Visszafordíthatatlan károkat okoznak a fogban az energiaitalok

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A General Dentistry című lapban nemrég megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a sport- és energiaitalok fogyasztása riasztó mértékben megnövelte a fogkárosodások mértékét, főként a tizenévesek körében, ugyanis az italok magas savtartalma károsítja a fogak külső rétegét, vagyis a fogzománcot. Amint arról Poonam Jain, a tanulmány szerzője beszámolt, a fiatalok előszeretettel fogyasztanak ilyen italokat abban bízva, hogy ezzel fokozni tudják teljesítőképességüket, és legtöbben megdöbbennek, mikor meghallják, mindez mennyire ártalmas a fogukra nézve.

A kísérlet során a kutatók különféle sport- és energiaitalba áztattak be 15 percre egy emberi fogat, majd azt két órára mesterségesen előállított nyálba helyezték át. Ezt a folyamatot öt napon át napi négy alkalommal ismételték meg, az idő többi részében pedig friss, mesterséges nyálban tárolták a mintát. Ezzel a szakemberek lényegében azt szimulálták, ami egy átlagos amerikai tini fogával történik, aki rendszeresen fogyaszt energiaitalokat. A fogakon történt károsodás már öt nap után látható volt, és az is kiderült, hogy az energiaitalok kétszer olyan károsak voltak, mint a sportitalok.

Mivel a statisztikák alapján az amerikai tizenévesek 30-50 százaléka fogyaszt energiaitalokat, és 62 százalékuk legalább napi egy sportitalt, a szakemberek szerint, igen fontos felhívni a figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre. A fogakon történő károsodások visszafordíthatatlanok, a zománc által nyújtott védelem nélkül a fogak érzékenyebbé válnak, könnyebben kilyukadnak és elszuvasodnak.

Dr. Jennifer Bone, az Általános Fogászati Akadémia szóvivője elmondta, hogy a hozzájuk érkező betegeket mindig arra buzdítják, hogy minél kevesebb sport- és energiaitalt fogyasszanak, ám ha mégis így tesznek, utána öblítsék ki a szájukat és rágjanak el egy cukormentes rágógumit, amivel elősegítik a nyáltermelést. Fogat mosni azonban csak egy órával az ilyen termékek fogyasztása után szabad, mivel a fellazult fogzománcot a fogmosással csak tovább károsítanák.

Ez a cikk nem a mi írásunk, a cikket a natursziget.com oldalról vettük át.

A Jó Közérzet Központ Vitamin®
Webáruház szerkesztőjének kiegészítése:


Tisztelt Olvasó!

A fenti cikk alapján joggal mondhatná, hogy rendben van, de magyarországon ez akkora probléma, ezek a cikkek mindig az amerikai statisztikákkal jönnek. Bennem is felmerült ez a kétely ezért elkezdtem keresgélni a témában az interneten. Találtam egy nagyszerű tanulmányt, amelyet Berényi András, Farkas Éva. Tóth Anikó Panna készítetteka Debreceni Egyetem hallgatói között 2011-ben. A felmérést 5123 fő töltötte k. A felmérést később kiterjesztették középiskolások körében is. A felmérésből nagyon súlyos tények derülnek ki, amelyeket érdemes figyelemmel kísérni és körülnézni a közvetlen környezetünkben. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány kulcsadatot a tanulmányból, illetve néhány mondatot idézünk belőle.

A tanulmány teljes címe:
Berényi András – Farkas Éva – Tóth Anikó Panna: Debreceni középiskolások energiaital fogyasztási szokásai Debrecen, 2011.

Az energiaitalok azon túl hogy összetételükből felgyorsítják az anyagcserét és éberebb, "pörgősebb" állapodot szülnek, Sajnos sok esetben a fiatalok bulizás közben alkohollal együtt fogyasztják, arról nem beszélve amikor különféle legális és nem legális szereket is fogyasztanak mellé.

A mértéktelen koffeinfogyasztás önmagában is káros, ezek az italok pedíg igencsak sok koffeint tartalmaznak.
A válaszadók 61.3% férfi volt, 38.7%-a pedíg nő. A középiskolások 94.5%-a fogyasztott már energiaitalt

" Ez az eredmény azér érdekes különösen, mert az egyetemista minta átlagéletkora (23,12 év) számottevően magasabb volt, mint a középiskolásoké, hiszen az egyetemisták között levelezős hallgatókat is kérdeztünk, akik gyakran 30-as éveik végén járnak. Ezzel ellentétben a 9-12. osztályos fiatalok átlagéletkora a mintában 16,8 év. Ez azt mutatja nekünk, hogy egy életkori csoportot lejjebb lépve még nagyobb arányban és talán még fiatalabb korban kerülnek kapcsolatba az energia itallal. Ez utóbbi feltételezésünket hivatott vizsgálni következő kérdésünk ebben a dimenzióban, mely szerint hány évesek voltak, amikor először energia italt fogyasztottak.
Az első fogyasztáskor átlagosan 12 évesek voltak a fiatalok, gyakorlatilag az általános iskola felső tagozatának elején már találkoztak ezzel az itallal. Ahogy korábban már bemutattuk, a túlzott koffeinfogyasztás ártalmas, főleg a serdülőkorban veszélyes. "

A válaszadók 63%-a baráti társaságban fogyasztott először energiaitalt. A válaszadók 33%-a számolt be az első fogyasztáskor energikusabb érzésről, vagy más - a reklámok sugallta hatásokról., míg a válaszadók 48%-a, a kellemes ízen kívül semmilyen hatást nem érzékelt. Az első fogyasztók a fogyasztás okaként 61%-ban "buliból" ivást jelölték meg. A felmérésben résztvettek 45%-a egy héten belül újra fogyasztott energiaitalt, az első fogyasztás után. A megkérdezettek 33%-a szórakozásból fogyasztott ismét, de 40%-uk csak a szomját kivánta oltani az itallal. A fogyasztási mennyiség 2 és 5 dl közötti mennyiség, amely illeszkedik a piacon található kiszerelésekhez, mégis riasztó, hogy több mint negyedük több mint fél litert fogyaszt általában.

Sajnos nem meglepő, hogy a fogyasztás okaként a legtöbbször a fogyasztás divatosságát, sokszor víz vagy üdítő helyett fogyasztják a kellemes íze miatt. A tanulás segítését, fáradság, másnaposság elűzését, vérnyomás növelését is megjelölték válaszként. Szintén Meglepő eredmény, hogy annak ellenére, hogy számos negatív mellékhatásról beszámoltak a középiskolás diákok - a megkérdezettek közel feletapasztalt ilyet, mégis tovább fogyasztják az energiaitalokat. A negatív mellékhatások között 21% -ban álmatlanságról, 16%-ban szívdobogásról, 10%-ban szédülésről számoltak be, de volt aki ideges, feszült, fejfájós, gyenge volt az energiaitaloktól, még ájulásról is beszámoltak.

Akit érdekel, annak elküldöm a teljes tanulmányt. Irjon nekem a webshop (kukac) jkvitamin.hu e-mail címre.

Publikálva: 2012. május 11.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár