Szívbetegség: az alacsonyabbak veszélyeztetettebbek?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!
Sokszor hallottuk már, hogy a dohányzás, a magas vérnyomás és a sok stressz a koszorúér-betegség legnagyobb kockázati tényezői, de azt, hogy a testmagasság is fontos rizikófaktor lehet, csak most igazolta egy új kutatás.

Ki gondolná, hogy a magasabb emberek nemcsak abban látják előnyét testi adottságaiknak, hogy könnyedén elérnek mindent a polc tetején, hanem még a szívbetegségekben is kevésbé veszélyeztetettek. Egy hárommillió emberen végzett, átfogó elemzés végre igazolta azt, amit már az ötvenes években is feljegyeztek: az alacsonyabb nők és férfiak körében másfélszer gyakoribb a halálos szívinfarktus kockázata, mint magasabb társaiknál.

Döbbenetes adatok

Bár a legtöbben a rákos megbetegedésektől félnek a legjobban, a szív- és érrendszeri problémák ennél sokkal több emberéletet követelnek – a világon ugyanis minden harmadik ember ebbe hal bele. Annak ellenére, hogy a megfelelő életmód betartásával csökkenthető lenne a halálozások száma, a kardiovaszkuláris betegségek a világon mindenhol a vezető halálokok között szerepelnek. Sajnos a rémisztő adatok alól hazánk sem kivétel: a magyarországi halálesetek több mint fele szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be.

Új felfedezés

Az European Heart Journal legújabb számában jelent meg az a tanulmány, amely elsőként elemezte a testmagasság és a szívinfarktus kockázata közötti összefüggést. A finnországi Tampere Egyetem munkatársa, dr. Tuula Paajanen professzor vezette a kutatást, aki kollégáival először is az összes, a témában valaha megjelent kutatást, adatot végignézett és kielemzett. A professzor és csapata a legalacsonyabb és a legmagasabb emberek adatait vetette össze egymással – alacsonynak a 160,5 cm alatti, magasnak pedig a 173,9 cm feletti értéket tartották. Az összegyűjtött adatokból kiderült, hogy az alacsony csoportba tartozó személyek másfélszer veszélyeztetettebbek a szív- és érrendszeri betegségekben, mint magasabb társaik. Érdekes az a vizsgálat is, amely során külön nézték a férfiakat és a nőket is – ez alapján az alacsonyabb férfiak 37 százalékánál, míg a nők 55 százalékánál tapasztalták a kockázatnövekedést.

Magasabbnak lenni jó

A kutatók azt is elismerték, hogy nem tudják, mi rejlik a testmagasság és a szívbetegség összefüggése mögött. Valószínű azonban az, hogy az alacsonyabb emberek koszorúerei kisebbek, így korábban elzáródnak. Dr. Paajanen azt is kiemelte, hogy a vizsgálatokkal nem azt akarták elérni, hogy az alacsonyabb emberek innentől csak aggódjanak egészségükért, hanem arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a testmagasság önálló kockázati tényező lehet. Így a kevésbé magas embereknek célszerű fokozottabban figyelniük egészségükre, ami nem azt jelenti, hogy a magasak elhanyagolhatják magukat. A testmagasság ugyanis csak az egyik kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségeknél.

Gyógymód a kertből

Szerencsére házi praktikából és patikából is kifogyhatatlan a kínálat. A legfontosabb kerti szíverősítő a galagonya, amelynek gyógyhatása már sok-sok éve ismert. Hatóanyagait a növény leveleiből, virágaiból és piros bogyós terméseiből nyerik ki, elsősorban mellkasi fájdalmak enyhítésére, magas vérnyomás csökkentésére és szívritmuszavar megszüntetésére használják. Mint minden más gyógynövénynél, úgy a galagonyánál is igaz, hogy pár kezelés után nem várhatunk csodát. Nagyon fontos, hogy kitartóan és rendszeresen alkalmazzuk a gyógymódot, csak így érhetjük el a javulást.

(Javasoljuk, hogy felhasználás előtt a gyógynövények biztonságos alkalmazását mindig tanulmányozzák a Gyógynövénykeresőben.)

A cikk forrása: natursziget.hu
A cikk eredeti forrása: Short people are more likely to develop heart disease than tall people, angolból fordította: Takács Bíborka

A Jó Közérzet Központ Webáruházának kiegészítése:

Előfordulhat hogy megfigyelhető egy ilyen jelenség, mint amiről a fenti cikkben lévő kutatás szól, de ahogy a cikk is irja, a megfigyelést végzők, nem tudják mi áll a háttérben... Márpedig az a véleményem, hogy amíg nincs bizonyitva ez az állitás, addig nem kezelhető tényként. Igaz, egy ilyen cikk egész bulvárosan hangzik az egészségmegőrzés témájában. Nem akarom eldönteni a kutatás hitelességét. Egy józanul gondolkozó ember a felvetésem nélkül is el tudja dönteni, hogy mennyire kell véleményként és nem tényként kezelni az ilyen állitásokat.

A cikkel kapcsolatban, el tudom képzelni, hogy az ilyen megkülönböztetés az alacsonyabb testmagassággal rendelkezőket stresszelheti. és ez növelheti a kockázati tényezőket :) De a viccet félretéve, a felületes szemlélő számára egy ilyen állítás azt válthatja ki, hogy az olvasó belenyugodszik, hogy olyan – rajta kívülálló tényezők határozzák meg egészségi állapotát, amelyekre nincs hatása. Márpedíg beletörődni ebbe nem jó érzés. ...Úgyhogy én azt mondom, nálunk nincs semmilyen megkülönböztetés, mi egyformán szeretnénk minden féle magassságú embernek segiteni, hogy elérjék a Jó Közérzetet.

Erre azt a megoldást javasoljuk, hogy mindenki tegyen a saját egészségéért, mozogjon, sportoljon. Táplálkozzon választékosan, egészségesen. Mutasson az egészséges életmódjával olyan jó példát, hogy a környezetében mindenki Önre nézzen fel. Testmagasságtól függetlenül.

A kiegészítést Vági Péter, a Jó Közérzet Vitamin® webáruházának vezetője írta.

Pótolja napi vitamin, ásványi anyag és nyomelemszükségletét, és legyen Jó Közérzete!

 

Publikálva: 2011. március 29.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár