Lépjen be törzsvásárlóink közé, vásárolja termékeinket kedvezményes áron!* Részletek a regisztrációs oldalon.Regisztráció
|
Butít a cukor?A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói a Journal of Physiology című lapban megjelent tanulmányukban számoltak be arról a felfedezésükről, miszerint a fruktózban gazdag étrend lelassítja az agyat, rontja a memóriát és a tanulási képességeket, ám az omega-3 zsírsav segítségével mindezt kompenzálni lehet. Amint arról Fernando Gomez-Pinilla professzor, az Egyetem David Geffen Orvosi Iskolájának idegsebésze beszámolt, amit megeszünk, az hatással van arra, ahogy gondolkodunk. A magas fruktóz-tartalmú ételek megváltozatják az agy tanulási képességét és emlékezőtehetségét, ám az Omega-3 zsírsav segítségével csökkenthető a károsodás. Noha azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a fruktóz káros hatással van a testünkre, ez az első vizsgálat, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy az agyra is hasonló befolyással van. A szakemberek vizsgálataik során nem a gyümölcsökben természetesen előforduló fruktózra irányították figyelmüket, hanem a rendkívül magas fruktóztartalmú kukoricaszirupra, amely hatszor édesebb a nádcukornál, és igen gyakran fordul elő különféle üdítőitalokban, fűszerekben, gyümölcslevekben, sőt bébiételekben is. Egy átlag amerikai évente több, mint 18 kg kukoricaszirupot fogyaszt. Gomez-Pinilla és munkatársa, Rahul Agrawal hat héten át tanulmányoztak két csoport patkányt, melyek ivóvíz helyett fruktózoldatot fogyasztottak, ám az egyik csoportnak omega-3 zsírsavat is adtak lenmagolaj illetve DHA formájában, mely utóbbi nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az agysejtek képesek legyenek egymás számára jeleket közvetíteni, vagyis ahhoz, hogy képesek legyünk tanulni és emlékezni. A kísérletek során a szakemberek azt tesztelték, hogy különböző módon táplált patkányok miként képesek eligazodni a labirintusokban, és azt tapasztalták, hogy azok a rágcsálók, amelyek omega-3 zsírsavat is kaptak, jóval gyorsabban teljesítették a feladatot, mint azok, akik nem. Emellett az is kiderült, hogy utóbbiaknál inzulinrezisztencia is kialakult, vagyis nem működött rendesen az a hormon, amely a vércukorszintet ellenőrzi, valamint az agy szinaptikus funkcióit szabályozza. Gomez-Pinilla a kísérletek fényében úgy véli, mindenki próbálja meg a minimumra szorítani a fruktózfogyasztását, és az édességek helyett inkább friss bogyós gyümölcsöket vagy joghurtot fogyasszanak, emellett néha megengedhető egy-egy kocka étcsokoládé is. Ha mégis bűnöznénk, legalább kompenzáljunk olyan élelmiszerekkel – például lazaccal, mogyoróval, lenmaggal – melyek bővelkednek omega-3 zsírsavban. Szójegyzék:
Publikálva: 2012. május 23.
Legutóbb olvasott oldalaink:
Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját! 1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db 3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db 5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db |
Hírlevél
Legyen jól informált az egészséggel kapcsolatban, iratkozzon fel jó tanács levelünkre!
Hírek, cikkekIdőskori izületekTudja meg, miért van szükség Kollagénre szervezetének az Időskori izületek vonatkozásában! |