzés több munkát igényel. Sokat idézett szövődmény az ún. Pickwick szindróma: az ilyen emberek állandóan álmosak, aprókat lélegeznek, bőrük, szájuk szinte szederjes. A légzési elégtelenség hirtelen halálhoz vezethet, tüdőembólia alakulhat ki. A túlsúly miatt kialakulhat a felső légúti hurutra való fogékonyság is.

Tápcsatorna

Gyakoriak a gyomortáji fájdalmak, feszülés, emésztési panaszok, böfögés, puffadás, néha rekeszsérv is kialakul. Gyakoriak a májfunkciós eltérések, a zsírmáj. Gyakran kialakulhat epekövesség, ami az állandó emésztési panaszok miatt epehólyag gyulladást okozhat és műtétre is szükség lehet. Túlsúly esetén egy műtétnek is nagyobb a kockázata az egyéb betegségek ill. szervrendszerek állapota következtében is.

Mozgásszervek

A tartós megterhelés nemcsak az izületeket, hanem az egész csontrendszert is károsíthatja. Ez főleg a gerincben, a csípő- és térdizületekben jelentkezik, de gyakran alakul ki lúdtalp is. Jelentkezhet a visszerek tágulata is és végül az ördögi kör: nehézkessé válik a mozgás, a még kevesebb mozgás miatt pedig tovább nő a testsúly.

Cukorbetegség

A túlzott kalória bevitel miatt nő a vérben a glükóz szintje, emiatt fokozódik a hasnyálmirigyből az inzulin kiáramlása. Mivel ez rendszeresen ismétlődik, kimerülnek az inzulint termelő sejtek, nem termelődik elegendő inzulin a szervezet számára, kialakul a cukorbetegség. A folyamat diétával, a testsúly csökkentésével visszafordítható.

Női hormonrendszer

Megváltozhat a menstruáció szabályossága, fiatalabb korban jelentkezhet az első menses. A teherbe esés is rosszabb az átlagosnál, terhességi-szülési szövődmények is gyakrabban alakulnak ki. Minél nagyobb az anya testsúlya, a magzat súlya is annál nagyobb lehet.
 

Lelki terhek

A kövér emberek gyakran szenvednek kisebbségi érzéstől, kirekesztettségtől és egyéb pszichés problémáktól.


Kérdezze Csányi Henriettát, hogy miként tudna tartósan lefogyni éhezés nélkül!

E-mail: tanacsadas@jkvitamin.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár