Schwarzenegger aláírta a rossz zsírsavak halálos ítéletét

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Aláírta Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó azt a törvényt, amelynek értelmében az Egyesült Államokban elsőként az ország nyugati partvidékén fekvő szövetségi államban kitiltják az éttermekből az egészségre ártalmas zsírsavakat tartalmazó ételeket.

A jogszabály 2010-től kitiltja a növényi olajok hidrogénezése közben keletkező zsírsavakat tartalmazó étkeket az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi államának éttermeiből. A tilalmat 2011-től a pékségekre is kiterjesztik, a törvény megsértőit pedig 25-től ezer dollárig terjedő pénzbírságra büntethetik.

Schwarzenegger azzal indokolta a tilalmat, hogy az úgynevezett transz-zsírsavak összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, márpedig Kaliforniában e betegségcsoport a leggyakoribb halálozási ok.

Korábban már több amerikai város és gyorsétterem-lánc is bevezetett hasonló korlátozást, de egy egész államból most először "tiltják ki" a transz-zsírsavakat.

Ez utóbbiak a növényi olaj ipari feldolgozása, állagának keményítése, illetve az olaj tartósítása közben telítetlen zsírsavakból keletkeznek a hidrogénezésnek nevezett folyamat során. A margarinok például hidrogénezett növényi olajok, amelyeket mesterségesen tesznek szilárddá. A hidrogénezés hatására a zsír elveszíti értékes kötéseit, és telítetté válik, a zsírsavakban az atomok elhelyezkedése megváltozik.

A transz-zsírsavak a biológiailag hátrányos tulajdonságú telített zsírsavakhoz válnak hasonlatossá, növelik a vérben a káros hatású LDL-koleszterin szintjét, csökkentik a jó, HDL-koleszterin szintjét, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

A rendszeres testedzés hatására a HDL-koleszterinszint kellően magas lesz ugyan ahhoz, hogy még a magas, káros LDL-koleszterinszint mellett is kellő védelmet nyújtson az érfalaknak és a szívnek, a transz-zsírok azonban ezt nem engedik, ezért a telített zsírokhoz képest dupla kockázatot jelentenek az ember egészségére.

Forrás: inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár