El kell felejteni a margarint? 10 egészséges érv a vajfogyasztás mellett.

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Éveken át félretoltuk a vajat, pontosabban a múlt századtól kezdve, amikor is a margarin nagy népszerűséget nyert. Mostanra már ismert tény, hogy a margarin egészségtelen transz-zsírokat tartalmaz. (Korábbi cikkünk: Egészségesebbek lettek a New York-iak, a transzzsír tilalom óta)  

Újabban a vajfogyasztás minimalizálása érdekében pedig olíva és repceolaj került az asztalokra. Itt vannak indokaink arra vonatkozóan, hogy miért kell az asztalnál helyet kapnia a jó, régimódi vajnak.

Egy svédországi egyetemen, a Lund University-n elvégzett tanulmány azt mutatja, hogy a vaj lényegesen kisebb mértékben emeli meg a vérzsírok szintjét a vérben étkezés után mint az olívaolaj, lenmagolaj vagy a repceolaj. A nagy mennyiségű zsír a vérben rendszerint emeli a koleszterin szintet, ami a “lipid hipotézis” szerint, emeli az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázatát.

A vaj miért nem emeli a vér lipid szintjét?

A kutatók rámutattak arra, hogy a vajban lévő zsír 20 százaléka rövid és közepes hosszúságú zsírsavakból áll. Ezeket a szervezet közvetlenül energiaátalakításra használja és nem maradnak a vérben elég hosszú ideig ahhoz, hogy hatással legyenek a vérzsír szintjére.

A kutatók úgy vélték, hogy bár a vaj emeli a vér koleszterinszintjét hosszú távon, a rövid távú hatások ténylegesen kedvezőek is lehetnek.

Nem mindenki ért egyet abban, hogy vaj előnyei az olíva-, repce- és más növényi olajokkal szemben csak rövid távú jelenség lenne. Sally Fallon a The Weston A. Price Alapítványtól rendíthetetlen és igen meggyőző szószólója a vaj előnyeinek és nem ért egyet azzal, hogy a vaj vagy a koleszterin fontos tényező lenne a szív-és érrendszeri betegségek növekedésében.

A hatalmas zsírmentes- étrend összeesküvés

Az 1920-as évek kezdetétől a vajat félretolta a margarin. A vajat azzal rágalmazták, hogy halálos telített zsírokat tartalmaz és szívetegséget okoz. Ennek ellenére viszont, több ezer évvel ezelőtt, a vaj sok kultúra tápláléka volt és nincs bizonyíték káros egészségügyi hatásaira.

1920 és 1960 között az amerikaiak vaj felhasználása évente 18 font per főről 4 font per főre esett, de a szívbetegség egy viszonylag ismeretlen számadatról az első számú "gyilkossá" vált. Szóval, mennyire valószínű az, hogy a vaj öl meg bennünket?

Fallon szerint, a vaj egy hatalmas “zsírmentesség” összeesküvés áldozata, és akik hasznot húznak belőle azok, akik az egészséges vajat betegségokozó sorozatgyártású növényi olajok és transz-zsírok előállítására cserélik.

Az igazság az, hogy a vaj nem egészségtelen.  Íme 10 előnye a valódi, friss vajnak:

1.   A vaj a legkönnyebben felszívódó vitaminforrás, amely támogatja a pajzsmirigy, a mellékvesék és a szív-érrendszer működését.

2.   A vaj nem vezet felesleges testzsír lerakódáshoz, mert rövid és közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek a szervezetben a gyors energia forrásai és hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez is. Ily módon csökkenthetik a sóvárgást és a túlevést.

3.   Rendkívül gazdag antioxidánsokban, beleértve az E-vitaminban és A-vitaminokat, valamint a szelént tartalmaz..

4.   A vaj jó koleszterin forrás, amely antioxidánsként viselkedik, megjavítva az avas zsírok, növényi olajok és transz-zsírok által okozott károkat. A koleszterin az agy és az idegrendszer fejlődéséhez is szükséges, főleg gyermekeknél.

5.   A vajban lévő telített zsír rövid és közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll, amelyek kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek és erősítik az immunrendszert.

6.   A vaj konjugált linolsavakat tartalmaz (CLA), - amely egy olyan növényi zsírsavszármazék, amely egyes állítások szerint kedvező antioxidáns hatással rendelkezik, emellett megakadályozza a zsírok lerakódását. (forrás: sportorvos.hu)

7.   A pasztőrözetlen nyers vajban van egy ú.n. Wulzen tényező amely véd az ízületi gyulladástól, a szürkehályogtól és a verőerek megkeményedésétől.

8.   A vaj kiváló jód forrás, jól felszívódó formában. A jód előnyei itt olvashatók.

9.   Elősegíti a gyomor-bél egészségét és csökkenti a gyermekek hasmenését.

10.  A vaj K2-vitaminban gazdag, megakadályozza a fogszuvasodást és erős fogakat és csontokat épít.

Ne feledje, a legelőnyösebb a nyers, pasztörizálatlan vaj fogyasztása.

Források:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12613401

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/12/07/why-is-butter-better.aspx

A cikk nem a mi írásunk, a naturahirek.hu oldalról vettük át. A cikket ismeretterjesztő jelleggel tettük közzé, nem tekinthető gyógykezelési vagy egészségügyi tanácsként.

Publikálva: 2013. január 22.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár