Formaldehiddel kezelik a kínai kelt

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A fenti címmel jelent meg egy hangulatkeltő írás az index.hu oldalain, melyben az MTI-re hivatkozva elrettentő példaként állítják elénk a kínai kereskedők gátlástalan tartósítási módszereit.

A cikk ugyan elismeri, hogy egészen 2007-ig az Európai Unió területén is legálisan használható volt és E240 néven élelmiszeradalékként -egészen pontosan tartósítószerként alkalmazták. Ma már nem engedélyezett a szer használata, de pusztán azért elítélni a kínai kereskedőket, mert 5 évvel le vannak maradva a hazai kollégáktól, nem sportszerű. Bár a propaganda szerint ami magyar az jó, ami kínai, az gagyi, a valóság kicsit árnyaltabb.

Tartósítás magyar módra: Radioizotópos ionizációs eljárás

Bár a formaldehid, a fenti írásban szereplő és E240 néven élelmiszeradalékként is használt anyag nem tesz jót a fogyasztóknak, az józan ésszel belátható, hogy a radioaktív sugárzás nem annyira szükséges. Márpedig hazánkban ezt használják tartósításra. Valószínűsítem hogy olcsóbb mint a formaldehid..

A zöldségek és a húsok megromlanak. Az, hogy az élő anyag hajlamos erre minden háziasszony tudja. Minél magasabb a hőmérséklet, annál hamarabb. Különböző mikroorganizmusok - gombák, baktériumok - szorgalmasan dolgoznak ezen. Ezért tartják hűtőben vagy fagyasztóban a friss alapanyagokat. A hűtőkocsi és a hűtőház viszont drága és energiaigényes dolog.

Hogy ne legyen büdös, nyálkás és emiatt eladhatatlan a friss áru, meg kell ölni minden élő dolgot benne. Erre a legjobb a radioaktív sugárzás, amit hazánkban például az Agroster Rt. végzi. Ki sem kell csomagolni a terméket. Raklapostól, ha kell a sofőrrel együtt besugározzák és kétszer annyi ideig áll el a friss hús és az eper, és évekig fokhagyma vagy a krumpli. De a piacon mint színmagyar termék jelenik meg, amiről mindenki tudja, hogy jó és megbízható.

Ez a cikk nem a mi irásunk. A cikk eredeti formájában a naturhirek.hu oldalon olvasható.
A továbbközléshez eszközöltünk néhány változtatást. Nem kívánjuk bírálni a fent leírt gyakorlatokat, a véleményalkotást az olvasóra bízzuk.

A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház
szerkesztőjének kiegészítése


Tisztelt Olvasó!

A cikk továbbközlésével a figyelemfelkeltés a célunk, fontosnak tartjuk hogy mint fogyasztó kellően tájékozott lehessen a témában, tisztában legyen a piacon kapható termékek előállítási, kezelési módjaival.
Továbbra is maradva a tényszerűségnél, tovább böngésztem a témakört, néhány alapvető fogalom tisztázása végett.
A fent emlitett cég weboldalán a Radioaktivitás menüpontban azt olvastam, hogy az eljárás úgynevezett ionizáló sugárzás módszerrel történik.

A wikipedia szerint az ionizáló sugárzás:

Ionizáló sugárzás lehet bármelyik típusú sugárzás, ha elegendő energiája van a vele kölcsönhatásba lépő atomok és molekulák ionizációjához. Az ionizáció abból áll, hogy egy atomból (vagy molekulából) teljesen eltávolítunk egy elektront. Lényeges, hogy a kisebb energiájú sugárzás még nagyobb fluxus mellett sem képes az ionizációra. A nagy fluxusú ionizáló sugárzás roncsolja az élő szervezeteket.

Többfajta ionizáló sugárzás létezik:
elektromágneses sugárzás: távoli ultraibolya-, röntgen- és a gamma-sugarak
részecskesugárzás: proton-, elektron-, alfa-sugárzás, vagy más töltött részecskék

Az ionizáló sugárzás hatása az élő szervezetekre
Ennek a jelenségnek a tárgyalásakor általában a sejtet vesszük alapul. A sejt nagyrészt vízből áll, amit az ionizáló sugárzás reaktív H+ és OH– gyökökre bonthat. Ezek a gyökök a sejt más szerveivel reagálva tönkretehetik azokat.

Ennek a folyamatnak három kimenetele van:
  • az érintett sejtek megjavítják saját magukat
  • az érintett sejtek elpusztulnak
  • az érintett sejtek rosszul javítják meg saját magukat
A második eset mindennapos jelenség: az emberi szervezetben naponta több millió sejt pusztul el.

A harmadik lehetőség is általában a sejt pusztulásához vezet, az esetek kis hányadában azonban rákot okozhat.
Lásd még: Sugárbetegség.
Továbbá ezen kívül olvastam az Agroster Rt oldalán:

"Az ionizáló energia nem más, mint nagy energiájú elektromágneses energia, amely áthatolva a kezelendő anyagon a DNS szerkezet károsításán keresztül a mikroorganizmusokat elpusztítva, vagy szaporodásra képtelenné téve, végső soron az energia dózisnak megfelelő nagyságrendű csíraszám csökkenést idéz elő"

...azt persze nem tudom hogy a sugárzás hogyan tesz különbséget a mikroorganizmusok és az élelmiszer sejtjei között....

Magyarországon az ionizáló sugárzással tartósított élelmiszerekre vonatkozó szabályokat a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) tartalmazza. Ez tartalmazza az itthon ilyen technikával kezelhető élelmiszerek listáját is. Az itt nem szereplő élelmiszerek sugárkezelésének engedélyezését az Élelmiszerkönyv kiadásáért felelős Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál vagy az Egészségügyi Minisztériumnál lehet kérvényezni.

Az élelmiszerek ionizáló sugárzással való tartósítása az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation - WHO) és sok támogató szakember szerint az egyik legegyszerűbb és legtisztább tartósítási eljárás, amely nem okoz az élelmiszerekben semmiféle elváltozást, ráadásul vegyszermentes eljárás. Az ellenzők szerint viszont a sugártartósítás, úgy ahogy van, értelmetlen és veszélyes, a következményeit pedig még csak találgatni tudjuk.

Az élelmiszerek ionizáló besugárzással való tartósítása az utóbbi évtizedekben kezdett elterjedni a hőkezelés, fagyasztás és egyéb tartósító eljárások mellett, azok alternatívájaként. A besugárzás nagyjából 1983 óta bejáratott és alkalmazott módszer.

Eddig 37 országban engedélyezték a besugárzott élelmiszerek emberi fogyasztását, és jelenleg 60 élelmiszerbesugárzó üzem működik a világon - főleg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, de sok ilyen üzem építését tervezik Kínában, Indiában és Mexikóban is. A világon évente sugárkezelt élelmiszerek mennyisége több százezer tonna. (forrás: tudatosvasarlo.hu)

üdvözlettel,
Vági Péter
A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház szerkesztője

Sugártartósítás az EU területén
Az ionizáló sugárzással kezelhető élelmiszerekre és élelmiszer-összetevőkre vonatkozó tagállami engedélyek jegyzéke
(zárójelben a sugárzási engedéllyel bíró EU-s tagállamok):
  • Baromfi (BE, FR)
  • Baromfi (háziszárnyasok, lúd, kacsa, gyöngytyúk, galamb, fürj és pulyka) (BE, UK)
  • Baromfibelsőség (BE, FR)
  • Burgonya (BE, IT, PL, UK)
  • Csirkehús (NL)
  • Fagyasztott békacomb (BE, FR, NL)
  • Fagyasztott garnélarák, páncél vagy fej nélkül (BE, FR)
  • Fokhagyma (BE, FR, IT, PL, UK)
  • Földieper (BE)
  • Gabonafélék (BE, UK)
  • Gabonapelyhek (NL)
  • Gabonapelyhek és csírák tejtermékekhez (BE, FR)
  • Garnélarák (NL)
  • Gumiarábikum (BE, FR, NL)
  • Gyöngyhagyma (BE, FR, UK)
  • Gyümölcs (gombával, paradicsommal, rebarbarával) (BE, UK)
  • Halak és kagylók (angolnákkal, rákokkal és puhatestűekkel) (BE, UK)
  • Hüvelyesek (NL)
  • Jamszgyökér (UK)
  • Kazein, kazeinát (BE, FR)
  • Mechanikus úton kinyert baromfihús (BE, FR)
  • Mélyhűtött aromás fűszernövények (BE, FR)
  • Rizsliszt (BE, FR)
  • Szárított vér, plazma, koagulátumok (BE, FR)
  • Szárított zöldség és gyümölcs (BE, FR, NL)
  • Tojásfehérje (BE, FR, NL)
  • Vöröshagyma (BE, FR, IT, PL, UK)
  • Zöldség, a hüvelyesekkel (BE, UK)
Forrás: Hivatalos Lap C 112 , 12/05/2006 o. 0006 - 0007
Publikálva: 2012. május 14.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár