Adok pénzt kisfiam, hogy vegyél rendes kenyeret!

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Annak idején amikor elkezdtünk odafigyelni arra hogy mit eszünk - és elkezdtünk barnakenyeret fogyasztani, a dédszüleink pénzt akartak tömni a zsebünkbe, mert azt hitték hogy nincs pénzünk rendes kenyérre, azért esszük a barnát. A fehérkenyér több mint élelmiszer, kultúrális szimbólumnak számít. De vajon a fehérliszt valóban az egészségünket szolgálja?

Pár nap és itt van augusztus 20.-a, amikor az Államalapítás Ünnepe mellett az Új Kenyeret is ünnepeljük. Ilyenkor országszerte gyönyörű fehérkenyereket készítenek. Egyes vélekedések szerint az Új Kenyér Ünnepe inkább politikai akarat és nem szokás vagy néphagyomány útján történt, mégis találkozott a szélesebb rétegek értékrendjével, így elfogadott hagyománnyá vált ünneplése. Az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér. A szláv népeknél például a kenyér és a só az élet örökkévalóságának és folytonosságának szimbólumai. Magyarországon a kenyér a család jólétét, bőségét, termékenységét szimbolizáló és biztosító alapvető táplálék.

Lassan felszívódó vagy gyorsan felszívódó szénhidrát
Az anyagcserénk egyik szerepe hogy a táplálékból vércukor képződjön, ezzel táplálva a sejtjeinket. Vércukrot előállíthatunk zsírból is, és szénhidrátokból is. A különbség az, hogy ha zsírégető üzemmódban van a szervezetünk, úgy a bevitt, vagy az elraktározott cukrot alakítja cukorrá, amely egyrészt jót tesz az alakunknak, de több energiát is igénybe vesz, igy a tápanyag hasznosul, nem raktározódik. Amikor szénhidrátot fogyasztunk, és abból lesz vércukor, akkor a zsírt felhalmozzuk, mert a szénhidrátokból, cukorból gyorsabban tud a szervezetünk vércukrot előállítani.
Sok szénhidrát forrásnak az a hatása, hogy gyorsan felszívódik, lebomlik, ezért hírtelen növeli a vér cukor szintjét. Azokat az élelmiszereket - amelyeknek ilyen hatása van - hívjuk más néven magas glikémiás indexel rendelkező éle

Miért durumliszt, miért nem fehérliszt
A durumbúza - másnéven keménybúza vagy üvegbúza - lisztjét elsősorban száraztészták, palacsintatészták és pizzatészták készítéséhez használják.

A durumbúza lisztje sárga festékanyagot (béta-karotint) is tartalmaz, ezért az ebből készült tészta tojás hozzáadása nélkül is sárga.

Könnyen emészthető, szervezetünket értékes fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és az emésztést segítő rostokkal látja el. Előnye a fehérliszttel szemben, hogy a durumbúzában lévő keményítő szerkezeténél fogva lassan bomlik le az emésztés során, igy nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet, azaz alacsony glikémiás indexe van. Emiatt illeszthető be cukorbetegek étrendjébe is

Durumlisztből készíthető ételek
A durumtészta konyhatechnikailag nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, főzési ideje csupán néhány perc, ezalatt kb. kétszeresére duzzad. Bő, lobogó (kb. tízszeres mennyiségű) vízben kell főzni, időnként kevergetve, hogy ne ragadjon össze.

A durumliszt általában inkább dara szemcsenagyságú.
Durumlisztből készíthetünk kenyeret, és más pékárut, vagy süteményeket is.
Készíthetjük kézzel, sütőben megsütve vagy akár kenyérsütő gépben is.

Vegyíthetjük más lisztfajtákkal, keverhetjük tönkölyliszttel, rozs, vagy árpaliszttel. Javaslom hogy fehérlisztet lehetőleg egyáltalán ne használjunk hozzá.

Kiváncsi lennék az Ön véleményére. Milyen tapasztalata van a durumliszttel, fogyasztotta már? Vannak jó receptei? Kérem ossza meg véleményét!

A cikk szerzője: Vági Péter

Publikálva: 2012. augusztus 17.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár