D-vitamin hiány miatt elhízás!?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A túl kevés D-vitamin bevitele nem csak a csontoknak árt, de a kamaszok jobban el is hízhatnak - állítják a kutatók.

Egy georgiai egészségügyi főiskola tanulmánya több mint 650, 14-19 éves tinédzsert tanulmányozott, és felfedezték, hogy akik több D-vitamint fogyasztottak, azoknak a testzsír-százaléka kisebb volt, és kevesebb zsír rakódott le a hasi tájékon is, melyet olyan betegségekkel hoznak összefüggésbe, mint a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

A legkevesebb D-vitamint fogyasztó fekete nők csoportjánál volt a legmagasabb mind a testzsír, mind a hasi zsírpárna mértéke; míg a fekete férfiak esetében ezek az arányok a legkisebbnek mutatkoztak, bár a D-vitamin bevitelük alatta maradt a napi javasolt értéknek. Egyedül a fehér férfiak csoportja vette magához a napi minimumot.

Összefüggés: D-vitamin és testzsír-arány
"Bár ez a tanulmány nem bizonyítja, hogy a magasabb D-vitamin bevitel okozza az alacsonyabb testzsír-arányt, tudjuk, hogy összefüggés van köztük, mely további vizsgálatr szorul." – mondta Dr. Yanbin Dong, az MCG Georgia Megelőző Intézzet molekuláris genetikusa és kardiológusa.Dr. Dong, aki az MCG Diabétesz és Elhízáskutatási Intézetét is igazgatja, továbbá Inger Stallman-Jorgensen, a GPI kutató dietetikusa ezen a héten tették közzé eredményeiket az Amerikai Szív Szövetség 49. konferenciáján a floridai Palm Harborban.

A páros legközelebb azt tanulmányozza majd, megoldható-e, hogy a tinédzserek naponta szedjenek D-vitamin kiegészítést, tabletta formájában. Az eredmények majd segítenek egy nagyobb tanulmány megtervezésében, mellyel megállapíthatják a D-vitamin fogyasztás és a testzsír mértékének összefüggését. "Azt már tudjuk, hogy ha a tinédzserek elegendő D-vitamint fogyasztanak, azzal segítjük az egészséges test kifejlődését." – mondta Stallman-Jorgensen. "Most olyan tanulmányokat kell végeznünk, mely során D-vitamint adagolunk a fiataloknak, hogy meghatározhassuk, van-e ok-okozati viszony a D-vitamin fogyasztás és az elhízás között."

D-vitamin - az ajánlott napi bevitel
Az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia javaslata alapján a fiataloknak legalább napi 400 egység D-vitaminra van szükségük – vagy tej, vagy napfény formájában. Egy pohár tejben kb. 100 egység található. Ha a napi mennyiséget a napfényből szeretnénk kinyerni, akkor hetente kétszer vagy háromszor 30 percet kellene napozni direkt napfényben, dél és 3 óra között.

Stallman-Jorgensen elmondása szerint sok oka van annak, hogy miért nem fogyasztanak elég D-vitamint a tinédzserek, mellyel megelőzhető lenne a cukorbetegség, a rák és a szívbetegségek. "Emberként a legfőbb D-vitamin forrásunk a napsütés. De nem töltünk elég időt a szabadban, hogy elég napfény érjen bennünket, ha pedig megtesszük, általában felöltözünk és naptejjel védjük a bőrünket." – mondta. "Bizonyos ételekből is hozzájuthatunk a D-vitaminhoz, mint pl. a zsíros halakból és májból, de ezeket az ételeket ritkán fogyasztjuk. A mi országunkban a tejet is dúsítják D-vitaminnak, de a tinik egyszerűen nem isznak belőle eleget."

A téli hónapokban tapasztalható kevesebb napsütés csökkenti a bőr által termelt D-vitamin mennyiségét
A sötétebb bőrűek kevesebb D-vitamint vesznek fel a napfényből, mert a bőrükben található melanin több napfényt szűr ki. Néhányan nem bírják a tejet, mert hiányzik szervezetükből a laktóz megemésztéséhez szükséges enzim, bár sokan kibírják, ha kevés mennyiséget fogyasztanak belőle.

Kulturális hatások is szerepet játszanak
"A legtöbb tini inkább üdítőket és cukros italokat iszik. Nem divat tejet inni, azt gondolják, az csak a mama kedvenceinek való." – mondta Stallman-Jorgensen.

A cikk forrása: drInfo.hu
Publikálva: 2011. szeptember 18.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár