Növeli a túlzott sülthal fogyasztás a sztrók kialakulásának esélyeit? Mi a megoldás?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Közismert, hogy az omega-3 zsírsavak, amelyeket a halak tartalmaznak, védenek a szívbetegségek és a sztrók ellen. Arra azonban még nem figyelmeztettek eddig a kutatók, hogy a hal, ha sütve fogyasztják, védőfaktor helyett inkább rizikófaktorrá válik.

A sztrókövezet

Az Emory Egyetem (Atlanta) kutatói tanulmányozták a sztrók és a táplálkozás összefüggését az USA déli államaiban (Alabama, Arkansas, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Georgia, Mississippi, Tennessee és Louisiana). Halfogyasztásban élen járnak a déli államok, az ott élők hetente többször és sokféle halat esznek -- de a sztrókstatisztikát is vezetik. Nem véletlen, hogy az USA déli államait "Stroke Belt"-nek, "Sztrók Övezet"-nek hívják az orvosok. Nincs tévedés, a halakban megtalálható omega-3 zsírsavak valóban védenek a sztróktól, de a sütés tönkreteszi ezeket a zsírsavakat.
Az afro-amerikaiak különösen gyakran eszik sütve a halat itt, a sztrókövezetben, sokkal többször, mint más etnikai csoporthoz tartozók.
Fadi Nahab, a Neurology folyóiratban megjelent tanulmány szerzője ezt mondja: "Ez – a halfogyasztás módjában megnyilvánuló különbség – lehet az egyik elképzelhető magyarázata a sztrók előfordulásának és a sztrókból eredő halálozás földrajzi és etnikai különbségeinek."

Egye párolva, főve – de ne sütve!

Nahab és csapata csaknem 22 000 személy adatait elemezte, akik részt vettek egy speciálisan erre a területre kifejlesztett sztrókfelmérésben. Átlagos életkoruk 65 év volt. Egyötödük (20%) a legmagasabb sztrók-előfordulású karolinai és georgiai tengerparti síkságon élt, 34%-uk a sztrókövezet más részén, 44%-uk másutt az USA-ban.
A felmérésben résztvevőket -- minden egyes személyt – részletesen kikérdeztek és megvizsgáltak. Azt is megkérdezték tőlük, milyen gyakran esznek tenger gyümölcseit, tonhalat, osztrigát, halat, sütve és másképpen elkészítve. Kevés – kevesebb, mint négy közül egy –, a felmérésben résztvevő személy válaszolta azt, hogy hetente legalább két alkalommal fogyaszt halat nem sütött formában. (Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség szerint hetente legalább kétszer kellene ennünk zsíros halat.)
Nos, a sztrókövezet lakói 30%-kal gyakrabban esznek legalább heti két alkalommal sült halat, mint az Egyesült Államok lakói általában. Ezen belül is az afro-amerikaiak azok, akik átlagosan egy egész adag sült halat esznek hetente, míg a fehérek (kaukázusiak) csak feleannyit.
A sztrókövezet lakói átlagosan másfél (1,45 ) adag halat esznek nem sütve, hanem más módon elkészítve, a legnagyobb sztrókelőfordulási területen valamivel több, mint másfél (1,52) adagot, míg az USA többi államaiban lakók 1,63 adag nem-sült (főtt, párolt, marinált stb) halat esznek.



forrás: natursziget.hu


Hogy mindíg elég omega-3 zsírsavhoz jusson a szervezete,
fogyassza naponta a Jó Közérzet Vitamin®
Omega 3-6 E-vitaminnal, 1000 mg-os halolaj étrendkiegészítőnket.

 

Publikálva: 2011. január 25.

Kapcsolódó termékek
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár