Gyenge fizikumú májbetegek

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A nem alkoholos eredetű zsírmájban szenvedő betegek nem elég fittek, gyengébbek az izmaik, nem megfelelő a testfelépítésük, valamint szív- és érrendszeri mutatóik sem érik el a normális értéket - írják a Kaliforniai Egyetem kutatói a Hepatology c. szaklap áprilisi számában.

Az Egyesült Államokban körülbelül minden negyedik felnőttnek nem alkoholos eredetű zsírmája van. A kór számos májbetegség következményeként kialakulhat, a lényege a májban túlzott mennyiségben felhalmozódó zsír. A májenzimek emelkedését legtöbbször ez okozza, és a hepatológiai beutalások legnagyobb része is ennek köszönhető. Egyes szakértők szerint a zsírmáj ezen típusa a metabolikus szindróma részjelenségének tekinthető. A metabolikus szindróma előfordulása meglehetősen ritka a fizikailag fitt emberek esetében, ám korábban azt nem tudták, hogy a nem alkoholos eredetű zsírmáj milyen kapcsolatban áll a fittséggel.

A kérdés megválaszolására Dr. Joanne Krasnoff és munkatársai (Kaliforniai Egyetem, San Fransisco) 37 olyan felnőtt beteget választottak ki, akik már átestek egy májbiopszián, azaz szövettani mintavételen. Kiderült, hogy a nem alkoholos eredetű zsírmáj súlyosságának megfelelően a betegeknek alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri teljesítőképessége, az izomereje és a fizikai aktivitása, sőt a testfelépítésük sem volt megfelelő. A testzsírszázalék-mérés eredményei alapján több mint 97 százalékuk magas rizikócsoportba tartozik mind a betegségek, mind a halálozás szempontjából. Mindössze 20 százalékuknak sikerült elérni a jelenlegi irányelvek alapján elvárható fizikai teljesítményt.

Kérdés, hogy a jelenség a csökkent kardiovaszkuláris teljesítőképesség okozója vagy eredménye. Ha sikerül tisztázni az összefüggést, a megfigyelés talán a terápia hasznára válhat, hiszen testmozgással megelőzhető lesz a betegség kialakulása. Addig is mindenképp érdemes a zsírmáj kezelésének részeként a rendszeres testmozgást ajánlani, hiszen a fittség elősegítheti a gyógyulást. A kutatás az amerikai Országos Egészségügyi Intézet finanszírozásában valósult meg.

Forrás: origo.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár