Lassítható az időskori látásromlás

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Az írországi kutatók által kidolgozott új, antioxidánst tartalmazó étrendkiegészítő lelassíthatja a vaksághoz vezető időskori szembetegség, az úgynevezett makuladegeneráció folyamatát.

Csak látszólag idősA belfasti Queen's University kutatócsoportja azok számára fejlesztette ki az antioxidáns hatású étrendkiegészítőt, akik a nyugati világ lakóit látásromlással és vaksággal leginkább fenyegető betegségében, az időskori sárgafolt-pusztulásban (időskori makuladegenerációban, AMD-ben) szenvednek. A szer eredményességét a Queen's szem- és érbetegségeket kutató központjában öt éve zajló megfigyelések igazolják: az AMD korai stádiumában az étrendkiegészítő bizonyítottan javította a látásélességet.

Az AMD a jelenlegi tudásunk szerint gyógyíthatatlan betegség, amely az ideghártya központi részének, a sárgafoltnak a pusztulása útján vezet az éleslátás képességének fokozatos elvesztéséhez. A több mint 400 beteg bevonásával, a Queen's részéről Usha Chakravarthy professzor irányítása alatt végzett vizsgálatsorozat azt tesztelte, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben nagy mennyiségben fellelhető antioxidáns hatású vegyületek, a karotinoidok képesek-e megelőzni a korai stádiumú AMD-nek a súlyos, kései formába történő átalakulását. Az AMD kései stádiumában a betegek már képtelenek olvasni, tévét nézni, vagy arcokat felismerni, hiszen ezeket a feladatokat az éleslátás kiesése után megmaradó perifériás látással lehetetlen ellátni.

"Az AMD kései formája nagyfokú látásvesztéssel sújtja a beteget, ami gazdasági szempontból is igen jelentős, nemcsak az ilyen módon munkaképességüket vesztett emberek szempontjából, hanem a helyzetet csak ideig-óráig javító kezelések magas költsége miatt is. Egyedül Észak-Írországban évente mintegy 500 ember válik egyik, vagy mindkét szemére lényegében vakká az AMD súlyosbodása miatt. Vizsgálatunkban azt a célt tűztük ki, hogy az AMD előrehaladásának megelőzésével enyhítsünk a betegség okozta anyagi és társadalmi terheken" - emeli ki Chakravarthy.

A látást javítja az antioxidánsokban gazdag táplálkozás

A sárgafoltban normális körülmények között nagy mennyiségű antioxidáns található. A tesztnek alávetett táplálkozás-kiegészítő kétféle karotinoidon, a luteinen és a zeaxantinon kívül szintén antioxidáns hatású C és E vitamint, valamint cinket is tartalmazott. Ez utóbbi összetevők hatékonyságát korábbi kutatások már alátámasztották. A jelenlegi vizsgálat tanúsága szerint a két karotinoid egyidejű, nagy adagban történő bevitele, kombinálva a további antioxidánsok alkalmazásával, segít megőrizni a sárgafolt pigmenttartalmát, s ezzel lelassítja az AMD romlását. A placebót szedő kontrollcsoport tagjaiban a sárgafolt pigmenttartalma folyamatosan csökkent.

"Vizsgálatuk elsőként bizonyítja megfellebbezhetetlenül az antioxidáns-kombináció jótékony hatását, amely mind a látási funkció javulásában, mind a sárgafolt pigmentjeinek megőrzésében megnyilvánul" - mondta a professzor. Chakravarthy ugyanakkor rámutatott az eredményeket alátámasztó további felmérések szükségszerűségére.

Forrás: egeszseg.origo.hu

Fogyasszon antioxidánsokban gazdag
Alap Energia multivitamint!

Vásároljon magas C-vitamin és antioxidáns tartalmú Alap Energia multivitamint!
A vitamin csomag ára 8.150 Ft és 180 szem vitamint tartalmaz!

(Kattintson a szövegre, vagy a vitamin dobozra!)

Jó Közérzet Központ - Alap Energia multivitamin


Publikálva: 2010. november 22.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár