Antioxidánsokkal az influenza ellen

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A biológiai kísérletekkel foglalkozó FASEB Journal egyik új tanulmánya szerint növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásával is kivédhetőek lennének az influenzavírusok tüdőre gyakorolt káros hatásai. A kutatók állati és emberi sejtekkel végzett vizsgálati eredményeik alapján jutottak erre a következtetésre, az antioxidánsokban gazdag táplálkozás azonban ettől függetlenül is előnyös a számunkra.

Mire jók az antioxidánsok?

InfluenzaA táplálkozástudománnyal foglalkozók számára régóta ismert, hogy a szervezetünkben képződő káros szabadgyökök és a hatástalanításukra alkalmas antioxidánsok közötti egyensúly biztosítására a vegyes táplálkozás az egyik leghatékonyabb módszer. Erre az egyensúlyra azért van szükségünk, mert a túlságosan elszaporodó és felszabaduló szabadgyökök károsan befolyásolják az egészséges sejtek működését, ez pedig idővel különféle betegségek kialakulásához vezethet.

Az antioxidáns vegyületek döntően a növényi táplálékokban vannak jelen, ezért fontos, hogy mindennapi étrendünk 50-60 dekagramm zöldséget és gyümölcsöt is tartalmazzon. Az antioxidánsok a vörösborban és a csokoládéban is megtalálhatóak, egyes antioxidáns vitaminok - például az A- és az E-vitamin - pedig az állati eredetű élelmiszerekben is megtalálhatóak.

Az influenzafertőzés is felszaporítja a szabadgyököket

A biológiai kísérletek legújabb eredményeit bemutató FASEB Journal novemberi számában egy olyan tanulmányt olvashatunk, amely szerint az antioxidánsok az influenza elleni védekezésben is sokat segíthetnének. Az már eddig is ismert volt, hogy az influenzavírusok egyes esetekben akár komoly tüdőkárosodást is okozhatnak, többek között tüdőembóliát, illetve a légzést idővel megnehezítő folyadék felhalmozódást (bővebben: Az első átfogó elemzések az új influenza tüdőt érintő hatásairól, Az influenza is folyadék felhalmozódást okozhat a tüdőben).

A vírus közelről

Az Alabama Egyetem kutatónak tanulmányából most az is kiderült, hogy a kórokozók által okozott tüdőkárosodás pontosan milyen módon megy végbe: az influenzavírusok M2-nek nevezett fehérjéje meggátolja a tüdő hámsejtjeiben található nátriumcsatornák működését, méghozzá azáltal, hogy felszaporítja az imént már említett szabadgyököket. A tüdőhámsejtekben található nátriumcsatornák meghibásodása azért jelent problémát, mert tüdőnk így alkalmatlanná válik a vírusfertőzés következtében felhalmozódó folyadék eltávolítására: ennek következtében alakulnak ki aztán az influenza jól ismert szövődményei, amelyek súlyos esetben akár az intenzív osztályon történő kezelést is szükségessé tehetik.

Antioxidánsokkal is kivédhetőek lennének a tüdőt érintő szövődmények

A kutatócsoport három külön kísérletben derítette fel a fent említett eredményeket: elsőként békák petesejtjeibe juttatták be az emberi tüdő nátriumcsatornáit felépítő fehérjéket, majd megmérték az állati sejtekben kifejtett aktivitásukat. Ezt követően már nemcsak az emberi tüdőfehérjét, hanem az influenza fehérjeburkában található M2-t is befecskendezték a petesejtekbe: a mérések ekkor azt mutatták, hogy az M2 fehérje jelenlétében a nátriumcsatornák aktivitása jelentősen csökkent.

Molekuláris biológiai módszerekkel pontosan meghatározásra került az is, hogy az M2 fehérjének pontosan melyik alkotórésze felelős a nátriumcsatornák károsításáért. Azt is sikerült igazolni, hogy ha az M2 fehérjét az ioncsatornák működését gátló szegmens nélkül juttatják a petesejtekbe, akkor az M2 már nem képes kárt okozni a tüdőfehérjékben - olvasható a Sciencedaily oldalán.

Védekezzen az influenza ellen

A kísérlet harmadik fázisát ezután már úgy végezték el, hogy a károsító szegmenst is tartalmazó M2 fehérje és a nátriumcsatornák fehérjéje mellé olyan gyógyszereket is befecskendeztek, amelyek eltávolítják az oxidatív szabadgyököket. Ez szintén hatékonyan megóvta a tüdő hámsejtjeinek fehérjéit. Miután erről is sikerült megbizonyosodni, az egész kísérletsorozatot megismételték, a békák petesejtjei helyett azonban már emberi tüdősejtekbe juttatták be a vírus és a tüdő fehérjéit: a vizsgálatok eredményei teljes mértékben megegyeztek az előző három kísérletben tapasztaltakkal.

"Az influenzavírusok elleni védekezés fő eszközei továbbra is a védőoltások maradnak, kutatásunk azonban egy teljesen újfajta lehetőséget nyit a fertőzések kezelésére. Az antioxidánsok azt követően segíthetnének a tüdőt érintő károsodások megelőzésében, miután a vírus a szervezetünkbe került: az eredmények alapján elmondható, hogy az antioxidánsok célzott alkalmazása komoly haszonnal járhatna az influenza tüdőt érintő szövődményeinek jövőbeli megelőzésében" - mondta Sadis Matalon, a tanulmány egyik társszerzője.

Forrás: origo.hu

Fogyasszon antioxidánsokban gazdag Alap Energia multivitamint!

Vásároljon magas C-vitamin és antioxidáns tartalmú Alap Energia multivitamint!

(Kattintson a szövegre, vagy a vitamin dobozra!)

Jó Közérzet Központ - Alap Energia multivitamin


Publikálva: 2010. november 22.

Kapcsolódó termékek
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár