Nem feltétlenül véd a szívbetegségtől, diabétesztől a soványság?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Bonyolultabb a világ, mint gondoltuk: Nem feltétlenül csökkenti a szívbetegség és a diabétesz kockázatát a soványság, állapították meg kutatók. Ugyanis az, hogy valaki sovány, vagyis kicsi a test-zsír aránya, nem jelenti azt, hogy nem halmozódhat fel a soványsága mellett is zsír a hasüregében, a szervei körül.

Egy nemzetközi kutatócsoport, amely tíz ország 72 tudományos intézményének tudósait egyesítette, azonosított egy gént, amely összefüggésbe hozható a kevesebb test-zsírral, ugyanakkor megnövekedett 2. típusú cukorbetegség, illetve szívbetegség kockázattal.

"Izgalmas genetikai sztoriba ütköztünk, amikor rátaláltunk ennek a génnek a hatására, igazán váratlan meglepetés volt" – magyarázza Dr. Kiel orvosprofesszor, az Institute for Aging Research (az öregedést kutató intézet) fõmunkatársa.

"Az adott gén egy specifikus formájával rendelkezõ emberek – főként férfiak – egyrészt kisebb test-zsír aránnyal rendelkeznek, másrészt ennek ellenére szívbetegség és 2. típusú cukorbetegség fejlődik ki náluk. Egyszerűbben fogalmazva, nem csak a túlsúlyos emberek lehetnek kitéve anyagcsere-betegségeknek."

Több, mint 75 000 ember génkészletét vizsgálták meg a kutatók, keresve azokat a géneket, amelyek meghatározzák a test-zsír arányt.

Erős bizonyítékot találtak arra, hogy egy bizonyos gén (IRS1) összefüggésben van azzal, hogy az illető sovány, kevés test-zsírral rendelkezik. További kutatás rávilágított, hogy ugyanez a gén kóros koleszterinszintet és vércukor-szintet képes előidézni.

Keresve a választ a kérdésre: Miként okozhat kárt egy gén, amely csökkenti a test zsírrétegét, a nemzetközi tudóscsoport azt a magyarázatot találta, hogy a szóban forgó gén csak a szubkután – a bőr alatti – zsírréteg vastagságát csökkenti, a sokkal ártalmasabb viszcerális – a hasüregben lévő szerveket körülvevő – zsírét nem.

A Nature Genetics folyóirat legutóbbi számában megjelent írás szerzői úgy gondolkodnak, hogy a szóban forgó génvariánssal rendelkező emberek kevésbé képesek a bőr alatt, biztonságos helyen, tárolni a zsírt, ezért másutt tárolja a szervezetük, olyan helyen, ahol az zavarja a szervek normális működését.

A megfigyelt jelenség sokkal hangsúlyozottabban lép fel a férfiakban, mint a nőkben, és valóban, előfordulnak olyan, szemmel láthatóan sovány férfiak, akiknek a hasüregében túl sok zsír halmozódik fel.

"A génváltozat nem csak a test teljes zsírmennyiségét határozza meg" – mondja Dr. Kiel, "de azt is, milyen típusú zsír fog lerakódni. A bőr alá lerakódó zsír valójában kevésbé ártalmas, mint a hasüregben lerakott zsír, mert ez utóbbi növeli a metabolikus (anyagcsere) betegségek kockázatát."

A hatás a férfiaknál kifejezettebb, a nemek eltérő test-zsír eloszlása miatt. A férfiak kevesebb zsírt tárolnak, mint a nők, ezért érzékenyebbek a zsír-eloszlás változásaira, magyarázzák a kutatók.

(A cikk forrása: natursziget.hu)

A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház szerkesztőjének kiegészítése:

Ahogy a cikk is irja, az elhás úgy látszik hogy anyag-cserével összefüggű jelenség. Márpedig ha az anyagcsere tökéletesen megy végbe, akkor nincs melléktermék - mint például az elhízás. Persze lehet gond az anyaggal is, hiszen egy alacsony tápanyag tartalmú tápláléktól nem várhatunk tökéletes hasznosulást sem. Hogy ezt az arányt hogyan lehet javitani, a szervezetünkbe bevitt tápanyagok tápértékét tekintve, azt már biztos kitalálta a Kedves Olvasó.

Pótolja szervezete vitamin, ásványianyag
és nyomelemszükségleteit
Jó Közérzet Vitamin® termékek
rendszeres fogyasztásával

Publikálva: 2011. július 12.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár