C vitamin a "csodafegyver"

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Az új év és a tél beálltával, sajnos egyre gyakoribbak az influenzás megbetegedéseket. Ezért nagyon fontos, hogy minél többet tudjunk Dr. Szent-György Albert professzor által felfedezett "csodafegyverről", amiért 1937-ben Nobel-díjat is kapott, és amely az influenzás megbetegedések erősségét és időtartamát is nagyban csökkentik!

A C-vitamin jelentősége címszavakban:
  • immunrendszer erősítő
  • a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát jelentősen csökkenti
  • jelentősen csökkenti a gyomor- gége- és nyelőcső rák kialakulásának a veszélyét
  • fontos szerepet játszik a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében
  • jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit, időben történő szedése esetén akár meg is előzheti a betegség kialakulását
A C-vitamin felfedezése röviden:

Dr. Szent-Györgyi Albert a 30-as évektől egy oxidációs folyamat reakciós késését kutatta, amelyből azt a következtetést vonta le, hogy ez valamilyen redukáló anyag meglétére utal.

Észrevette, hogy ez az anyag a mellékvesekéregben és a citrusfélékben egyaránt előfordul, de ahhoz, hogy a kémiai felépítését is megvizsgálhassa, csak nagyon kis mennyiségben sikerült előállítania. Az is ismertté vált, hogy az emberi sejteknek szükségük van erre az anyagra, de csak növények és állatok tudják előállítani. Egyébként az emberen kívül, még egy faj van, amelynek a szervezete nem képes a C-vitamin előállítására, ez pedig a tengerimalac.

Szent-Györgyi érdekes körülmények között jött rá arra, hogy a szegedi zöldpaprika sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusféle gyümölcsök. A legendák szerint nem szerette a paprikát. Amikor egyik este a felesége a vacsora mellé egy darab paprikát is odatett, rutinos, és higgadt férjként, veszekedés, vitatkozás helyett egy óvatlan pillanatban a köpenye zsebébe dugta, elfogyasztotta a vacsoráját, majd lement a laboratóriumába, és mivel sok más zöldség és gyümölcs után, amiket addig sikertelenül kipróbált, veszíteni valója nem lévén elővette a vacsoráról kimenekített paprikát, és munkához látott. Állítólag aznap éjjel a kezében volt a megoldás. Tudta, hogy megtalálta a C-vitamin aranybányáját.

A korábbi apró, jelentéktelen mennyiségek után egyszeriben több kilónyit tudott előállítani. A környék zöldségesei nem tudták ekkor még, hogy hová tolja talicskaszám a piacokon megvásárolt paprikát, és, hogy mihez kezd vele. Felfedezte, hogy gyógyítani lehet vele a skorbutot (tengerimalacokon kísérletezett sikeresen Szent-Györgyi), vagyis a hexuron-sav azonos a C-vitaminnal. Ekkor keresztelte el véglegesen aszkorbin-sav névre, méghozzá a skorbut megelőzésével kapcsolatban.

Napjainkban többnyire nem a vitaminhiány megelőzésére használják, sokkal inkább antioxidáns, sejtvédő hatása adja használatának a fontosságát.

Mire Jó a C-vitamin?

Vízben oldódó vitamin, (emiatt nem is lehet túladagolni, de erről majd később) a szabad gyökök káros hatásával szemben védi szervezetünket. A zsírban oldódó E-vitaminnal együtt alkalmazva rendkívül hatásos tud lenni. Ma már senki sem vitatja, hogy a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát jelentősen csökkenti. Szintén jelentősen csökkenti a gyomor- gége- és nyelőcső rák kialakulásának a veszélyét. Jelentős szerepet játszik a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében. Dohányosok számára kiemelten fontos ennek a vitaminnak a rendszeres használata, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben.

A C-vitamin felszívódásában segítenek az ún. bioflavonoidok, ezért a leghatásosabbak a természetes alapanyagokból készült C-vitamin termékek.

A C-vitamin és a vas is segítik egymás felszívódását és hasznosulását a szervezetben. A vitamin fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében. Fő hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki. Vírus- és baktérium-ellenes hatása is bizonyított.

A C-vitamin-készítmények enyhíthetik a nátha tüneteit és elősegítik a gyógyulást, a C-vitamin védelmet nyújt a szürke hályog ellen is.

Más vizsgálatok kimutatták, hogy a C-vitamin bizonyos védelmet nyújthat különösen az időseknek a légzőszervi megbetegedésekkel szemben, mivel gátolja a hisztamin felszabadulását, és nagy mennyiségben megakadályozhatja az allergének (pl. virágpor, állati szőr) kiváltotta gyulladáskeltő anyagok hatását a szervezetben. Több vizsgálat szerint a C-vitamin segít megelőzni és gyógyítani az asztma tüneteit is.

Linus Pauling naponta 10-18 g C-vitamint fogyasztott, Szent-Györgyi Albert, amikor beteg volt, a napi adagját 1 grammról 8 grammra emelte, Michael Colgan, a világ egyik leghíresebb táplálkozási szakértője 5 gramm C-vitamint fogyaszt naponta.

Antioxidáns: rácsatlakoznak és megvédenek bennünket a szabadgyököktől

Bioflavonoid: A C-vitamin összetevője. A flavonoidokat Szent-Györgyi Albert professzor fedezte fel. Arra jött rá, hogy a bioflavonoidokkal megelőzhető a hajszálerek áteresztése vagy törékenysége, ami könnyen véraláfutásokhoz és ödémához vezet. Szent-Györgyi P-vitaminnak nevezte el a bioflavonoidokat (az angol áteresztés permeability szó kezdőbetűje miatt). Segítik a C-vitamin felszívódását.

Szabadgyökök: nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kért okozni. Olyan ingatag részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre. Károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront. A szabadgyökök rosszak lehetnek az egészségünk számára.

Oxidációs folyamat: az a vegyi folyamat, amikor valamely anyag oxigént vesz fel vagy hidrogént ad le, illetve atomok vagy molekulák elektronokat adnak le.

Reakció: több anyag között végbemenő, anyagi változás (pl: egyesüléssel, bomlással)

Redukáló: mennyiségi csökkenést hajt végre valamin.

Hisztamin: gyulladásos sejtekből felszabaduló, közvetítő anyag, amely az allergiás betegek számos tünetéért felelős.

Publikálva: 2010. november 24.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár