Gyermekorvosi tanácsok az egészséges reggelihez

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Nemcsak az általános iskolai tanárok, de a gyermekorvosok is egyre gyakrabban találkoznak a rendelőben fejfájós, fáradékony és kimerült gyermekekkel. A háttérben a legtöbb esetben a helytelen táplálkozás és az elfelejtett reggeli húzódik meg: a következőkben Dr. Tóth Márta gyermekorvos tanácsait olvashatják az egészséges reggelizésről.

Mintha a családok egyszerűen leszoktak volna a kényelmes és nyugodt reggelizésről: az általános reggeli kapkodásban, rohanásban nem marad idő arra, hogy a kisiskolások megegyenek egy szelet kenyeret sovány felvágottal, paradicsommal, salátával, egy pohár gőzölgő tea vagy kakaó kíséretében. Pedig a tápanyagokban gazdag, szénhidrátokból, fehérjékből, zsiradékokból, vitaminokból és különféle ásványi anyagokból álló reggelinek kiemelt szerepe van, hiszen ez adja "indulási" energiánkat: ha az elfelejtett reggeli mellett gyermekünk még a folyadékot sem pótolja, akkor nem meglepő, ha az iskolákban a második-harmadik óra után egyre sápadtabb, kedvetlenebb és fejfájós gyermekeket találunk - kezdte Dr. Tóth Márta gyermekorvos.

Ahhoz, hogy reggelente elég időnk legyen a közös étkezésre, a gyermekeknek idejében kell lefeküdniük. A megszokott és hétközben szigorúan betartott napirend rendet teremthet életünkben: a gyermekek - különösen kisiskolás, de még inkább óvodás korban - azt veszik természetesnek, ami a család számára is az. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy az iskolában a napközisek reggelije valójában már tízórai, hiszen ebben az időben kerül sor annak elfogyasztására; ha egy kisgyerek csupán ekkor eszik először, már éhesen és fáradtan kezdi el a napját. Hangsúlyozni kell a megfelelő mennyiségű folyadék szerepét is: sokszor tapasztalható, hogy a nagyobbak reggelijüket szénsavas, cukrozott üdítőitallal öblítik le, vagy éppen agyoncukrozott teával - folytatta a gyermekorvos.

Az ebédet se hanyagoljuk el: ha gyermekünk napközis, érdemes végignéznünk a heti menüsort, hogy pontosan tudjuk, mit is kap ebédre. Amennyiben azt látjuk, hogy egy-egy tartalmas, tápláló leves helyett hetente többször is csak ivólevet kapnak, próbáljuk meg otthon pótolni a hiányosságokat. A táplálkozásbeli hiányosságok gyakori kísérőjelensége a mozgáshiány: egyre több a túlsúlyos gyerek, akik persze nem mozognak szívesen. Mindez komoly problémát is jelenthet, hiszen a felesleges súlytöbblet ledolgozásának leghatékonyabb módja a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres, aktív testmozgás. A kövér kisgyerekek 50-70 százaléka kövér felnőtt lesz, emellett már korán megnő a későbbi betegségek, például a magasvérnyomás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek későbbi kialakulásának valószínűsége - zárta Dr. Tóth Márta.

Forrás: origo.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár