Napi egy perc mozgással a kettes típusú cukorbetegség ellen

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Ha heti háromszor egy percet, vagyis egy héten csupán három percet szobabiciklizéssel töltünk, megakadályozhatjuk a kettes típusú cukorbetegség kialakulását – állítják a Bath Egyetem kutatói. A kettes típusú cukorbetegség egyre több embert érint szerte a világon. Kialakulásában nagy szerepet játszik az elhízás és a mozgásszegény életmód.

A betegség következtében súlyos szem-és veseproblémák léphetnek fel, valamint ha valaki nem veszi komolyan, előrehaladott állapotban akár a végtagok elvesztésével is járhat. A rendszeres testmozgás segíthet alacsonyan tartani a vércukorszintet, a lakosság 66 százaléka azonban motiválatlan arra, hogy sportoljon.

Az European Journal of Applied Physiology folyóiratban megjelent tanulmány elkészítésekor a kutatók ezért önkénteseket kértek fel, hogy heti három alkalommal csupán 20 másodpercnyi ideig szobabiciklizzenek, akkor azonban nagyon gyorsan. Hat hét után az eredmények döbbenetesek voltak: a résztvevők inzulintermelése 28 százalékkal javult.

"Az izmok glikogén formájában cukrot tárolnak, amit a mozgás során felhasznál a szervezet. Ahhoz, hogy az edzés után ezeket újratermelje a szervezet, a vérből kell felvennie a cukrot. Mozgásszegény életmódot folytató emberek esetében az izmoknak kevésbé van szükségük erre, ami oda vezethet, hogy elvesztik az inzulinérzékenységüket, és kialakulhat a kettes típusú cukorbetegség" – magyarázta Dr. Niels Vollaard, a kutatás vezetője. "Azt eddig is tudtuk, hogy az intenzív sprintekkel teli edzés javíthat ezen, de kíváncsiak voltunk, hogy vajon a rövidebb edzések is javítják-e az inzulinérzékenységet."

A 20 másodperces edzések sikerének a titka, hogy a résztvevők sokkal gyorsabban tekertek, mint egy hosszabb edzés alatt. Az ilyen sprintek pedig elegendő glikogént képesek lebontani, hogy javuljon az inzulinérzékenység. "Ez teljesen új, soha senki nem talált ilyen egyszerű és gyors módot, hogy javítson az emberek egészségi állapotán" – mondta el a kutató. A szakemberek azt is hozzátették, hogy a módszerük cukorbetegségen ugyan javít, a fogyás szempontjából azonban hatástalan, hiszen a szervezetnek nincs elég ideje, hogy kalóriákat égessen. Ugyanakkor kimutatták, hogy a rapid edzés az állóképességet javíthatja.

A cikk eredeti forrása: natursziget.com

A Jó Közérzet Központ kiegészítése:

Kedves Olvasó!

A cikket eredeti formájában a natursziget.com-ról vettük át, ez a cikk nem a mi irásunk.

Szeretnék néhány kiegészitéssel élni. A cikkben leírt módszert úgy gondolom inkább kisérletinek kell tekinteni mint gyakorlatban követendő módszernek. Alapvetően azt próbálja szemléltetni, hogy az hogy testmozgással tehetünk az egészségünkért, amely különösen fontos a cukorbetegek esetében is, nem feltétlenül idő kérdése, mert akár egy ilyen rövid edzés is hatékony lehet.

Ezen túlmenően, felhivnám a figyelmet arra, hogy a helyes testmozgásnak része a megfelelő bemelegítés, mert az izmoknak és az izületeknek szüksége van arra, hogy mielőtt terheljük őket, alaposan bemelegítsük, először kímélő mozgással. A szobakerékpározás praktikus lehet abból a szempontból is, hogy kevésbé terheli az izületinket mint a kocogás vagy az utcai kerékpározás, mivel nem terheljük vele az izületeinket és a testúlyunkat sem kell elmozditani.

Akármennyire el van keseredve az egészségi állapotával kapcsolatban, fontos tudnia, hogy mindig lehet tenni valamit.
Ha szeretne tanácsot kérni ezzel kapcsolatban, fordulhat hozzánk segítségért. Irjon tanácsadónknak, kérjen útmutatást.

üdvözlettel,

Vági Péter
Jó Közérzet Vitamin
Webáruház szerkesztője

Publikálva: 2012. január 11.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár