Az evolúció megelőzte az életet

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Még sehol sem volt élet a Földön, amikor beindult a természetes szelekció. Egy matematikai modell szerint a legkönnyebben összeálló molekulák egyszerűen elvették az alapanyagot a többi elől.

Az élet kialakulása előtt kémiai reakcióktól volt zajos az ősóceán, molekulák küzdöttek a fennmaradásért. Ezt nevezik prebiotikus evolúciónak, amely megelőzte az élőlények evolúcióját.

Egy elmélet szerint az első élőlények komplex molekulákból, például nukleinsavakból és fehérjékből keletkeztek. Ezek a molekulák egyszerűbb, kémiai kötésekkel egymáshoz kapcsolódó részegységekből állnak. A Harvard egyetemen dolgozó Martin Nowak és Hisashi Ohtsuki a prebiotikus evolúció folyamatát próbálták lemodellezni.

Modelljük alapján a hosszú molekulaláncokból kevesebb volt, mert kialakulásukhoz több kémiai reakcióra volt szükség. És ha egy kémiai reakció gyorsabban lezajlott, mint a többi, akkor az általa létrejött molekulaláncok hamarabb elterjedtek.

Az egymásra ható molekulák keveréke ideális környezet volt ahhoz, hogy egy önmagát sokszorosító molekula jöjjön létre, írja a New Scientist. A prebiotikus szelekció pedig gondoskodott arról, hogy csak a legjobban sokszorosító molekulák maradjanak fenn.

A leggyorsabban terjedő molekulák egy idő elteltével domináns szerepbe kerültek, állítja Nowak, azaz elvették az összes alapanyagot, így a többi prebiotikus molekulalánc gyakorlatilag kihalt. Ez már igencsak hasonlít az élőlények evolúciójára. - Az élet elpusztítja az élet előtti állapotot – mondta Nowak.

Nowak kimutatta, hogy a szelekció megelőzi az életet, segíti annak kialakulását. Az ősóceánban több különböző helyszínen zajlott a legjobban sokszorosító molekulák fejlődése, mígnem végül megjelentek azok a molekulák, amelyek alkalmasnak bizonyultak az élet létrehozására. Nowak modellje csupán arra nem mutat rá, hogy az élet létrejöttéhez mely alapanyagoknak kellett egy helyen jelen lenniük.

Forrás: index.hu

Publikálva: 2010. november 23.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár