Veszélyt jelenthetnek a fiatalokra az energiaitalok

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik több mint tíz éve vizsgálják a koffein élettani hatásait, nemrég terjedelmes összefoglaló cikket tettek közzé, amelyben az energiaitalok fogyasztása miatt esetlegesen bekövetkező koffeintúladagolásra hívják fel a figyelmet. A vizsgált energiaitalok egyike nagyjából hétszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze erős kávé, az egyik újonnan bevezetett, hazánkban is kapható márka pedig a kávéban található mennyiség nagyjából négyszeresét. A hazai forgalmazásban szereplő energiaitalok mindegyikén feltüntetik a pontos koffein- tartalmat, de nem mindegyiken szerepel a figyelmeztetés azzal kapcsolatban, hogy kiknek nem ajánlott a termék fogyasztása.

Magyarországon mindenhol feltüntetik a koffeintartalmat

A teljesítményfokozó hatású energiaitalok mindegyikén jól látható figyelmeztetésnek kellene szerepelnie annak érdekében, hogy megóvják a fiatal vagy egyéb más okokból veszélyeztetett fogyasztókat a koffeintúladagolás veszélyeitől - hangsúlyozzák amerikai kutatók Drug and Alcohol Dependence című orvosi folyóiratban teljes terjedelmében is olvasható összefoglaló tanulmányukban. Roland Griffiths és két munkatársa az USA-ban forgalmazott 28-féle energiaital vizsgálatát követően jutott erre a következtetésre, mivel azt találták, hogy a felmérésben szereplő energiaitalok némelyike tizennégyszer annyi koffeint tartalmazott, mint amennyi egy dobozos kólában található, ez pedig hét csésze erős kávé koffeintartalmának felel meg. Az energiaitalok piaca az utóbbi időben jelentős fellendülést mutatott világszerte, ami jogosnak tűnő aggodalmakat váltott ki az orvosok és egészségügyi szakemberek egy részéből: ennek oka, hogy egyes országokban sem a pontos koffeintartalmat, sem pedig a koffeintúladagolás veszélyeit nem kötelező feltüntetni az energiaitalok címkéin. A fogyasztók nem megfelelő tájékoztatása különösen a fiatalabb, tizenéves generációt teszi ki a koffeintúladagolás veszélyének, ami erős hányingerrel és hányással, remegéssel, mellkasi fájdalommal, felgyorsult pulzussal, nyugtalansággal, álmatlansággal, esetenként pedig pánikrohamokkal járhat együtt - írják a kutatók.

Nagy-Britanniában a milliliterenként 15 milligrammnál több koffeint tartalmazó energiaitalok címkére csak annyit kell ráírni, hogy "magas koffeintartalmú ital", a koffeintartalomnak azonban nincsen felső határa, és azt sem kell feltüntetni a dobozokon, hogy milyen veszélyekkel járhat a túlzott mennyiségű koffeinfogyasztás. Magyarországon viszont nem ez a helyzet, hiszen nálunk az energiaitalok is ugyanolyan élelmiszernek minősülnek, mint bármi más, így a termék minden összetevőjét, illetve ezek mennyiségét is kötelező feltüntetni a címkéken az egységes Európai Uniós szabályozás szerint - mondta el az [origo] kérdésére Dr. Kontraszti Mariann, az Országos Élelmezésbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője. Előfordulhat persze, hogy valaki ezt nem teszi meg, ebben az esetben azonban a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség bírságot szabhat ki a gyártóra, mivel a gyártó felelőssége, hogy az előírásoknak megfelelően csomagolja a termékeit. Az energiaitalok forgalmazásának engedélyezése korábban az élelmezésbiztonsági intézet hatáskörébe tartozott, amióta azonban az energiaitalok is hagyományos élelmiszernek minősülnek, az intézet már nem foglalkozik ezekkel a termékekkel - tette hozzá a szakértő.

Négyszer annyi koffein, mint egy csésze erős kávéban

Griffiths és kollégái olyan energiaitalokat vizsgáltak, amelyek az USA-ban mindenhol kaphatóak, és azt találták, hogy ezek koffeintartalma 50 és 505 milligramm között változik. Egy dobozos kólában nagyjából 35 milligramm, egy csésze kávéban pedig körülbelül 75 milligramm koffein található. A vizsgált energiaitalok nem mindegyikét forgalmazzák Magyarországon, de az egyik, szintén igen sok koffeint tartalmazó energiaital nemrég érkezett meg hazánkba is. Az említett terméket 2007-ben Kaliforniában kezdték forgalmazni, a magas koffeintartalom és a szokatlan márkanév pedig rövid időn belül hatalmas keresletet generált - olvasható a termék magyar forgalmazójának honlapján. Az energiaital hazai forgalmazású változatának dobozán külön címkén tüntetik fel a pontos koffeintartalmat (108 milligramm/100 milliliter), az adat azonban a termék összetevőinek angol nyelvű felsorolásában nem szerepel. A 250 milliliteres dobozban ez összesen 270 milligrammot jelent, majdnem négyszer annyit, mint amennyit egy csésze erős kávé tartalmaz. Összehasonlításképpen, a hazánkban szintén forgalmazott és nagy népszerűségnek örvendő egyik energiaital-márka csak 80 milligramm koffeint tartalmaz dobozonként (32 milligramm/100 milliliter).

A 270 milligrammos koffeintartalmú ital magyar nyelvű címkéin arra is figyelmeztetik a vásárlót, hogy a terméket tartsa elzárva a gyermekek elől, valamint hogy az ital fogyasztása terhes és szoptatós anyáknak, valamint a koffeinre érzékeny személyeknek nem javasolt. További apró betűs figyelmeztetés, hogy nem ajánlott a termék napi egy dobozt meghaladó, illetve alkohollal együtt történő fogyasztása. Az magyarul sem olvasható a címkén (és angolul sem a dobozon), hogy a koffeintúladagolás milyen tünetekkel járhat együtt. A hazai forgalmazásban kapható háromféle, dobozonként egyaránt 80 milligramm koffeint tartalmazó italok közül csak kettőn olvasható a terhes és szoptatós anyákkal, a gyermekekkel, a szívbetegekkel, a magasvérnyomásban szenvedőkkel és a koffeinérzékenyekkel kapcsolatos figyelmeztetés, illetve az is, hogy alkohollal együtt nem fogyaszthatóak.

"Az első energiaitalok megjelenése óta jelentős változáson esett át a koffeintartalmú termékek marketingje. Jelenleg igen agresszív marketingtevékenység figyelhető meg, így például sok energiaital azokat a tizenéveseket célozza meg, akik vonzódnak az extrém sportokhoz, más reklámoknál pedig nyilvánvaló utalásokat találunk az egyébként tiltott kábítószerfogyasztás varázsára. Az ilyesfajta vonzerő a fiatalabb generációkat könnyen arra csábíthatja, hogy mértéktelenül kezdjék fogyasztani ezeket az italokat, ami akár komoly rosszulléttel is végződhet, nem beszélve arról, hogyha valaki pánikrohamot kap, akár azt is hiheti, hogy szívrohama van" - mondta a Guardian brit folyóiratnak Griffiths. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak élénkítő hatású italokat, például teát vagy kávét, jóval kevésbé vannak kitéve a koffeinmérgezés veszélyének, mint azok a fiatalok, akik még a kávézásra sem szoktak rá. "Fontos volna tehát, hogy a tizenévesek tisztában legyenek ezekkel a veszélyekkel, mielőtt túlzottan rákapnának a vonzó tulajdonságokkal felruházott energiaitalok fogyasztására. A jelenlegi helyzetben a tinédzserek úgy járhatnak, mintha éppen csak ismerkednének az alkoholfogyasztással, de fogalmuk sem lenne, hogy sört vagy skót whiskyt isznak-e éppen" - teszi hozzá Griffiths a Johns Hopkins Egyetem sajtóközleményében.

Mérgezéses tünetek

A tanulmány szerzői emiatt az energiaitaloknál is olyan szabályozás kialakítását sürgetik, amilyen például a gyógyszertárakban is kapható koffeintablettákra vonatkozik: ezeken egyértelműen fel van tüntetve, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha valaki egyszerre túl sokat vesz be belőlük. A tabletták címkéin egyaránt olvashatóak a felgyorsult szívveréssel, a szorongásos rohamokkal, a fokozott idegességgel vagy a hányással kapcsolatos veszélyek. A fenti veszélyek alátámasztására kilenc olyan amerikai eset leírása is szerepel a tanulmányban, amelyben egy dobozonként 250 milligramm koffeint tartalmazó energiaitaltól kaptak mérgezést az érintettek: a kórházi kezelést is igénylő személyek legfiatalabbja tizenhárom éves volt - olvasható a Guardian már idézett cikkében. A koffeinmérgezés hivatalosan bejegyzett tünetegyüttesként szerepel az Amerikai Pszichiátriai Társaság által kiadott mentális- és viselkedészavarokat osztályozó DSM-IV kötetben (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) betegségeket rendszerező nemzetközi kiadványában (International Classification of Diseases) is: a már felsorolt tüneteken kívül - igen ritka esetben - még halált is okozhat a túlzott mennyiségben bevitt koffein (a halálos mérgezést okozó koffeinmennyiség egyéni érzékenységtől függően 5-30 g).

A Johns Hopkins Egyetem sajtóközleménye megemlít egy 2007-es amerikai tanulmányt is, amelyben a felmérésben résztvevő diákok 51%-a számolt be róla, hogy az előző hónapban legalább egyszer fogyasztott valamilyen energiaitalt. Közülük 19% nyilatkozott úgy, hogy érzett már heves szívdobogást az italok fogyasztását követően, a fiatalok 27%-a pedig ugyanebben a hónapban legalább egyszer alkohollal is keverte az energiaitalt. Nagy-Britanniában a Drug Education UK nevű szervezet tett közzé felhívást, amelyben figyelmeztetik a szülőket, hogy az iskoláskorú gyermekek egyre nagyobb arányban fogyasztják a különféle energiaitalokat annak érdekében, hogy növeljék szellemi vagy fizikai teljesítőképességüket. James Kirby, az egyik már említett italmárka gyártója úgy nyilatkozott a Guardian-nek, hogy a terméken feltüntetett koffeintartalom a felnőtteknek és a gyermekeknek is elegendő segítséget kell nyújtson ahhoz, hogy óvatosan és kellő körültekintéssel fogyasszák ezeket az italokat. Kirby szerint ha a jelen tanulmány szerzői által is támadott marketingstratégia valódi egészségügyi problémákat okozna az embereknek, már rég komoly problémákkal kellett volna szembenézniük a forgalmazást illetően.

Forrás: origo.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár