Jön a meleg, ne akkor igyon, mikor már szomjas!

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!
A testünk jelentős része víz!Meleg időben szervezetünknek megnő a folyadékigénye. A nők amúgy is hajlamosak arra, hogy ne igyanak eleget, egész egyszerűen elfelejtkeznek arról, hogy igyanak. Mindenki tudja, hogy napi másfél-két liter vízre van szüksége, a legtöbben mégsem isznak ennyit.

 

Kevesebben vannak, akik azt is tudják, hogy az elfogyasztott kávé vagy tea illetve az alkoholos italok nem számítanak bele ebbe a másfél-két literbe, sőt tulajdonképpen ki kellene vonni a megivott mennyiségből, hiszen a koffein és az alkohol éppen vizet von el a szervezetből. A másfél-két liter folyadéknak, amely melegebb idő, fizikai munka, vagy sportolás esetén akár két-két és fél literre is nőhet, víznek kell lennie, nem másnak.

Miért annyira fontos a víz?

Már általános iskolában megtanuljuk, hogy a víz alapvetően szükséges az élethez. Ennivaló nélkül akár 30 napot is kibírunk, víz nélkül azonban legfeljebb 3 napig élhetünk. De miért ilyen fontos ez az egyszerű anyag a szervezetünknek?

Nemcsak az ember, hanem minden élő szervezet nagy részben vizes oldatokból áll: az ember testének 60-70 százalékát víz alkotja, maguk a sejtek pedig mintegy 80 százalékban állnak vízből. A sejtek a vízen keresztül veszik fel az oldott tápanyagokat és az oxigént is, a víz szabályozza a testhőmérsékletet (gondoljunk csak az izzadásra), és az agyi folyamatokban, az agyunk egyes részei közti információcserében is jelentős szerepe van.

Mi történik, ha nem iszunk elegendő vizet?

Ha nincs elegendő víz a szervezetünkben, a méreganyagok koncentrációja is megnő, a szervezet gyakorlatilag "megmérgezi magát". Ha nem iszunk eleget, teljesítőképességünk csökkenhet, sőt keringési zavarok is felléphetnek. A túl kevés víz első tünete a fejfájás lehet – tehát ha kezdődő migrént tapasztalunk, érdemes végiggondolni, eleget ittunk-e aznap, mielőtt a fejfájás csillapítókhoz nyúlnánk.

Fejfájás

Az izzadással nemcsak vizet, de ásványi anyagokat is veszítünk, ezt a sportolók jól tudják, és ezért igyekeznek mielőbb pótolni az elvesztett tápanyagokat. Nemcsak a sportolóknak, hanem mindenkinek figyelnie kellene erre, illetve a hasonló következményekkel járó hasmenéses megbetegedésekre is, amelyek szintén nyáron gyakoribbak.

Honnan tudhatjuk, hogy eleget iszunk-e?

A legegyszerűbben úgy tudhatjuk meg ezt, hogy megvizsgáljuk a vizeletünket és a bőrünket. Minél világosabb színű és enyhébb illatú a vizelet, annál hidratáltabb a szervezetünk, tehát ha a vizeletünk sötét sárga és erős illatú, akkor túl kevés vizet iszunk. Elégtelen folyadékbevitelre utal a száraz bőr és ajak, valamint a szájszárazság is; a fiatal korban apró ráncokkal teli kézfej egyértelműen a túl kevés vízivás következménye.

Különösen a nyári melegben oda kell figyelnünk a megfelelő vízbevitelre, ilyenkor a napi minimálisan ajánlott másfél liternél is többet igyunk. Legjobb, ha a finom magyar ásványvizek közül választunk, hiszen ezek olyan ásványi elemeket és sókat is tartalmaznak, amelyek létfontosságúak a szervezet számára, de amelyeket az izzadás következtében elveszítünk.

Ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk!

Ha szervezetünket folyamatosan megfelelő mennyiségű vízzel látjuk el, akkor nem lehetünk szomjasak. Amikor szomjúságot érzünk, akkor már tulajdonképpen késő, hiszen a szomjúság érzetét a nyálképzés leállása okozza, és ez a szervezet első vészreakciója a dehidratált állapotra.

Ne legyen szomjas, igyon...

A szomjúságot meg kell tehát előzni, és ha hajlamosak vagyunk arra, hogy elfelejtkezzünk az ivásról, akkor próbáljunk bevezetni az életünkbe néhány apró, de igen hasznos szokást: igyunk minden étkezés előtt, közben és után is, mindenképpen ugyanígy tegyünk sportoláskor, és általában tartsunk szem előtt egy palack vizet, amelyből rövid időnként kortyoljunk. Nem kellemes egyszerre sok vizet inni, ezért inkább szokjuk meg a folyamatos kis mennyiségű vízivást. Az ivás mindenképpen legyen tudatos, ne várjuk meg a szomjúságot!

Forrás: egeszsegtipp.hu

A víz mellett pótolja a vitaminokat, ásványi anyagokat is!

Tipikus probléma, hogy a vitaminok hatékonysága csökken, ha nincs megfelelő mennyiségű víz a szervezetében. Automatikusan megnövelheti a vitaminok "erejét", ha megfelelő mennyiségű vizet iszik. Érdemes olyan készítményt választania, amelyben ásványi anyagok és nyomelemek is vannak. Ilyenek pl. a Jó Közérzet Vitamin - Alap-, Közepes- és a Nagy Energia multivitaminok.

Rendelje meg a vitamint és legyen jó a közérzete!
Kattintson a képre, vagy erre a szövegre!

be_500_200.jpg

Publikálva: 2010. november 26.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár