Vezet a magas vérnyomás?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Évek óta népbetegség Magyarországon a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az allergia, a mozgásszervi betegségek. Hiába nő a megelőző programok száma, a legújabb adatok szerint ezek hatására nemhogy csökkenne, inkább gyarapodik az említett krónikus betegségben szenvedők száma.


A magyarok fele krónikus beteg!Hiába szerveznek egyre szélesebb körben megelőző szűrővizsgálatokat, a fenti megállapítást igazolják a szakemberek által végzett felmérés adatai. Az ősszel mintegy ezer emberen végzett legfrissebb kutatási eredmények szerint az ismert krónikus betegségek aránya hazánkban a felnőtt lakosság körében elérte a 47%-ot, vagyis gyakorlatilag minden második magyar ember szenved valamilyen betegségben. Ez a szám már csak azért is aggasztó, mivel a krónikus betegségek állnak a halálozási lista élén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott legújabb haláloki lista szerint a krónikus betegségek világszerte megelőzték a fertőző betegségeket – állapítják meg a kutatást végzők.

Hazánkban a betegek aránya valamivel magasabb az 55 év felettiek, a Kelet-Magyarországon élők, az alapfokú végzettségűek és az alacsony jövedelemmel rendelkezők körében. Elgondolkodtató adat az is, hogy a legfiatalabb felnőtt – 18 és 25 közötti – korosztályhoz tartozók 39%-a is valamilyen krónikus betegségben szenved.

Minden ötödik magyarnak magas a vérnyomása

Magyarországon a leggyakrabban előforduló krónikus betegség továbbra is a magas vérnyomás, amely hazánkban a vezető halálokok egyike – e betegségben a teljes magyar lakosság 20%-a szenved. Előfordulása az életkor emelkedésével nő: míg fiatalabb korban jóval az átlag alatti, 55 éves korig pedig átlag körüli, addig efelett az életkor felett már 30-40% a magas vérnyomásos betegek aránya. Kiugróan magas a betegségben szenvedők száma a nyugdíjasok körében: 69%.

Végzettség tekintetében megfigyelhető, hogy az alapfokú képzésben részesült felnőttek között a legnagyobb (59%) a krónikus betegek száma, ám a középfokú és a felsőfokú végzettségűek esetében is riasztóak (43-46%) az eredmények.

A kutatás emellett egyértelmű összefüggést mutatott a túlsúly megléte és a magas vérnyomás kialakulása között: a megkérdezettek BMI (testtömeg index) értékének vizsgálatából látszik, hogy a normál testsúlyú, illetve alultáplált lakosok körében jóval alacsonyabb a hipertóniások aránya (13, illetve 5%). Ezzel szemben a kisebb-nagyobb túlsúllyal küzdők között (25,1-30 közötti BMI) már 23%-os az érintettség, jelentős túlsúly, elhízás (30 feletti BMI) esetén pedig már 35%.

Az allergia a fiatalok betegsége

A krónikus betegségek listájában második helyen találjuk az allergiás megbetegedéseket, ezek a lakosság 13%-át érintik. Ez a szám is drasztikusan nőtt az elmúlt 1-2 évben, hiszen korábban csak 7-9%-os volt az allergiában szenvedők aránya. A magas vérnyomással szemben az allergia inkább a fiatalok betegsége. Előfordulási aránya a 18-25 év közöttiek körében a legmagasabb (27%), de a 26-45 év közötti korosztály esetében is átlagon felüli az érintettség.

További gyakran előforduló krónikus betegségkör a mozgásszervi megbetegedéseké, illetve a cukorbetegség. Az előbbi jelenleg a felnőtt magyar lakosság 12%-át érinti, elsősorban az idősebb korosztályt (65 év felett 26%), az utóbbiban pedig minden 10. magyar lakos szenved.

Forrás: natursziget.hu

Pótolja napi vitamin, ásványi anyag
és nyomelemszükségletét Jó Közérzet Vitamin®
termékek fogyasztásával!

Publikálva: 2011. április 1.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár