Tüdőkárosodást okozhat a pattogatott kukorica adalékanyaga

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Miután kiderült, hogy a diacetil nevű természetes vajaroma a mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricát előállító üzemek dolgozóinál tüdőkárosodást okozhat, sok gyártó a diacetil helyett más adalékkal kezdte ízesíteni a kukoricát. Úgy tűnik, egyelőre nem sok sikerrel. Jobban járunk tehát, ha mi magunk készítjük el a csemegét, így legalább tudjuk, mit eszünk.  Egy újabb kutatás ezzel szemben arra az eredményre jutott, hogy a korábbi, egészségkárosodást okozó adalék helyett alkalmazott új összetevő, a 2,3-pentanedion (röviden PD) ugyanannyira toxikus, mint az elődje volt. A kísérlet során a kutatók három csoportba sorolták a patkányokat, és pentanediont, diacetilt, vagy szűrt levegőt adagoltak nekik hat órán keresztül.

A tudósok megállapították, hogy 12-24 óra elteltével a PD-t kapott patkányok orrjáratának bevonata körülbelül ugyanolyan mértékben károsult, mint a diacetilt belélegző patkányoké. (A szintetikus diacetil mesterséges vajaroma, élelmiszer-adalékanyagként alkalmazzák a margaringyártásnál, valamint a pattogatott kukorica ízesítésénél és illatosításánál.)

Ez a fajta hámsérülés később a hörgők gyulladásával járó bronchiolitis obliterans (tüdőembólia), illetve a „popcorngyári tüdőbetegségként” (Popcorn Worker’s Lung) ismert állapot kialakulásához vezethet, mondta Ann Hubbs, a brit Nemzeti Munkahelyi Egészségi és Biztonsági Intézet (NIOSH) kutatója. Dr. Hubbs és kutatótársai a PD toxicitására további bizonyítékokat is találtak, ugyanis a vegyület látszólag kis mértékben megváltoztatta a patkányok génállományát.

Egy, a Chemical Research in Toxicology című tudományos szakfolyóiratban múlt héten publikált tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a diacetil nem csupán a tüdőt, hanem egyéb létfontosságú szerveket is károsíthat, és a kutatók megállapították, hogy az ízfokozó adalékanyag megnöveli a béta-amiloid szintet az agyban, és ez a felhalmozódás sok esetben az Alzheimer-kór megjelenésére utal.

A cikk nem a mi írásunk, a vitaminkereso.hu-ról vettük át.

A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház
szerkesztőjének kiegészítése:


Tisztelt Olvasó!

Gondolom abban egyetérthetünk, hogy sokan szeretjük a pattogatott kukoricát... Igazából a megoldás is egyszerű, hiszen ha a kukoricacsövön hagyjuk megszáradni a szemeket, majd lemorzsoljuk, egy papírzacskóban is ki tudjuk pattogtatni... De persze, a mikró sem a legjobb megoldás....

Ön hogyan készítené? Van rá receptje? Ossza meg velünk véleményét...

Publikálva: 2012. augusztus 21.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár