Összefügg a D-vitamin, a származás és a szívhalál?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A kutatók a fehérek és afroamerikaiak között a szív-érrendszeri halálozások tekintetében mutatott különbségnek jártak utána, a D-vitamin azért került érdeklődésük középpontjába, mivel azt számos súlyos betegséggel hozták kapcsolatba, például a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, valamint a vese- és szívbetegséggel. D-vitamint ételekkel, napsugárzással illetve táplálékkiegészítők útján vihetünk be, a fekete bőrűek gyakori laktózintoleranciája lehetetlenné teszi a tejfogyasztást, bőrük sötét színe pedig csökkenti a D-vitamin termelését.

Dr. Kevin Fiscella és munkatársai több, mint 15 ezer amerikai felnőttnél mérték meg a D-vitamin szintjét és rögzítették a szív-érrendszeri halálozásokat, továbbá a testtömegindexet, a dohányzást és a gyulladásra utaló C-reaktív protein szintjét is. Kiderült, hogy a D-vitamin hiánya az egész vizsgált mintában magasabb halálozási aránnyal párosult, azonban a származásra történt korrekció rámutatott, hogy a feketék körében alacsony D-vitamin szint esetén 38 százalékkal nagyobb a mortalitás.

Egy korábbi kutatás szerint az amerikai felnőttek 36 százalékánál alacsony a D-vitamin szintje. A szervezet legtöbb sejtje rendelkezik D-vitamin receptorral, a vegyület a sejtek aktivitását és növekedését szabályozza. Hiányában gyulladás, szívbetegség, daganatok és csontritkulás alakul ki. Dr. Fiscella azt ajánlja, az afromaerikaiak mellett az elhízottak és az idősek is figyeljenek oda a táplálékkal és táplálékkiegészítőkkel bevitt D-vitamin mennyiségére.

A cikk eredetileg az Annals of Family Medicine folyóirat január-februári számában jelenik meg.

A Jó Közérzet Vitamin®
Webáruház szerkesztőjének kiegészítése:


Kedves Olvasó!

Feltételezem, most azt gondolja, oké, de mi közünk nekünk, Magyaroknak ehhez a cikkhez, hiszen az afro-amerikaiakról beszélnek a cikkben... Ez igaz, azonban a cikk nem tér ki néhány alapvető szempontra, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Először is, az amerikai afroamerikai közösség között sokkal nagyobb számban élnek alacsonyabb jövedelemből. Amerikában hihetetlen mértéket ölt a gyorséttermekben való étkezése a teljes családoknak. Nem is olyan régen láttam a Food Inc. (Élelmiszer Rt.) című filmet, amely többek között azt is bemutatja, hogy az USA-ban, egy fél kiló brokkoli ára több mint amennyiből egy teljes család megebédel valamelyik hamburgerláncnál. Ők is tudják hogy ez nem egészséges, de nincs pénzük arra, hogy egészségesebben táplálkozzanak. Persze hogy magasabb lesz a közösségükben a vitamin hiány.

A másik szempont, amelyet a cikk megemlít, hogy az Afro-amerikaiak mellett, jó ha figyelmet fordítanak a túlsúlyos emberek is a D vitaminhiányra. Magyarországon minden második ember túlsúllyal küzd.

Ha így nézzük, lehet hogy sok Magyart érinthet ez a téma?

Publikálva: 2012. március 27.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár