Probiotikumok - valóban jók ezek? cikk fényképe

Probiotikumok - valóban jók ezek?

Mivel mindenhol róluk hallani, könnyen gondolhatnánk, hogy az olyan probiotikus ételek, mint a joghurt, vagy az olyan probiotikumokat tartalmazó étrendkiegészítők, mint az acidophilus, legalább olyan nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, mint a C-vitamin. Valóban így van ez?

Az igazat megvallva, ez így nem igaz. Az ásványi anyagokat és a legtöbb vitamint nem képes a szervezetünk előállítani, így ezt a táplálékkal kell bevinni a szervezetbe – rendszeresen és kellő mennyiségben ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. Mivel a testünk természetes gyülekezőhelye milliárdnyi "jó" baktériumnak, távol tartva ezzel a "rosszakat", így nincs szükség a probiotikus termékekből származó további "jó" bacik hozzáadására ahhoz, hogy még jobban érezzük magunkat.

Ez inkább azt jelenti, hogy ha nincs meg a kellő egyensúly, akkor történik a baj. A jóságos baktériumok létfontosságúak a jól működő immunrendszerhez, védnek az egyes fertőzések ellen, az emésztést és a tápanyagok felszívódását is segítik. Miközben egyre többen mesélnek arról, mennyi jót tettek velük a probiotikumokat tartalmazó ételek és kapszulák.

Nem véletlen, hiszen ha valaki már egyszer is tapasztalta az antibiotikumok valamelyik hátrányát – püffedés, görcs, hasmenés – az azért volt, mert a szer nem csak a gonosz betolakodókat öli meg, hanem a bennszülötteket is. Ráadásul a gombák és a paraziták szintén szét tudják bombázni ezt az egyensúlyt.

Számtalan bizonyíték született már arra vonatkozóan, hogy a probiotikumot tartalmazó termékek milyen fontos szerepet játszhatnak rengeteg egészségügyi probléma esetében, beleértve az irritábilis bélszindrómát, a fekélyt vagy a Crohn betegséget, a fogágybetegséget és bőrfertőzést is. Számos tanulmány mutatta ki azt is, hogy a probiotikumok megelőzik vagy csökkentik a nátha, az influenza, húgyúti fertőzés kialakulását illetve hevenységét.

Akkor most egyem, vagy ne?

"Első körben azt kell eldönteni, hogy miért is akarunk probiotikumokat szedni" – mondta Mary Ellen Sanders, a Probiotikumok és Prebiotikumok Nemzetközi Tudományos Egyesületének tagja, a coloradói Dairy and Food Culture Technologies szakembere.

"Ha egyszerűen úgy gondoljuk, hogy jobban érezzük magunkat tőle, vagy jó ötletnek tartjuk, hogy élő mikroorganizmusok is az étrendünk részét képezzék, bármilyen probiotikum megteszi" – mondta a szakértő. "De ha adott egészségügyi problémánk van, mint a tejtermékek iránti intolerancia, vagy éppen antibiotikumot szedünk, meg kell találnunk a számunkra legjobb készítményt."

Mindezt úgy, hogy számtalan termék kapható a piacon, így ez igazán kihívásnak számít. "Nem minden probiotikum egyforma" – mondta Sanders. "Csak mert az egyiknek van egy bizonyos hatása, az nem jelenti azt, hogy ha azt mondjuk, hogy probiotikum, akkor ugyanarról a hatásról beszélhetünk az összes többi esetében is."

A szakember tanácsa az, hogy tüneteink alapján keressünk egy olyan probiotikum-terméket, ami segíthet az adott egészségügyi problémánkon, és teszteljük egy hónapig. "Ha javult az állapotunk, az maga a siker, ha nem, keressünk másik terméket."

Tudományos kutatásokra alapozva Sanders és kollégái az alábbiakat ajánlják:
- antibiotikum okozta hasmenésre: Lactobacillus GG, Lactobacillus caseu, Saccharomyces boulardii
- nátha és influenza megelőzésére: Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus acidophilus NCFM
- Irritábilis bélszindróma esetén Bifidobacterium infantis
- bélgyulladás kezelése kombinált szert alkalmazzunk: lactobacillus, bifidobacterium, és streptococcus (VSL#3) is legyen benne.
- légúti fertőzések kezelésére: Lactobacillus GG, vagy Lactobacillus acidophilus és Bifobacterium kombó.

A joghurt ismert forrása a "jó" baktériumoknak, mint a Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, és Lactobacillus bifidus.

További ételek, amik tartalmaznak:
- szója szósz, savanyú káposzta, író (vajkészítés mellékterméke), vágott zöldség, tempeh, miso, vagy a doenjang.

Ez a cikk nem a mi írásunk, az eletmod.hu oldalról vettük át.

A Jó Közérzet Vitamin®
Webáruház szerkesztőjének kiegészítése


Kedves Olvasóm,

A végletes világban élünk, egyfelől mindent antibakteriálisan kell kezelni, másfelől pedig együnk aktíviát mert a Bifidusz Aktiregulárisz-ra szükségünk van.
A furcsaságot ott találom, hogy egyfelől el akarunk pusztítani minden ismert baktériumot, a tisztítószerekkel, a kézmosókkal, másfelől pedig gondosan, az egészségmegőrzés címén probiotikus készítményeket fogyasztunk... Ez egy picit olyan mintha azt mondanánk, egyszer fent, egyszer lent, nem? Mint egyfajta hullámvasutazás. Biztosan van, aki ezeket a gondolatokat olvasva most szeretne vitába szállni velem :) Örömmel várom a hozzászólásaikat!

Véleményem szerint a válasz középen van. Rengeteg fajta és milliónyi számú baktériummal élünk együtt harmóniában, a testünkben és a testünk felületén egyaránt. Ezek az életünket támogató baktériumok. A szervezetünk védekező rendszerében, egyensúlyi állapotában aktívan részt vesznek. És persze vannak az életet támadó, káros baktériumok is, amelyek fertőzéseket és az egyensúly felborulását okozhatják. Persze a médián keresztül özönlő reklámok megpróbálják démonizálni ezeket a káros baktériumokat, és persze nyilvánvaló, hogy van is olyan, amely káros lehet a szervezetünkre. De meg kell nyugtassam, jelentős számmal találhatóak ezek is a szervezetünkben. Ha az egyensúlyhoz szükséges "jó" baktériumokat is elpusztítjuk az antibakteriális készítményekkel, akkor mi fog védeni bennünket attól hogy ne a "káros" baktériumok szaporodjanak el előbb? Márpedig az élet nem szokott várni sokat, az élet egyszerűen teret hódít. Minden organizmus a saját túlélése felé törekszik.

Amikor az egyensúly felborult, a visszaállítását valóban lehet segíteni akár probiotikus készítményekkel is.
Azt azért nem árt ha tudjuk, hogy egyébként rengeteg olyan ismert baktériumtörzs létezik, amely a tejet joghurttá alakítja... Ebből egy ügyes ötlettel szabadalmaztattak egyet Bifidus Effensis, vagy éppen aztán Bifidus Actireguláris néven. Így aztán a marketingesek anélkül reklámozhatják a joghurtfogyasztás örömeit, hogy azt veszélyeztetnék, hogy a reklámjaikra költött milliárdjaik a konkurencia malmára hajtanák a fogyasztókat... Ettől még persze finom a joghurt, magam is nagyon szeretem, de nem árt ha tudjuk miről van szó.

Javaslom azért nézze meg, mennyi cukrot, fruktózt, glükózt tartalmaz a joghurtunk... amelyet egyébként imádnak. A példa kedvéért: a bélrendszerünkben élnek Candida gombák is, amelyek a cukorból táplálkozva ha túlságosan szaporodni kezdenek, a spórájukkal akár mérgezési tüneteket is képesek okozni, vagy előidézhetik a szervezet savasodását... Érdekes, nem?

Utoljára maradt még egy lehetőség: amikor arra törekszünk, hogy ne billentsük ki az egyensúlyt. Ebben a verzióban arra kell törekedjünk, hogy a képességünket növeljük, az egyensúly fenntartására. Ehhez fontos a tudás, az önmérséklet, a józan ítélőképesség, és mindezek fejlesztése. Ne pusztítsunk feleslegesen, és adjuk meg amire szükség van.

Az egyensúlyra, és erre a tanulási folyamatra jó szemléltető példa, ha szemügyre veszünk egy ingát, vagy egy metronómot. Az inga mozgásához erőt kell alkalmaznunk, anélkül nem kezdene el lengő mozgást végezni. Az ingát kezünkkel meglökve - energiát befektetve, a metronómot felhúzva tudjuk mozgásba lendíteni... Amikor a gravitáció eléggé lelassította az ingát, vagy a metronómnak elfogy a rugójából a feszítő erő, az ingázó mozgás lelassul, majd középen nyugalmi állapotba kerül.

NYUGALMI ÁLLAPOTBA KERÜL!


Érdekes, nem?

Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy olyan egyensúlyt ahol a méreganyagok, vagy a nemkívánatos kórokozók nem számítanak. Ha bejutnak, a szervezetünk gondoskodik arról, hogy megmutassa a kijáratot. Egy egyensúlyt, ahol a tápanyag kiegyensúlyozott formában rendelkezésre áll. Testi, lelki egyensúlyt. Erről beszélünk amikor azt mondjuk: Jó Közérzet.

Na ez a feladat, erre kell törekedjünk :) Tudom, hogy leírni könnyebb, mint megvalósítani... De vajon ez tényleg így van? Kérem írja meg a véleményét!

üdvözlettel,
Vági Péter
A Jó Közérzet Vitamin webáruház szerkesztője

Publikálva: 2012. július 13.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár